Noves delegacions a Buenos Aires, Mèxic DF i Tunis
El govern aprova el pla d’acció exterior fins al 2022 per fer de Catalunya un “actor conegut i reconegut al món”
El govern català aprovava ahir l’obertura de noves delegacions a Buenos Aires i a les ciutats de Mèxic i Tunis junt amb el pla d’acció exterior fins al 2022 amb l’objectiu que Catalunya sigui “un actor conegut i reconegut al món”. El conseller d’Acció Exterior, Alfred Bosch, donava per acabada la fase de recuperació de les delegacions europees clausurades per la intervenció de l’Estat a través del 155 i anuncia una nova fase amb les tres noves delegacions que abastaran com a regions d’actuació l’Amèrica Central, el Con Sud i el Magrib i no només els tres països on s’obren. L’executiu va presentar en temps i forma el pla al Ministeri d’Exteriors i, un cop acabat el termini, l’ha aprovat en espera de l’informe preceptiu però no vinculant que ha d’emetre. Les places de delegat s’ocuparan per mitjà d’un concurs públic i es preveu poder-ho fer aquest any.
El pla planteja augmentar la presència “econòmica, social, científica i cultural” de Catalunya a l’exterior. Consolidar l’estructura exterior, internacionalitzar l’economia i la cultura, ampliar les relacions amb governs i exercir la solidaritat internacional en són els eixos.
LA FRASE
“Teixir aliances sòlides amb governs estrangers”
Per consolidar la presència de la Generalitat a l’exterior, el pla preveu ampliar les delegacions, adaptar l’àmbit normatiu a les necessitats de l’acció exterior i formar el personal. Un dels objectius és “teixir i consolidar aliances sòlides amb governs estrangers”, que implica signar acords i construir aliances “amb actors rellevants d’altres països”. Es pretén també reforçar les relacions bilaterals amb països europeus i mediterranis. Internacionalitzar l’empresa i la cultura catalanes, atraure inversions i promoure el país com a destinació turística “de qualitat” i com a referent internacional de recerca i del sector de les telecomunicacions són objectius del segon eix. Pel que fa al compromís internacional, el pla preveu “assolir un 0,7% en ajut oficial al desenvolupament” i contribuir als reptes de la sostenibilitat, la immigració, els drets humans, la pau i el diàleg, a més de refermar Catalunya com a país d’acollida.