Saludats i a parlar
Sánchez saluda els presos i diuen amb Junqueras i Sànchez que parlaran, el primer dia que es desborda la cotilla de Soto del Real
Batet permet acatar citant la república, l’1-O i la llibertat tot i el soroll de Vox i Cs però se la juga amb la suspensió
Les vides que es desperten en una cel·la de Soto del Real i la que viatja en un vehicle oficial des de La Moncloa a tot arreu es van creuar ahir a l’hemicicle per al ple de constitució de les Corts i, per un dia, el Congrés va desbordar les limitacions amb què la presó engarjola el diàleg. “Hem de parlar”, va ser el que Pedro Sánchez va compartir amb Oriol Junqueras i que va posar en pràctica amb el líder d’ERC però també amb Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull (JxCat) durant el primer ple –i qui sap si n’hi haurà més– en què coincidien. Després de ser escollida presidenta del Congrés, la socialista catalana Meritxell Batet permetia acataments constitucionals invocant des de la condició de pres polític fins a la república, l’1-O i la llibertat de presos i exiliats, però el primer examen serà si suspèn o no els diputats presos.
Amb els seus companys d’ERC i de JxCat havent matinat per conquistar cinc escons cèntrics que els donessin la visibilitat política que ara els nega la presó preventiva, Junqueras, Sànchez, Turull i Rull van entrar a l’hemicicle quan passaven dos minuts de les deu i ja era gairebé ple. La reacció dels de Laura Borràs, Míriam Nogueras i Jaume Alonso-Cuevillas (JxCat) i dels de Gabriel Rufián i Carolina Telechea (ERC) va ser ovacionar-los dempeus i amb l’emoció visible als ulls. Només un crit de ¡Fuera! des dels bancs de Vox –que va usurpar per un dia l’espai natural del PSOE– va ser la nota discordant en un Congrés amb un 63% de diputats nous.
Que la ultradreta no ha vingut a escoltar quan el que sent no li agrada es va evidenciar en la tanda de jurament o acatament de la Constitució. “Des del compromís republicà, com a pres polític i per imperatiu legal, sí, prometo”, solemnitzava Junqueras per assumir la condició de diputat de ple dret. “Ho prometo per imperatiu legal amb lleialtat al mandat democràtic de l’1d’octubre i al poble de Catalunya”, va ser la fórmula que van triar Sànchez, Turull i Rull. Les seves veus van voler ser silenciades –en algun cas eren inaudibles a la tribuna de premsa– per un furiós repicar de mans contra la taula amb cadència militar dels 24 diputats de Vox –amb Santiago Abascal al capdavant– i per algun més de Ciutadans, com ara Juan Carlos Girauta. Des dels escons del PP, tant Casado com els seus no es van entregar a la sorollosa desaprovació general tot i que l’enuig era idèntic en el fons. “Una vergonya internacional”, denunciava Casado. “Hem hagut de veure com un pres preventiu per haver fet un cop d’estat s’acostava al president en funcions d’Espanya i li deia «hem de parlar»”, va reblar el líder del PP, que va retreure a Batet ajudar com a “còmplice” del “blanqueig de delictes greus contra la Constitució”.
Romeva i el “que es foti”
Al Senat, el republicà Raül Romeva patia l’hostilitat de l’ara senador popular Rafael Hernando en el seu acte d’acatament davant el president de la cambra alta, Manuel Cruz. “Fins a la proclamació de la república catalana i sempre compromès amb la llibertat , la igualtat i la fraternitat i, per imperatiu legal, prometo”, va dir Romeva. “Que se joda...”, va dir Hernando a micròfon obert amb to de menyspreu.
Igual que Cruz al Senat, Batet va descobrir des del primer minut de la seva presidència del Congrés en la tretzena legislatura que la crispació cotitzarà a l’alça amb l’arribada de la ultradreta de Vox en plena pugna per l’espai de dretes amb el PP i Cs. “Per Espanya, sí, juro”, va ser la fórmula dels de Vox.
Amb 175 vots a la segona
Batet, que va seure ja lluny dels escons de primera fila on seu Sánchez i el seu govern perquè ha deixat de ser ministra de Política Territorial, va haver d’esperar que el president de la mesa d’edat, Agustín Zamarrón, fes una segona votació per ser escollida presidenta perquè es va quedar a un de la majoria absoluta de 176 exigida en primera votació. Ho va ser per majoria simple gràcies als 175 vots d’una majoria sense independentistes i gràcies al PSOE (123), Unides Podem (42), el PNB (6), Coalició Canària (2), Compromís (1) i el Partit Regionalista de Cantàbria (1). La mesa va quedar conformada per la majoria del PSOE (3) i Unides Podem (2) davant el bloc dretà del PP (2) i Cs (2). La presidenta sortint Ana Pastor passa ara a ser la vicepresidenta tercera i Alfonso Gómez de Celis (PSOE) és vicepresident segon i Ignacio Prendes (Cs) el tercer. Els de Pablo Iglesias aporten la vicepresidenta primera, Gloria Elizo, i el secretari primer, Gerardo Pisarello. ERC va fer un vot nul votant amb un paper amb un llaç groc i la paraula llibertat.
Ja com a presidenta del Congrés, Batet va fer un discurs de bons propòsits sobre el seu mandat al Congrés, “el lloc de la paraula”, en què ella vetllarà “perquè es respecti l’altre” i perquè hi hagi espai per a la “fina intel·ligència”. “Som l’expressió plural i diversa d’una societat plural i diversa. La democràcia és la construcció de consensos”, va proclamar la flamant presidenta del Congrés. “Cadascun de nosaltres som del poble, però ningú som el poble”, va alertar Batet en una cambra on torna a tenir-hi presència la ultradreta d’arrel franquista absent des que Blas Piñar va tenir escó del 1979 al 1982.
Jurisprudència del TC
Que Batet sabia el terreny que trepitjaria des de la presidència del Congrés es va veure en ser qüestionada des de l’escó i a crits per Albert Rivera, que agafava el micròfon de l’escó amb un cop de geni per aturar les fórmules d’acatament dels diputats d’ERC i JxCat, tant dels presos com de la resta. “Aquí no hi ha presos polítics. Aquí hi ha justícia. Li demano que actuï contra persones que han humiliat Espanya”, va exigir a la presidenta del Congrés el líder de Cs, que va defugir el contacte amb els sobiranistes i els va mirar amb menyspreu mentre Inés Arrimadas i Rull es feien dos petons.
Batet va rebatre Rivera. “Totes les fórmules han estat respectuoses amb la jurisprudència del Tribunal Constitucional i en concret amb la sentència 119/90 i no s’ha minvat l’essència de l’acatament, que és el compromís de respecte a la Constitució i aquesta presidència serà exercida perquè en tot moment hi hagi respecte a la Constitució, a la llei i a l’altre”, va dir Batet amb la flegma del càrrec. Quan Espinosa de los Monteros (Vox) exigia també un torn de paraula, Batet va donar per finalitzada la tanda de protestes.