Política

Institució

Setmana clau a la Diputació

Junts per Catalunya, que ha perdut la majoria, ERC i el PSC inicien les negociacions pel nou ple

El president en funcions, Miquel Noguer, entre els més ben situats per a un segon mandat

La Diputació de Girona celebrarà demà al migdia l’últim ple del mandat 2015-2019. Significarà també el comiat de diputats que no continuen perquè es retiren de la política activa, com ara el vicepresident, Fermí Santamaria (PDeCAT), històric alcalde de Llagostera; el batlle d’Olot, Josep Maria Corominas (PDeCAT), o el de la Bisbal, Lluís Sais (ERC). La composició del nou ple es comença a gestar a partir d’aquesta setmana. Junts per Catalunya, que el 26-M va perdre la majoria absoluta passant dels catorze diputats de CiU de fa quatre anys a onze, va aparcar les negociacions oficials fins després de la constitució dels ajuntaments. Abans del 15-J hi havia encara moltes alcaldies pendents de pactes i la Diputació, en el joc polític, és molts cops moneda de canvi entre les forces majoritàries. Per Junts, el context nacional s’ha de tenir en compte. També ho és per a ERC, disposada a parlar-ne a partir d’avui. Els republicans tenen nou regidors en el ple; n’han sumat un de més als vuit del 2015. A l’hora de negociar, el PSC, amb quatre regidors i havent-ne guanyat un més respecte a fa quatre anys, no prendrà la iniciativa, en no ser força majoritària. Un acord de govern entre Junts i ERC asseguraria una majoria independentista a la Diputació, que “s’ha pronunciat clarament en temes nacionals”, segons explicava en una entrevista el seu president en funcions, Miquel Noguer. Fa un any, en la presa de possessió de Noguer, que substituïa Pere Vila al capdavant de l’ens –en ser nomenat delegat de la Generalitat–, Lluís Sais havia reclamat un paper més actiu davant l’excepcionalitat del país. En la constitució dels ajuntaments s’ha vist la incidència i el pes de la política nacional. Pancartes de Llibertat, presos polítics, escridassades o la situació viscuda en el ple de Santa Coloma de Farners exemplifiquen aquest malestar entre els votants independentistes pel fet de tenir el PSC com a soci en els municipis. Tant Junts com ERC han segellat pactes de govern municipal.

Si, com tot indica, Junts es manté al capdavant de la Diputació, Miquel Noguer és dels més ben situats per continuar un segon mandat en la presidència; per quarta vegada consecutiva alcalde de Banyoles i tercera majoria absoluta. Així, si ho mirem per aquests barems, la tercera majoria absoluta d’Albert Piñeira a Puigcerdà o la de Jordi Camps a Vidreres també els situen com a candidats.

Més dones diputades

El nou ple haurà de resoldre un greuge històric: la paritat. Només tres dones de 27 representants hi havia en l’actual mandat. El ple s’ha de completar amb un regidor d’Independents per la Selva (IdS), Tots per l’Empordà (TE), que ha aconseguit representació, i un diputat de la CUP, que revalida el que va aconseguir el 2015 Lluc Salellas, que ja ha dit que no repetirà. Entre els alcaldes cupaires referents, Dani Cornellà (Celrà) ha aconseguit la seva segona majoria absoluta. Des de l’òrbita cupaire, però, la vacant de Salellas no s’elegiria en funció d’aquests paràmetres i tenen com a prioritat la composició dels consells comarcals. Salellas va denunciar més d’un cop la falta de paritat. La regidora a Girona Laia Pèlach pot ser un relleu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.