Política

L’eurodiputat, més car

L’augment global d’afluència que, en coincidir municipals i autonòmiques, es preveu avui a les urnes farà difícil que la representació independentista creixi a Europa

Un escó el 2014 va ‘costar’ 248.000 vots, però si avui es repetís la participació del 28-A n’hi caldrien 440.000

Els suports que rebin ERC i JxCat fora del país poden ser decisius

ERC es va presentar en solitari el 2014 i ara ho fa en coalició, mentre que JxCat ha fet justament el procés invers

Les elec­ci­ons euro­pees d’avui es pre­sen­ten com l’enèsima revàlida del procés sobi­ra­nista i una opor­tu­ni­tat per fer-se sen­tir amb més força que mai a les ins­ti­tu­ci­ons euro­pees. Després que les llis­tes on s’englo­ba­ven ERC, que va gua­nyar, i CiU, que va ser segona, rebes­sin en con­junt el 45,53% dels vots en els comi­cis del 2014 a Cata­lu­nya, algu­nes enques­tes apun­ten ara que la suma podria asso­lir el 50%, un fet alta­ment simbòlic que dependrà en gran part de si el Procés acon­se­gueix repe­tir la mobi­lit­zació de fa tot just qua­tre set­ma­nes en les esta­tals. Més impor­tant en la pràctica, això sí, serà veure com es tra­dui­ran aquests vots en escons, és a dir, quants euro­di­pu­tats defen­sa­ran a Brus­sel·les una República cata­lana –tot just tres el 2014–, fet que, en haver-hi una cir­cums­cripció única a tot l’Estat, dependrà també en gran part de la par­ti­ci­pació glo­bal. I el preu de l’escó anirà força més car que en les últi­mes con­vo­catòries, perquè serà el pri­mer cop en 20 anys que les euro­pees no seran l’única cita del dia amb les urnes, un fet que hi ha res­tat afluència aquests anys i, en con­seqüència, ha faci­li­tat que amb pocs vots s’hagi obtin­gut repre­sen­tació.

Només cal veure les xifres de par­ti­ci­pació, que aquest segle no han arri­bat mai al 50% ni al con­junt de l’Estat ni a Cata­lu­nya, on fins i tot el 2009 es va asso­lir el mínim històric del 37,5%. Com ara, en canvi, les euro­pees del 1999 també van coin­ci­dir amb les muni­ci­pals, i amb les autonòmiques en diver­ses comu­ni­tats, i això en va fer min­var l’abs­tenció, tal com va pas­sar en les pri­me­res que es van fer, el 1987. De fet, són les dues úniques vega­des que han coin­ci­dit i les dues euro­pees en què més par­ti­ci­pació hi ha hagut (en glo­bal, un 68 i un 64%, res­pec­ti­va­ment), fet que fa pre­veure que avui també es dis­pari i que, per tant, faci més difícil que els vots inde­pen­den­tis­tes, òbvi­a­ment amb l’únic gra­ner des­ta­ca­ble a Cata­lu­nya, gua­nyin pes en el con­junt. Una dada il·lus­tra­tiva: el 2014, amb una par­ti­ci­pació del 45%, per obte­nir un euro­di­pu­tat n’hi va haver prou amb uns 248.000 vots. En canvi, si avui es repetís la mobi­lit­zació del 28-A en el con­junt de l’Estat, on va votar més del 75% del cens –30 punts més–, un escó a Brus­sel·les cos­ta­ria uns 440.000 vots. Seguint el fil, tot i haver asso­lit l’inde­pen­den­tisme xifres de rècord el 28-A, si es fa una pro­jecció dels euro­di­pu­tats en què es tra­dui­rien (vegeu el gràfic) que­da­ria en els matei­xos tres (dos d’ERC i un de JxCat), qua­tre si s’hi suma el repre­sen­tant de Bildu que va segon a la llista repu­bli­cana. Comp­tat i deba­tut, una repre­sen­tació força sem­blant a la del 2014. En resum, doncs, només si es manté una mobi­lit­zació simi­lar de l’elec­to­rat inde­pen­den­tista i en canvi baixa un pèl –com de fet es pre­veu– la par­ti­ci­pació a l’Estat res­pecte al 28-A, tindrà l’opció d’esgar­ra­par algun altre euro­di­pu­tat. En aquest sen­tit, les xifres de vot per cor­reu dema­nat, l’únic termòmetre a pri­ori objec­tiu, diuen que a l’Estat s’han tri­pli­cat les peti­ci­ons –de 305.000 a 961.000– res­pecte de fa cinc anys, si bé han bai­xat força en relació amb els 1,35 mili­ons de fa qua­tre set­ma­nes. En canvi, a Cata­lu­nya les sol·lici­tuds sí que s’han man­tin­gut en ter­mes simi­lars (112.000 ara, per 116.000 el 28-A), molt per sobre de les vora 30.000 del 2014.

És clar que hi ha molts fac­tors dis­tin­tius que inter­ve­nen avui i poden dibui­xar un mapa molt dife­rent del del 28-A, començant per si el vot de les muni­ci­pals con­di­ci­ona el de les euro­pees. O a l’inrevés. Les elec­ci­ons avui també s’inter­pre­ta­ran com un tor­ce­braç entre les dues grans for­ces inde­pen­den­tis­tes, i més encara perquè hi con­cor­ren com a caps de llista els seus líders: el pres Oriol Jun­que­ras, per la coa­lició Ara Repúbli­ques –i, com a tal, també can­di­dat de l’Aliança Lliure Euro­pea a pre­si­dir la Comissió–, i l’exi­liat Car­les Puig­de­mont, al cap­da­vant de Lliu­res per Europa. Després que el repu­blicà refusés la pos­si­bi­li­tat d’encapçalar una llista con­junta, serà de fet el pri­mer cop que tots dos s’enfron­ta­ran a les urnes des del 21-D, fet que pot mobi­lit­zar més els seus votants i/o pro­vo­car trans­va­sa­ments. El canvi d’ali­an­ces de l’un i altre també s’haurà de tenir pre­sent. A diferència del 2014, quan CiU es va pre­sen­tar inte­grada en la coa­lició CEU amb el PNB i Coa­lició Canària, qui n’hereta ara l’espai polític, JxCat, hi con­corre en soli­tari per la nega­tiva d’aquests par­tits a asso­ciar-s’hi amb Puig­de­mont com a cap de llista, fet que a pri­ori els debi­lita a tots. En canvi, ERC, que el 2014 es va pre­sen­tar sola –només amb la Necat d’Ernest Mara­gall–, ara va en coa­lició amb Bildu i el BNG, fet que ja li garan­teix d’entrada alguns milers de vots al País Basc i a Galícia.

Tot just aquesta serà una altra de les grans curi­o­si­tats del dia: veure quin suport tenen a la resta de l’Estat les llis­tes de Jun­que­ras i Puig­de­mont. El 2014, ERC va rebre uns 35.000 vots fora de Cata­lu­nya (sobre­tot a les Illes i el País Valencià), que en la pràctica van ser intrans­cen­dents en l’obtenció dels seus dos euro­di­pu­tats. Igual­ment, només amb els vots que CEU va rebre a Cata­lu­nya, CiU hau­ria obtin­gut ja els dos escons que va treure –un de CDC i un d’UDC–, si bé amb la resta de vots la coa­lició en va asso­lir un ter­cer que seria per al PNB. Avui els suports que l’inde­pen­den­tisme rebi en altres ter­ri­to­ris, per pocs que siguin, podrien ser deci­sius si els quo­ci­ents de la llei D’Hondt són ajus­tats. Les res­pos­tes, aquesta nit.

Llista conjunta?
Sumant els vots d’ERC i la coalició CEU, on era CiU, el 2014, la força sortint hauria obtingut els mateixos cinc escons assolits per separat, tot i que hauria fregat el sisè. En concret, li haurien faltat 9.400 vots per prendre’n un a Cs.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.