Política

LLUÏSA MORET

ALCALDESSA DE SANT BOI DE LLOBREGAT (PSC)

“Som un referent en polítiques ambientals”

El PSC reedita el pacte amb Sant Boi en Comú, tot i la majoria absoluta per afrontar els grans reptes que té la ciutat

El pla estratègic del govern vol destacar trets diferencials de Sant Boi i generar economia a partir d’ells

La lògica del pacte és imprescindible en general i la política local és un bon laboratori perquè arribi a altres institucions
Ens vam declarar ciutat feminista, va ser arran d’un manifest comú l’any passat signat per totes les alcaldesses de la comarca
Com poder convertir els nostres actius, sense renunciar a ells, en palanca de canvi per obrir noves oportunitats?

Lluïsa Moret ha reva­li­dat la con­fiança dels sant­bo­ians i el seu par­tit ha acon­se­guit una majo­ria abso­luta que no havia tin­gut des de les elec­ci­ons del 2007.

Com valora la recu­pe­ració del PSC als muni­ci­pis de l’àrea metro­po­li­tana, molts gover­nats per alcal­des­ses?
No crec que tin­gui específica­ment a veure amb el fet de ser alcal­dessa, però sí que crec que hi ha una manera de fer que té un comú deno­mi­na­dor, i és la capa­ci­tat de man­te­nir un equi­li­bri entre tenir un pro­jecte estratègic de ciu­tat, con­sen­suat amb els agents econòmics i soci­als, i la pro­xi­mi­tat. Un equi­li­bri preciós i neces­sari. La com­bi­nació d’aques­tes dues coses ha aju­dat que alcal­des i alcal­des­ses soci­a­lis­tes de l’entorn metro­po­lità hàgim pogut reno­var la con­fiança i hàgim ampliat les majo­ries.
Mal­grat la majo­ria abso­luta del PSC a Sant Boi, heu ree­di­tat el pacte amb Sant Boi en Comú, amb qui ja vau gover­nar els dos ante­ri­ors man­dats [ICV-EUiA, en aquells moments]. Per què?
Per la coherència. Sem­pre hem dit que Sant Boi neces­si­tava un govern pro­gres­sista i ampli perquè la ciu­tat té grans rep­tes i neces­si­tem grans con­sen­sos per afron­tar-los. El pacte en els últims man­dats va fun­ci­o­nar molt bé, però seguim tenint els matei­xos rep­tes i la mateixa volun­tat de tre­ba­llar con­jun­ta­ment. Ara som un equip de quinze per­so­nes, cosa que ens dona una visió molt àmplia i grans pos­si­bi­li­tats de tirar enda­vant el pro­jecte que tenim pen­sat.
Per què els pac­tes tan freqüents en la política local són tan difícils de dur a terme en la política esta­tal?
Les admi­nis­tra­ci­ons locals acu­mu­lem una llarga experiència en nego­ciar, pac­tar i gover­nar amb altres for­ces polítiques. La majo­ria d’ajun­ta­ments i d’admi­nis­tra­ci­ons supra­mu­ni­ci­pals tenen governs fruit d’acords i de pac­tes. Espero que aquesta lògica vagi arri­bant a altres nivells ins­ti­tu­ci­o­nals. Perquè, a més, els resul­tats elec­to­rals són més que mai una evidència de la plu­ra­li­tat i la diver­si­tat.
La política esta­tal està pot­ser encara anco­rada en el bipar­ti­disme?
Les majo­ries abso­lu­tes són magnífiques i nosal­tres estem molt con­tents perquè supo­sen un aval al que hem fet fins ara i ens ani­men a tre­ba­llar en la mateixa línia. Però les majo­ries abso­lu­tes no han de ser exclo­ents. La lògica del pacte és impres­cin­di­ble en gene­ral i la política local és un bon labo­ra­tori perquè arribi a altres ins­ti­tu­ci­ons.
S’ha pre­sen­tat com un pacte pro­gres­sista per a les per­so­nes i el pla­neta. Què pot fer Sant Boi pel pla­neta?
Tenim clar que hi ha un marc de referència glo­bal i un nou con­tracte social glo­bal, que són l’Agenda 2030 i els objec­tius de desen­vo­lu­pa­ment sos­te­ni­ble. És un full de ruta impres­cin­di­ble molt ben defi­nit que pre­veu tres aspec­tes claus: els soci­als, els ambi­en­tals i els econòmics. L’Agenda 2030 parla de les cinc P: per­so­nes, pla­neta, pros­pe­ri­tat amb un model econòmic sos­te­ni­ble, pau i els part­ners­hips, que són les ali­an­ces. Són parau­les molt sim­ples però molt con­tun­dents i acla­ri­do­res a l’hora de situar les nos­tres pri­o­ri­tats. Par­lem de la garan­tia de drets fona­men­tals com ara el tre­ball i l’habi­tatge, d’igual­tat d’opor­tu­ni­tats i de gènere, de l’emergència climàtica, del desen­vo­lu­pa­ment d’un model urbanístic, ambi­en­tal i econòmic que sigui gene­ra­dor de tre­ball digne i com­pa­ti­ble amb la sos­te­ni­bi­li­tat. També d’un model econòmic on fem val­dre els actius de la ciu­tat i el nos­tre entorn natu­ral. I hem de tre­ba­llar sumant con­sen­sos i amb la lògica de trans­parència i bon govern.
Què fareu con­tra l’emergència climàtica, més enllà de les polítiques metro­po­li­ta­nes que us afec­tin?
Nosal­tres som un dels muni­ci­pis refe­rents en l’àmbit metro­po­lità en polítiques ambi­en­tals. Som el muni­cipi que té més hectàrees reals d’entorn natu­ral pre­ser­va­des. Dels 21 km² que tenim, el 60% és entorn natu­ral, flu­vial, agrari i fores­tal. Estem reco­ne­guts per la gestió de l’entorn natu­ral que fem i som un model en la gestió fores­tal. Som un dels muni­ci­pis amb més per­cen­tatge de reco­llida selec­tiva. I una de les ciu­tats de l’entorn metro­po­lità que té millor qua­li­tat de l’aire, per les seves carac­terísti­ques geogràfiques i perquè hem fet un esforç durant anys per pre­ser­var l’entorn natu­ral.
Us decla­reu també ciu­tat femi­nista. Això com es mate­ri­a­litza?
És un com­promís, i volem que sigui un com­promís col·lec­tiu, no només de l’Ajun­ta­ment. Les admi­nis­tra­ci­ons hem de donar exem­ple. Però la nos­tra volun­tat és que aquest con­cepte es tras­lladi a la rea­li­tat social. S’ha avançat moltíssim en la igual­tat efec­tiva entre homes i dones, però no és una rea­li­tat encara. Es neces­sita tre­ba­llar d’una manera clara i explícita, inter­na­ment i exter­na­ment, per garan­tir drets i posar tots els recur­sos neces­sa­ris perquè aquesta igual­tat sigui una rea­li­tat. La comarca del Baix Llo­bre­gat ha estat un exem­ple en aquest sen­tit, ha tin­gut movi­ments femi­nis­tes molt potents des dels anys setanta i vui­tanta. Mol­tes d’aque­lles dones van entrar a les ins­ti­tu­ci­ons i han con­tribuït a crear ser­veis públics que donen res­posta a aquesta rea­li­tat. A la nos­tra comarca, als anys setanta es van crear els pri­mers ser­veis de pla­ni­fi­cació fami­liar ges­ti­o­nats des dels ajun­ta­ments. I quan ens vam decla­rar ciu­tat femi­nista va ser arran d’un mani­fest comú, l’any pas­sat, sig­nat per totes les alcal­des­ses de la comarca inde­pen­dent­ment de la seva força política.
Sant Boi ha estat pio­nera en la cre­ació d’un ser­vei muni­ci­pal d’atenció als infants vícti­mes de violència mas­clista. Com està fun­ci­o­nant, un any i mig després de la seva posada en marxa?
Molt bé. També vam ser dels pri­mers muni­ci­pis que vam posar en marxa els cir­cuits locals d’atenció a les dones vícti­mes de violència mas­clista. Estàvem molt cen­trats en la víctima directa però no en els seus entorns, i el més imme­diat són els fills i les filles, que també són vícti­mes de la violència. No hi havia un ser­vei espe­ci­a­lit­zat en aquest sen­tit.
...i són tan vul­ne­ra­bles o més que les dones agre­di­des.
I tant. I a més, si volem tren­car el cicle de violència i l’apre­nen­tatge de rols que després poden repe­tir, neces­si­tem recu­pe­rar aquests nens i nenes com a sub­jec­tes amb un rol dife­rent. El cen­tre està fun­ci­o­nant molt bé perquè el cir­cuit també ens fun­ci­ona molt bé, i vull reconèixer l’apor­tació dels pro­fes­si­o­nals de tots els ser­veis i ins­ti­tu­ci­ons. Estem fent una tasca molt impor­tant de detecció precoç de casos de violència mas­clista i els podem deri­var a aquest ser­vei inte­gral d’atenció als nens i nenes, que ha trac­tat en l’últim any uns 60 casos des d’una pers­pec­tiva psi­cològica i soci­o­e­du­ca­tiva.
Cap a on va Sant Boi?
La nos­tra estratègia es basa en dos ele­ments: fer val­dre el que som i les nos­tres arrels. Hem fet una fase de diagnòstic molt con­sen­suat amb la ciu­tat per iden­ti­fi­car el que ens dife­ren­cia dins de l’entorn metro­po­lità.
Teniu un ori­gen agrari...
Exacte. Com poder con­ver­tir els nos­tres actius, sense renun­ciar a ells, en palanca de canvi per obrir noves opor­tu­ni­tats? Un dels nos­tres actius és l’entorn natu­ral i, dins d’ell, el parc agrari. La cre­ació del parc agrari va res­pon­dre a un movi­ment de pro­tecció molt impor­tant per pre­ser­var un entorn que no exis­ti­ria per la pressió de l’entorn metro­po­lità. Però no podem con­ver­tir el parc agrari en un parc que només tin­gui valor pai­satgístic. Estem tre­ba­llant molt amb la coo­pe­ra­tiva agrària, amb el con­sorci del parc agrari, amb altres agents soci­als i econòmics, perquè hem de garan­tir el relleu pro­fes­si­o­nal a les explo­ta­ci­ons agràries i hem de fer una aposta per la capa­ci­tació. Després hi ha l’àmbit de la salut, que també valo­rem com un dels nos­tres actius. Tenim més de 150 anys d’història vin­cu­lats a la salut men­tal amb ins­ti­tu­ci­ons psi­quiàtri­ques de màxim nivell, ins­ti­tu­ci­ons hos­pi­talàries i hos­pi­tals uni­ver­si­ta­ris. I tenim altres sec­tors econòmics que ens posi­ci­o­nen molt bé: el nou model logístic digi­ta­lit­zat, el sec­tor de l’auto­moció i la comer­ci­a­lit­zació de vehi­cles elèctrics.
Pel que fa al sec­tor logístic, no els pot afec­tar nega­ti­va­ment l’atu­rada de les obres de la vari­ant de la C-245?
És clar, i és una de les nos­tres rei­vin­di­ca­ci­ons. Estem a tocar de l’aero­port, el port i Bar­ce­lona, i els nos­tres polígons indus­tri­als són refe­rents per això. És una neces­si­tat impe­ri­osa tenir la vari­ant. L’última infor­mació que tenim és la represa de les obres a mit­jans del 2020.
Per què aquesta demora?
Par­lem d’un pro­jecte que es remunta als Jocs Olímpics, les obres del qual van començar el 2008 i s’han anat atu­rant i recu­pe­rant en funció del pres­su­post. L’última atu­rada va ser el novem­bre del 2016, vam fer molta pressió, es va haver de fer una modi­fi­cació del pro­jecte per actu­a­lit­zar-lo i les obres havien de començar l’abril del 2017, però l’empresa adju­di­catària, Iso­lux Corsán, es va decla­rar en con­curs de cre­di­tors. Hem tin­gut molta mala sort. No s’ha pogut res­cin­dir el con­tracte fins fa poc i ara s’ha d’obrir un nou con­curs per adju­di­car el pro­jecte.
Com es resol­dran els dèficits de la ciu­tat? El Síndic va aler­tar de la manca d’habi­tatge i una de les pri­me­res pre­o­cu­pa­ci­ons dels sant­bo­ians és l’espai públic.
Par­ti­ci­pem d’aquest gran pro­blema que és la manca d’habi­tatge, espe­ci­al­ment de llo­guer asse­qui­ble. Abor­dar això és una política pri­o­ritària tot i que no és una com­petència local sinó una política de país. Cons­truir és impor­tant, però també reha­bi­li­tar amb eficiència energètica. A part de crear ofi­ci­nes i tau­les d’habi­tatge per abor­dar la crisi hipo­tecària, tenim pre­vist amb altres admi­nis­tra­ci­ons cons­truir en els pro­pers anys 450 habi­tat­ges de dife­rents tipus, inclòs el llo­guer social i asse­qui­ble i el dota­ci­o­nal.
I pel que fa a l’espai públic?
Durant la crisi el nos­tre pres­su­post havia de res­pon­dre a altres pri­o­ri­tats. Ara que els indi­ca­dors econòmics han millo­rat, la cura de l’espai públic comença a ser una demanda impor­tant i l’hem ento­mat com una de les pri­o­ri­tats. Hem fet una inversió impor­tant en la reur­ba­nit­zació de vies i pla­ces que han que­dat anti­gues i en el canvi de la gestió dels resi­dus. Hem posat l’èmfasi en la millora dels 70 jocs infan­tils que tenim a la ciu­tat i hem fet un pro­jecte per anar-los reno­vant comp­tant amb el Con­sell Local d’Infància.

Una psicòloga feminista amant de la poesia

Lluïsa Moret, nascuda el 1965, prové de família pagesa i va estudiar psicologia a la Universitat de Barcelona. Va fer dos màsters, en tècniques d’investigació social i en estudis de les dones i polítiques de gènere, i el coneixement adquirit el va aplicar tant en el sector privat com en el públic. Va començar a l’Ajuntament de Sant Boi el 1989 treballant en el servei de drogodependència i aviat li van encarregar posar en funcionament el servei d’atenció a les dones, en una època en què es començaven a posar en marxa els primers circuits locals d’atenció a les dones víctimes de violència de gènere. El seu pensament feminista es manifesta en la seva forma de fer política, sigui impulsant la declaració de Sant Boi com a ciutat feminista, sigui dirigint la creació del pioner servei local d’atenció a nens víctimes de la violència masclista. Després d’anys com a tècnica, va entrar en la política municipal el 2007 com a tinenta d’alcaldia de Benestar i Ciutadania fins el 2014, quan va substituir Jaume Bosch a l’alcaldia. Es declara amant de la poesia, especialment de l’obra de Maria Mercè Marçal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.