Política

L’ALTRA CARA DEL JUDICI

Preocupació internacional

Mentre continua l’estira-i-arronsa entre el poder judicial i el legislatiu espanyol sobre la suspensió dels presos polítics catalans electes el 28-A –ahir la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, va tornar la pilota al Suprem–, afloren les primeres reaccions internacionals. El popular diari alemany Süddeutsche Zeitung, editat a Munic, planteja en un article que els encausats no siguin suspesos com a diputats i senadors. El Süddeutsche recorda que el fet que cinc parlamentaris catalans entressin al Congrés i al Senat custodiats per la policia “no té precedents” i demana que s’iniciï un diàleg seriós sobre el conflicte català.

FERRAN ESPADA

LES FRASES

“Pels volts de les 17.30 vam anar amb el cotxe oficial cap a la seu d’Economia. No vam tenir cap problema per arribar-hi” JORDI MARTÍNEZ SOLER Assessor de xarxes socials de la presidència del Parlament “L’Assemblea Nacional Catalana és una entitat transversal, amb gent tant conservadora com d’extrema esquerra” RICARD GENÉ Exmembre del secretariat ANC “Era habitual utilitzar els centres cívics durant les nits, com ara en festes de tardor, Sant Joan...” ROSA M. SANS Cap de servei de programació d’activitats de la Generalitat “Justícia treballava amb Correus, no amb Unipost. No pots accedir, a través de les aplicacions, a res que no sigui àmbit de la teva competència” ÀNGEL CORTADELLES Exdirector de Serveis del Departament de Justícia “La vaga del 3-O tenia motius laborals, com la reforma laboral o l’impacte dels ajustos en el sector públic. No em consta que des del govern es fes cap crida per adherir-se a la vaga.” ENRIC VINAIXA Director general de Relacions Laborals de la Generalitat

LA CARA I LA CREU

Banc amb excel·lentíssims presos polítics
Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Josep Rull, Jordi Turull i Raül Romeva ja havien participat en sessions del judici com a diputats al Congrés i senador electes. Però ahir van incorporar-se novament al banc dels acusats amb el seu càrrec totalment en vigor, després de la sessió constitutiva de les dues cambres espanyoles. No sembla que això hagi d’afectar el desenvolupament del judici, però és una potent imatge internacional que s’estiguin jutjant diputats i senadors fent cas omís de la immunitat parlamentària.
El fiscal exigeix la suspensió dels càrrecs electes
La fiscalia ha remès un escrit a la sala penal del Tribunal Suprem per demanar-li que comuniqui a les meses del Congrés i el Senat “l’aplicació immediata” de la suspensió dels diputats empresonats. La fiscalia considera que el Suprem ha de prendre la iniciativa en aquesta qüestió. El ministeri fiscal ha de vetllar per garantir els drets de qualsevol ciutadà. Per la qual cosa la seva intromissió demanant que es vulneri el dret de representació política dels presos electes adultera totalment la seva condició de servidors públics.
LA NOVA FASE

Comença la prova pericial amb queixes de les defenses

El judici de l’1-O va entrar ahir en una nova fase, amb l’inici de la prova pericial, que Marchena va avançar a la declaració dels últims testimonis. Les primeres pèrites van ser quatre funcionàries del Ministeri d’Hisenda que han fet informes sobre els fons públics suposadament destinats a l’1-O. Les defenses van impugnar la pericial perquè no hi ha cap informe econòmic sobre la malversació. El tribunal va rebutjar la petició, després d’una suspensió de deu minuts. Totes quatre, en un to arrogant, van apuntalar la malversació defensant que existeix perjudici per al patrimoni públic des del moment que es presta el servei, al marge de si es cobra, o de si s’emet una factura negativa. Després, van declarar dos sociòlegs, proposats per la defensa de Cuixart, estudiosos de la resistència no-violenta i la desobediència civil.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.