ALT EMPORDÀ
Que no pari la música
A Figueres van anar a votar 5.218 persones (14,5%) i el suport a la independència va ser del 93,7%
La majoria de membres de la plataforma pronosticaven entre un 10% i un 12% de participació a Figueres. N'hi havia que l'estiraven fins al 15%, i pocs, molt pocs, pensaven que es podia superar el 20%. Al final es va situar a la ratlla del 15%, un registre que consideren bo tenint en compte que, tal com va recordar un dels portaveus de la plataforma, Albert Testart, l'índex de participants en unes municipals és de 14.000 votants, i ahir van exercir el dret de vot 5.218 veïns.
Els col·legis electorals situats a la Rambla –on la plataforma tenia el local– i al Centre Cívic de la Creu de la Mà és on van anar a votar més figuerencs. En aquest darrer col·legi hi van votar 438 veïns, entre els quals hi havia l'alcalde, Santi Vila (CiU). Ho va fer a mig matí quan només havien votat, en aquesta urna, una seixantena de persones. Abans de votar, va cedir el DNI als membres de la taula dient que no li feia el pes haver d'ensenyar un document espanyol. Curiosament, l'expressió de rebuig d'aquest carnet també el va expressar el vicealcalde, Francesc Canet (ERC), quan, una hora més tard i acompanyat pel president del seu partit, Joan Puigcercós, va anar a votar a l'edifici de serveis, que va ser el tercer col·legi electoral amb més votants: 368. Canet va ser més dràstic i desmesuradament optimista: «Espero que sigui l'últim cop que ensenyi aquest DNI espanyol.»
Documents d'identitat al marge, Vila va valorar positivament la consulta. «En el context actual de descrèdit polític, està bé que hi hagi ciutadans il·lusionats i motivats pel futur de Catalunya i que avui s'expressin.» En relació amb la participació, va reconèixer, al matí, que «la ciutat és molt gran i l'agenda de preocupacions de la gent no sempre té relació amb les preocupacions que manifesten alguns polítics».
Evidentment, la ciutadania és molt dispersa pel que fa a inquietuds, però ahir a la ciutat hi havia un ambient que feia entreveure que alguna cosa diferent passava. I no només perquè l'escultura del monument a Monturiol portés una senyera, una barretina i una samarreta de Figueres Decideix, o perquè voluntaris, amb la samarreta negra, anessin amunt i avall. A la Rambla, el rovell de l'ou de la jornada, es van fer activitats durant tot el dia. Gegants al matí i música la resta de la jornada. Entremig, una arrossada amb 140 comensals. No es van quedar a dinar els observadors internacionals, provinents del País Basc, Flandes i Còrsega. «No hem vingut a controlar, sinó a aprendre», van dir. Potser es tracta d'això, d'ensenyar que sense tutela oficial també es poden fer coses importants, que poden acabar –el temps ho dirà– canviant la història.
Només 90 menors de 18 anys van votar
Una de les dades més sorprenents és la poca participació dels joves de 16 a 18 anys, una de les novetats que es van introduir, juntament amb el vot dels immigrats, en aquestes consultes. A Figueres, sense aquests dos sectors i, per tant, utilitzant el cens que es fa servir en unes eleccions qualssevol, la participació hauria superat el 18%. Però si bé la participació dels immigrats, que suposen prop del 30% de la població, va ser l'esperada, ja que en van votar 425, l'assistència a les urnes dels menors de 18 anys va ser molt baixa: només van votar 90 del miler que tenien dret a fer-ho. El resultat de la consulta, però, va ser ben valorat per la plataforma Figueres Decideix, que va destacar, per sobre de la participació, l'efecte social que s'ha creat. «Hem engrescat la gent, i quedar-se només en la participació en la consulta és minimitzar-ne l'efecte, tot i saber que el camí cap a la independència serà llarg i que cal molta pedagogia», va dir una de les portaveus, Imma Parada. També va parlar d'il·lusió i orgull d'haver participat en un procés que ha tingut un pressupost de 9.000 euros i que ha mobilitzat 150 voluntaris.