Política

Els crítics d’ERC preparen una ponència alternativa

El Col·lectiu Primer d’Octubre es presenta a Prada reclamant més debat intern al partit, i criticant el document del sector de Tardà i Rufián

No entenen que calgui convocar eleccions immediates

El Col·lectiu Primer d’Octubre, encapçalat per l’exdiputat al Congrés Joan Puig i l’excandidat a les primàries a Barcelona Xavier Martínez Gil, presentarà una proposta alternativa de ponència estratègica en el debat congressual que ERC afrontarà a la tardor. Així ho van avançar ahir durant la seva presentació oficial en públic, a la Universitat Catalana d’Estiu, en què van criticar el document que va filtrar la setmana passada un sector proper a Gabriel Rufián i Joan Tardà –i avalat en certa manera ahir per Oriol Junqueras a Catalunya Ràdio–, que reclama eleccions immediates que donin lloc a un govern de concentració de tots els partits sobiranistes, per tornar junts a reclamar un referèndum al Congrés. “No entenem que es vulgui donar estabilitat a l’Estat i inestabilitat a Catalunya”, reblava ahir Puig, que denunciava les “males arts” per voler influir el debat abans d’hora: “No val demanar unes eleccions ara; primer fem el procés congressual i després que apliquin la ponència guanyadora”, deia. “Tornar a eleccions com a resposta a la sentència és un autèntic error, ja tenim un Parlament amb un mandat clar per fer ara la unitat”, insistia Martínez.

Els crítics, que s’autoanomenen “ortodoxos” perquè es declaren defensors de l’1-O, reivindicaven ahir que la ponència política aprovada per ERC fa un any parla explícitament de no abandonar la unilateralitat o de “no normalitzar” les relacions ni amb l’Estat ni amb els còmplices del 155 mentre hi hagi presos i exiliats polítics, davant els dirigents que en els últims dies han advocat per altres tàctiques. En la proposta que presentaran, així, es demanarà que es vagi cap al compliment del mandat de l’1-O, i també s’insistirà a recuperar l’assemblearisme del partit. “Les decisions no es prenen amb prou debat intern de la militància ni prou transparència, hi aprofundirem”, assegurava Martínez Gil, que es queixava que, tot i que fa quatre anys es va aprovar que es pot forçar una consulta interna amb un 10% de signatures dels militants, no està desenvolupat cap reglament per fer-ho.

El col·lectiu, que en canvi no ha presentat cap candidatura alternativa a l’oficial, es va mostrar convençut que la militància no avalarà el “canvi de rumb” tal com l’està plantejant l’actual direcció, i va insistir a demanar una consulta per decidir el sentit del vot a Pedro Sánchez si convoca una segona sessió d’investidura. Això sí, van negar taxativament que vulguin acabar provocant cap escissió, ja que recorden que ERC és “imprescindible” per a la independència, i van demanar que ningú estripi el carnet.

Un participant que estava intervenint al final de l’acte en obrir-se el torn de paraula al públic va tenir un infart i va haver de ser evacuat en helicòpter a l’hospital de Perpinyà, després de ser estabilitzat en primer terme per les assistències sanitàries.

Huguet demana una Diada amb “més efectes”

L’exconseller Josep Huguet, que fa uns dies va aixecar polèmica en piular que no aniria a la Diada, va matisar ahir que s’ho està pensant, si bé no està “motivat”. Huguet demanava que les grans mobilitzacions “no siguin per fer una estrella”, sinó que tinguin “un efecte coercitiu profund sobre alguna àrea de l’Estat”. Per exemple, impulsant una “acció compulsiva” allà mateix per canviar de companyia telefònica. Huguet apostava per la “lluita no-violenta”, i lamentava que “no hi ha una direcció unificada” del procés.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.