Política

MARC CASTELLS

ALCALDE D’IGUALADA (JXCAT)

“En política has de venir plorat de casa”

Futur ·

“Cap ciutat mitjana al país tirarà endavant sense fer una aposta pel coneixement”

“És tan seriós i greu el que han fet que no podem dimitir de la nostra responsabilitat de seguir ferms”

“No m’inquieta”

Els catalans hauríem de suspendre la militància als partits polítics per militar només per a Catalunya
Amb ERC ens uneixen moltes coses i hem de bastir ponts per tornar al projecte polític. No el dels partits, sinó el de la gent
ERC va fer tot el possible per articular una majoria contra la llista guanyadora a Igualada, però no se’n va sortir

Marc Cas­tells ha tor­nat a ser pro­cla­mat alcalde d’Igua­lada però, a diferència del man­dat ante­rior, gover­narà en mino­ria. Parla del muni­cipi, del pas per la pre­sidència de la Dipu­tació de Bar­ce­lona i de com veu la qüestió naci­o­nal.

Ha tor­nat a gua­nyar, però sense majo­ria. Com han can­viat les coses?
L’anàlisi que fem de les muni­ci­pals és que ens han votat les matei­xes per­so­nes que fa qua­tre anys. Per tant, hem man­tin­gut els 7.500 vots, que el 2015 van ser un resul­tat extra­or­di­nari i que ara també ho són. L’alta par­ti­ci­pació i el fet que no hi hagués mol­tes llis­tes han pro­vo­cat la pèrdua de la majo­ria, però en el fons sen­tim el mateix suport de sem­pre.
L’opo­sició va inten­tar pre­sen­tar alter­na­tiva per dei­xar-lo a vostè a l’opo­sició.
ERC va fer tot el pos­si­ble per arti­cu­lar una majo­ria con­tra la llista gua­nya­dora, però no se’n va sor­tir.
I vostè per què no ha estat capaç d’arti­cu­lar un pacte que li doni la majo­ria?
El 2011, quan vaig gua­nyar per pri­mer cop, vaig fer un pacte amb ERC que va ser molt bo, en uns moments molt com­pli­cats per a la ciu­tat i per al país. Va anar molt bé. El 2015, amb la majo­ria abso­luta, ERC no va voler entrar i ara els ho vam tor­nar a ofe­rir. Els vam dema­nar un gest en la inves­ti­dura que no es va fer i ara no tenim el clima de con­fiança que seria neces­sari. Gover­na­rem en mino­ria.
Tem gover­nar amb l’espasa de Dàmocles damunt?
No. Tot i tenir majo­ria abso­luta, diria que el 80-85% de les deci­si­ons que es van pren­dre en l’ante­rior man­dat es van votar per més d’un grup. La dinàmica està feta. De fet, hi ha poquíssi­mes coses que neces­si­ten una majo­ria abso­luta, com les modi­fi­ca­ci­ons del pla gene­ral. Mol­tes coses, amb abs­ten­ci­ons, es poden tirar enda­vant. No m’inqui­eta.
Quins han de ser els objec­tius aquests pro­pers qua­tre anys?
Con­ti­nuar les línies estratègiques que hem ini­ciat, que no poden estron­car-se de cap de les mane­res. Cre­iem que cap ciu­tat mit­jana del país tirarà enda­vant sense fer una aposta pel conei­xe­ment. Per tant, la nos­tra és l’aposta uni­ver­sitària. L’objec­tiu és arri­bar als 1.000 estu­di­ants, cosa que en una població de 40.000 per­so­nes suposa de les ràtios més ele­va­des del país.
A través de quins estu­dis?
Ara mateix al cam­pus del Pla de la Massa hi ha els estu­dis vin­cu­lats a les engi­nye­ries, i al que obri­rem al setem­bre, a la Tene­ria, hi haurà fisi­o­teràpia i nutrició, a més d’infer­me­ria. El futur passa per seguir ampli­ant el cam­pus. En farem un a l’antic hos­pi­tal, on s’hi posa­ran més estu­dis. Els pro­pers que ha anun­ciat la Uni­ver­si­tat de Lleida és el grau en admi­nis­tració i direcció d’empre­ses en anglès, que tenim la sen­sació que ani­marà aque­lla gent que ara ha de mar­xar d’Igua­lada. I ho com­ple­men­ta­rem amb màsters, post­graus i for­mació con­ti­nu­ada amb l’objec­tiu de con­ver­tir l’hos­pi­tal en hos­pi­ta­lari uni­ver­si­tari.
I les per­so­nes?
Volem que a Igua­lada no s’hi vis­qui bé, sinó que s’hi vis­qui molt bé. Per això volem lide­rar les ciu­tats mit­ja­nes amb un model per als 0 als 100 anys. Tenim l’àmbit soci­o­sa­ni­tari, ciu­tat amiga de la gent gran, i per això ini­ci­a­rem les obres de l’ampli­ació de la residència Pare Vila­seca, però incre­men­tant les pla­ces de cen­tre de dia o l’atenció domi­ciliària.
I pel que fa a espai públic?
Estem tan­cant ja l’ane­lla verda de la ciu­tat i tenim la sort que la Via Blava passa per Igua­lada, per tal que, cami­nant, en bici­cleta o a cavall, es puguin recórrer 300 quilòmetres des de Cas­te­llar de n’Hug fins al mar seguint els aflu­ents del Llo­bre­gat, el Car­de­ner i l’Anoia. Això farà que d’aquí a pocs d’anys es pugui anar en bici­cleta des de la plaça Major d’Igua­lada, per exem­ple, i banyar-se al mar en tres hores, perquè també s’haurà d’estar en forma. Estem arti­cu­lant fórmu­les per després poder car­re­gar la bici­cleta al tren, per exem­ple. Fa 30 anys el riu era una cla­ve­guera i ara li donem valor. També pro­jec­tem l’ampli­ació del parc Cen­tral, que serà deci­dit pels infants a través d’un procés par­ti­ci­pa­tiu.
Quin ha de ser l’encaix del Rec?
El procés que es va fer ens ha anat molt bé perquè gent de fora ens ha abo­cat tot d’idees en un barri molt impor­tant que l’Ins­ti­tut del Pai­satge el con­si­dera sin­gu­lar. Ara tenim el repte de com­bi­nar-hi indústria, ser­veis i habi­tatge. Tre­ba­llem amb la Gene­ra­li­tat per tro­bar un ins­tru­ment urbanístic sin­gu­lar per poder fer el pro­jecte sobre tot el barri. Tenim el con­curs fet i gent que el coneix molt bé i un Ajun­ta­ment que ara en coneix l’estat par­cel·la per par­cel·la. I el Rec també es veurà bene­fi­ciat pel pro­jecte d’enllaç de la ronda sud d’Igua­lada, que per­metrà can­viar a par­tir de l’any vinent la mobi­li­tat de la ciu­tat. Ara tot­hom entra pel nord i es podrà entrar pel sud. I també el des­do­bla­ment dels pri­mers quilòmetres de la C-15 faci­li­tarà aquest canvi, que també afa­vo­rirà la cap­tació d’inver­si­ons a la ciu­tat.
Igua­lada ha estat una ciu­tat tra­di­ci­o­nal­ment indus­trial.
A Igua­lada que­den empre­ses molt impor­tants, però també gent que tre­ba­lla en petits tallers. La indústria de la pell ha sabut recon­ver­tir-se i ara exporta gai­rebé el 80% de la seva pro­ducció. Totes les mar­ques de luxe del món com­pren la seva pell a Igua­lada i aquesta és una sin­gu­la­ri­tat que fa que li donem valor afe­git. A més som uns grans recu­pe­ra­dors, pio­ners ambi­en­tals! Si no reu­ti­litzéssim la pell de les 12.000 vede­lles que es maten set­ma­nal­ment, s’hau­ria de llançar a un abo­ca­dor. Jo intento anar ves­tit ínte­gra­ment amb pro­duc­tes fets a Igua­lada, tant de dins com de fora.
En l’ante­rior man­dat va ser pre­si­dent de la Dipu­tació de Bar­ce­lona. Tro­bava a fal­tar fer només d’alcalde?
La veri­tat? Sí. És on em bri­llen els ulls. Dis­fruto molt fent d’alcalde, veient com la ciu­tat es trans­forma, ate­nent els ciu­ta­dans, fent pro­jec­tes... soc feliç. La política local és una injecció d’il·lusió.
Troba a fal­tar la pre­sidència?
No. Ja ho he fet i ho he pas­sat. Ha estat un honor pre­si­dir la ter­cera ins­ti­tució del país perquè m’ha permès conèixer i apren­dre molt. N’estic orgullós. Ha estat un màster increïble, però era una res­pon­sa­bi­li­tat molt gran que treu molta ener­gia per a altres temes.
Vostè és un dels valors de futur del PDe­CAT. Hi ha més car­rera dar­rere l’alcal­dia?
La pri­mera vegada que em van pro­po­sar ser alcalde, vaig pen­sar que era una broma i mai vaig ima­gi­nar que ho seria. Quan em van pro­po­sar ser pre­si­dent de la Dipu­tació, mai vaig pen­sar que seria pos­si­ble. He après a no fer-me pre­gun­tes en aquest sen­tit.
JxCAT ha per­dut la pre­sidència de la Dipu­tació en favor del PSC. Estrany?
Si ERC pot pac­tar amb el PSC, també ho deu poder fer JxCAT. Les dinàmiques dels pac­tes en aquest país hem vist que són molt vari­a­des. Un cop aban­do­nada la uni­tat de país... Ho diu algú que fa dos anys davant de 70.000 per­so­nes a Montjuïc va dir que els cata­lans hauríem de sus­pen­dre la militància als par­tits polítics per mili­tar només per a Cata­lu­nya. O es milita per a Cata­lu­nya o es milita per als par­tits. En la lògica de Cata­lu­nya, que és en la que jo crec, la lògica és la uni­tat. Des de l’opció política que jo repre­sento l’hem inten­tat el 21-D, el 30 de gener, a les euro­pees amb Car­les Puig­de­mont anant de 2, a l’Ajun­ta­ment de Bar­ce­lona, on ja tindríem un alcalde inde­pen­den­tista... A tot se’ns ha dit que no. Un cop s’ha tren­cat tot això, impera la dinàmica dels par­tits. Jo soc dels que apel·len a mirar de cons­truir un pro­jecte uni­tari per al futur que per­meti tor­nar a recu­pe­rar aque­lla ener­gia i posi­ti­visme que van fer pos­si­ble l’heroïcitat de l’1-O. Ara la gent ho viu amb un punt de decepció. Amb ERC ens unei­xen moltíssi­mes coses i hem de bas­tir ponts per tor­nar a aque­lla uni­tat que va per­me­tre fer gran el pro­jecte polític. No el dels par­tits, sinó el de la gent. Espero que tor­nem a encar­ri­lar el país cap a la uni­tat i cap a tor­nar a mili­tar per a Cata­lu­nya. Soc par­ti­dari de mili­tar per a Cata­lu­nya.
A vostè també se’l nota dece­but.
Un punt dece­but ho puc estar. Real­ment són molt incom­pren­si­bles algu­nes acti­tuds que he vist. He vist coses que no es creu­rien. Crec que en política s’ha de venir plo­rat de casa. Les decep­ci­ons s’han de guar­dar fora de l’àmbit més polític i si vols les pots posar en el teu àmbit més per­so­nal. Ara el que toca és tor­nar a gene­rar cade­nes d’il·lusió i de con­fiança que gene­rin noves espe­ran­ces que el futur pot ser millor.
D’acord. Però per gene­rar tot això els par­tits hi tenen molt a veure. I qui han estat incapaços de posar-se d’acord són jus­ta­ment els par­tits.
Penso que s’han de fer pro­ces­sos de reflexió, d’autocrítica. I soci­a­lit­zar-los. Això és el que ens demana la gent. L’abso­luta expo­sició pública con­ti­nu­ada genera molta fressa i poca endreça. Hem de ser capaços de tro­bar-ho i crec que final­ment ho acon­se­gui­rem. Hi ha gent a tots els par­tits que tenen volun­tat de gene­rar aques­tes dinàmiques.
Però, tot i així, tots han pac­tat amb un dels par­tits pro­mo­tors del 155.
És el que deia. Quan aban­do­nes la dinàmica de Cata­lu­nya i entres en la dinàmica dels par­tits, hem de poder jugar-hi tots. Perquè el que no pot ser és que només hi jugui un.
Però la gent no n’està farta de repressió i de manca de democràcia? També gent dels par­tits?
Quan et tro­bes amb gent a la presó o a l’exili per culpa d’un Estat amb fòbia a la democràcia i repres­siu... És tan seriós i greu el que han fet que no podem dimi­tir de la nos­tra res­pon­sa­bi­li­tat de seguir ferms.
Parla de recu­pe­rar la uni­tat. De quina manera? Perquè les con­fi­an­ces estan força tren­ca­des.
Per això parlo d’autocrítica i espais comuns que per­me­tin fer coses com les que vam fer no fa massa temps. El poble és qui mana, i si és el que ens demanda, és el que s’ha d’acon­se­guir. Jo, des de la meva for­mació política, tinc la sen­sació d’haver-la defen­sat a peu i a cavall: hi ha uns que sem­pre diuen que sí i uns altres que sem­pre diuen que no.
Però en aques­tes coses, les cul­pes no aca­ben essent mai d’un sol. És com en un divorci, que les cul­pes solen ser com­par­ti­des.
Quan el pre­si­dent Puig­de­mont fa el gest extre­ma­ment generós d’ofe­rir-se com a número 2 en una llista, quan diuen que no a això..., a mi em costa d’enten­dre.

El ‘Lucky Luke’ que no creu en la disciplina de partit

Nascut a Igualada el 1972, és alcalde de la seva ciutat des del 2011. Ha estat president del Consell Comarcal de l’Anoia i de la Diputació de Barcelona. Se’l considera un valor a l’alça dins del PDeCAT, però ell reconeix que té poca admiració per la disciplina de partit. Assegura que li agrada donar la seva opinió fora de dogmatismes i de la rigidesa i ortodòxia del partit. És dels que pensen que s’han de trencar les dinàmiques de partits i que la gent pugui dir més el que li sembla. “Em sento una mica com Puigdemont“, diu per reconèixer que li agrada anar per lliure. A l’alcaldia, al costat de l’espai on rep les visites, hi ha dues fotos. Una del president Torra i una altra de Puigdemont signada amb una dedicatòria: “Per al meu amic i alcalde”. Al seu costat, una figureta de Lucky Luke els acompanya. Li van regalar perquè una vegada algú li va dir, justament per aquesta manera de fer que té, que té un deix que el fa assemblar al ‘cowboy’ del còmic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia