Política

El turisme francès a la Jonquera es recupera i el comerç remunta un 10%

Les protestes dels ‘armilles grogues’ i l’afectació per les mesures antiterroristes dissuadien els compradors, que volien evitar les llargues cues a l’entrada

El comerç de la Jonquera s’ha recuperat, segons admet el president de l’Associació de Comerciants de la Zona Nord la Jonquera, Antoni Escudero, que recorda que els talls motivats per les mesures antiterroristes, d’una banda i de l’altra, i les protestes dels armilles grogues en alguns punts estratègics de l’autopista A-9, que connecta amb l’AP-7, havien fet “molt mal”. Escudero reconeix, en declaracions a ACN, que el comerç s’ha recuperat i vaticina que aquest 2019 pot tancar-se millor que el 2017, que ja va ser un “molt bon any”.

Els carrers de la Jonquera tornen a estar plens de compradors francesos. Una imatge que en els darrers dos anys i mig ha estat menys habitual del que voldrien els comerciants de la zona. Però la realitat és que de gener a juny la facturació a la localitat transfronterera ha crescut prop d’un 10%, un fet que fa que hagi tornat a les xifres de principis del 2017.

El problema ha estat que durant els darrers anys la situació ha estat “molt convulsa” a la zona. Primer van ser les mesures antiterroristes després dels atemptats de París que van obligar a tancar la frontera com a mesura de seguretat. Això provocava llargues cues, especialment els caps de setmana, que s’agreujaven amb la remodelació que s’està fent al tram francès de l’ A-9, que connecta amb l’AP-7.

Tot plegat va dissuadir els ciutadans de la Catalunya del Nord i altres regions de França de creuar per anar a comprar a localitats gironines, un fet que es va notar especialment a la Jonquera, ja que el 95% dels clients són de territori francès. L’altre gran problema es va produir amb l’inici de les protestes dels armilles grogues. Aquest col·lectiu ha tallat diversos dissabtes la circulació en punts estratègics de l’A-9. En concret, a les rotondes d’entrada del Voló, o als peatges de Perpinyà.

“A nosaltres ens ha fet molt mal això perquè el problema és que no deixaven circular amb normalitat i els compradors es quedaven a casa”, lamentava Escudero, que celebra les mesures legals que va prendre l’executiu d’Emmanuel Macron per evitar que es continuessin produint talls.

Tot plegat va fer que el 2018 fos un any complicat per als botiguers i empresaris de la Jonquera, però també de la localitat veïna, el Pertús. En aquests dos municipis la principal font d’ingressos és el comerç, i s’ha notat una “davallada important” en les vendes que acostumaven a fer.

LA XIFRA

95
per cent
és el percentatge de clients francesos que es calcula que té el comerç de la Jonquera.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.