Reus lidera l'onada de consultes populars més prolífica fins ara al Camp i l'Ebre

Més de 211.000 persones de trenta poblacions de la demarcació estan cridades a votar al referèndum sobre la independència

Una jornada festiva i reivindicativa és la que es viu avui en trenta municipis de la demarcació de Tarragona que s'han apuntat a aquesta tercera onada de consultes sobiranistes. Com a la resta de Catalunya, aquesta és una tongada clau al Camp i l'Ebre perquè és la més gran en xifres en comparació amb les dues anteriors. En aquest sentit, de les sis localitats que van ser pioneres al territori a citar els seus 13.000 habitants a les urnes, el 13 de desembre del 2009, s'ha passat, en aquesta ocasió, als més de 211.000 veïns i veïnes més grans de 16 anys que tenen la possibilitat de dipositar la papereta i deixar constància de la seva opinió sobre el futur del país. D'entre les trenta poblacions, Reus és la ciutat més gran en nombre de votants (88.060), i una de les capitals de comarca que, juntament amb Valls, esperen avui que els habitants responguin amb un alt grau de participació.

El Baix Camp és la comarca amb més representació, amb deu localitats en què s'ha tirat endavant la iniciativa, vertebrada des de la societat civil. A més de Reus, també hi celebren el referèndum Arbolí, Botarell, Cambrils, Castellvell del Camp, Colldejou, les Borges del Camp, l'Argentera, la Selva del Camp i Riudoms. A poca distància, pel que fa al nombre de persones convocades, hi ha el Priorat, on poden votar els ciutadans de Capçanes, Cornudella de Montsant, els Guiamets, Poboleda, Porrera, la Vilella Alta i la Vilella Baixa. D'altra banda, al Tarragonès també segueixen avui l'estela iniciada a Arenys de Munt les poblacions d'Altafulla, el Morell, la Secuita, Torredembarra i Vila-seca; a la Conca de Barberà, Blancafort, Santa Coloma de Queralt i Vimbodí i Poblet; a l'Alt Camp, Valls i el Pla de Santa Maria, i al Baix Penedès, Bonastre. Paral·lelament, la iniciativa no acaba de prendre volada, ara per ara, a l'Ebre, ja que només hi ha dos municipis mobilitzats: Alcanar i Ulldecona.

Seguiment de tot el país

Reus és la segona ciutat més gran en nombre de votants que du a terme aquest exercici democràtic, al darrere de Lleida. La implicació que han demostrat els membres de la plataforma Reus Decideix a l'hora d'organitzar el referèndum ha fet que avui la ciutat sigui protagonista, ja que la Coordinadora Nacional ha habilitat un lloc de treball al Centre de Lectura, d'es d'on es durà a terme el seguiment de com evoluciona la diada als 212 municipis catalans que han convocat els seus habitants. D'altra banda, els més de cinquanta observadors internacionals que s'han desplaçat a Catalunya per certificar el rigor del procés acabaran la jornada electoral a Reus. Com a curiositat, el primer en arribar al país, el passat dimecres, va ser Edgardo Vázquez Rivera, director de la campanya de Barack Obama a Puerto Rico.

Incorporació del vot electrònic

Els membres de la plataforma Reus Decideix, que s'han encarregat d'organitzar la consulta d'avui a la ciutat, han instal·lat una urna electrònica al centre de Lectura que permetrà votar amb aquest sistema. En aquest mateix punt hi ha instal·lats els integrants de la Coordinadora Nacional per realitzar el seguiment de la jornada. Es preveu que a les dotze del migdia facin les primeres valoracions de la diada. A continuació, tant a les dues del migdia com a les quatre i a les sis de la tarda, s'informarà de com evoluciona la participació i, finalment, a partir de les vuit del vespre es donaran a conèixer els resultats finals de la consulta a tot el país.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
polònia

Tusk avisa d’una “era de prebèl·lica” a Europa

barcelona
política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per un bombardeig israelià a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona