Política

Torna l’escalf als presos polítics

SUPORT · Una allau de persones es concentren a les presons de Lledoners, Mas d’Enric i Puig de les Basses per dir-los “no esteu sols” en el seu retorn a Catalunya

DEMANDA · El president Torra exigeix al president del govern espanyol el seu “alliberament immediat”

Les pintades de suport a la carretera al Puig de les Basses ja havien estat actualitzades

No tornaven a casa, però sí a Catalunya, després de quatre mesos i més d’una cinquantena de trasllats des de les presons d’Alcalá-Meco i Soto del Real per assistir al judici del Tribunal Suprem. Els nou presos polítics van fer ahir el darrer viatge mentre esperen la sentència, i ja van dormir a les presons catalanes després d’un nou periple que en el cas de Oriol Junqueras, Raül Romeva, Josep Rull, Jordi Turull, Joaquim Forn, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart va suposar tres dies de viatge en un autobús de la Guàrdia Civil i dues nits als centres penitenciaris de Valdemoro i Zuera (Saragossa). Amb l’entrada a Catalunya, amb una parada cap al voltant de la una de la tarda a la presó de Brians 2 de Sant Esteve Sesrovires per fer el canvi de custòdia policial i ser traslladats pels Mossos en furgonetes fins a Lledoners, van poder tornar a rebre l’escalf de la ciutadania, que ja durant set mesos, des del 4 de juliol del 2018 fins a l’1 de febrer, es va mobilitzar amb concentracions i activitats de suport al voltant de la presó situada a Sant Joan de Vilatorrada. Hi van ingressar passats sis minuts de les tres de la tarda, custodiats dins de dues furgonetes i, en el cas de Turull, Rull i Forn, amb la finestra oberta, somrient i saludant tots els concentrats que els rebien amb crits de “no esteu sols”. Al cap de mitja hora, i després de ser conduïts inicialment al mòdul d’ingrés, on se’ls va identificar amb l’empremta dactilar i van ser sotmesos a una revisió mèdica, Rull va ser el primer d’enviar un missatge des de Twitter agraint el suport rebut: “Després d’un trasllat que forma part d’aquest empresonament ignominiós, hem arribat a Lledoners. Estem més a prop de casa, però no a casa. Gràcies per l’acollida”.

Unes rebudes que també es van repetir al centre penitenciari Mas d’Enric (el Catllar), on ahir hi va tornar a ingressar l’expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, i el de Puig de les Basses (Figueres), on ho va fer l’exconsellera Dolors Bassa, totes dues després de fer el viatge d’una tirada, sortint a dos quarts de nou del matí de la presó de Madrid 1, amb parada també a Can Brians 2. Forcadell va ser la primera d’entrar-hi, quan faltaven cinc minuts per a dos quarts de quatre, i Bassa ho va fer a tres quarts de quatre, també saludant la comitiva que l’esperava des de la finestreta del cotxe amb què va ser traslladada.

Tots els interns ocupen a partir d’avui les cel·les individuals als mòduls assignats per les rutines previstes per a interns preventius, que permeten la seva participació en diferents activitats al mòdul, a excepció de les especialitzades d’intervenció en un delicte, ja que no han estat condemnats. Un cop ingressats van poder trucar a les famílies i el cap de setmana podran rebre les primeres visites.

Torra exigeix l’alliberament

Malgrat tot, en el cas dels homes ahir ja van rebre la primera visita a a la tarda d’alguns dels seus advocats i d’una delegació encapçalada pel president de la Generalitat, Quim Torra, acompanyat pel vicepresident, Pere Aragonès; la consellera de Presidència, Meritxell Budó, i la de Justícia, Ester Capella. Al matí, i en la sessió de control al Parlament, Torra va qualificar d’“indecència monumental i una humiliació més” que el trasllat dels presos hagués durat tres dies i dues nits. A la sortida de la visita als sets presos polítics, que va durar poc més d’una hora, Torra va atendre els mitjans de comunicació per exigir al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, l’“alliberament immediat” dels presos atenent “els requeriments” d’organitzacions de drets humans com Amnistia Internacional, Human Rights Watch i Nacions Unides. Si la sentència no és absolutòria, el president va assegurar que “tot el país ha de ser capaç de trobar una resposta col·lectiva” i va afegir que l’Estat espanyol busca “venjança” i “escarment”. En els pròxims dies també visitarà Dolors Bassa i Carme Forcadell.

Qui va visitar ahir l’expresidenta del Parlament va ser el conseller d’Acció Exterior, Alfred Bosch, que va explicar que li havia traslladat el missatge que “cal trobar una sortida dialogada” a la situació. “No ho arreglarem posant gent a la presó, pegant-los quan van a votar, suspenent un govern legítim, ni imposant unes sentències duríssimes”, hi va afegir, després d’explicar que havia vist Forcadell “molt forta”.

Des d’Òmnium també van piular per denunciar que la imatge del trasllat dels presos polítics és la de “la inseguretat d’un Estat immadur que no afronta els problemes des dels estàndards democràtics. Avui tornem a dir a l’Estat que no acceptem la repressió, no la tolerarem mai. No els volem a prop, els volem a casa.”

L’inici de l’onada de calor no va ser impediment perquè centenars de persones donessin suport als presos, no només des de primera hora de la tarda als vials d’entrada dels centres penitenciaris, sinó que, com ja va passar quan el van fer a la inversa cap a Madrid, van rebre mostres de suport durant tot el trajecte per terres catalanes. A tall d’exemple, a Terrassa, un grup de persones convocades per l’ANC- Terrassa per la Independència es van concentrar a quarts de dotze en dos ponts que passen per sobre la C-16, el de l’avinguda Santa Eulàlia i el de la carretera de Martorell per rebre’ls de camí cap a Lledoners. Al Catllar, la col·laboració entre l’Assemblea, Òmnium, els CDR i Juristes per la República, entre altres, va permetre convocar un comitè de rebuda a l’expresidenta del Parlament, amb llaços grocs i estelades.

Des de les dotze del matí ja hi havia gent concentrada per rebre la comitiva d’homes a l’entrada de la presó de Lledoners, mentre s’organitzava ja el desplegament logístic a l’esplanada del centre penitenciari per a l’acte reivindicatiu del vespre, seguint els protocols que durant molts mesos i diàriament ja s’hi van dur a terme quan hi van estar internats abans del judici al Suprem. A l’acte hi va tornar a tenir protagonisme Joan Porras, el jove conegut com a Joan Bonanit, que amb un megàfon a la mà, va tornar a repetir el ritual de salutació als presos donant-los la bona nit que durant mesos va fer cada dia. A l’acte hi van assistir els diputats de JxCat Francesc de Dalmases, Anna Geli, Toni Morral i Eusebi Campdepadrós i la diputada al Congrés Laura Borràs. A Figueres, la consellera Teresa Jordà i el conseller Chakir el-Homrani també van poder fer una visita a Dolors Bassa poc després de la seva arribada al centre del Puig de les Basses.

Dos consellers a Figueres

“El que ens ha transmès és que està contenta de tornar a ser al país, però descontenta de no poder ser a casa”, explicava Chakir el-Homrani sortint de la visita. Els dos consellers van recalcar que d’alguna manera la sensació que lamentaven els presos és que se’ls havia mantingut la presó provisional amb l’argument que calia esperar la finalització del judici, i ara que ha acabat, la lògica hauria estat que haguessin pogut esperar la sentència a casa i en família, i es troben que no podrà ser. Dolors Bassa també va confirmar als seus visitants que havia “tornat a olorar l’Empordà” i que havia pogut abaixar el vidre del cotxe en què viatjava per saludar les persones que s’havien concentrat davant del centre penitenciari per donar-li suport.

En la visita, que es va allargar una bona hora, Bassa va trobar temps per informar-se de temes relacionats amb els respectius departaments dels dos consellers, incloent-hi les mesures que s’estan prenent en relació amb l’onada de calor i per la prevenció d’incendis. Amb Teresa Jordà, més concretament, Bassa s’ha volgut posar al dia de l’actualitat política de les comarques gironines, fent balanç dels resultats de les últimes eleccions municipals i dels pactes que s’han produït a continuació. També ha transmès als seus visitants l’agraïment cap a les persones que li envien cartes i la gent que es concentra davant de la presó per donar-li suport.

Una vintena de persones s’havien mantingut tota la tarda d’ahir davant del centre penitenciari del Puig de les Basses malgrat la forta calor. Més cap al tard, a partir de dos quarts de nou del vespre, es preveia més afluència de gent per participar en el primer “sopar a la fresca”: unes concentracions convocades a l’espai d’aparcament de la presó per entitats sobiranistes i els CDR empordanesos, com ja s’havien anat organitzant setmanalment abans dels trasllat de Bassa a Madrid, amb actuacions musicals incloses per fer-se sentir i fer arribar a Dolors Bassa.

Al llarg del dia d’ahir les pintades grogues amb missatges de suport als presos sobre la carretera d’accés al Puig de les Basses ja havien estat actualitzades i se n’hi havien afegit de noves; en una s’hi llegeix: “Ho tornarem a fer.”

Esperant la sentència
Els nous presos polítics han dormit avui a les presons catalanes després de completar un periple de tres dies de viatge des de Madrid, en el cas dels homes. A partir d’avui tornaran a ser habituals els actes de suport de la ciutadania davant dels centres penitenciaris.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.