Política

Budó fa a Madrid una crida a l’Estat a reprendre el diàleg amb Catalunya

La consellera va presidir l’acte de la Diada

A Brussel·les, Serret reclama que Puigdemont, Junqueras i Comín puguin exercir “els seus drets”

La consellera de la Presidència, Meritxell Budó, va presidir ahir l’acte institucional de la Diada a Madrid, celebrat al Círculo de Bellas Artes, amb un discurs on va recordar els presos polítics i va instar l’Estat a abordar des del “diàleg” el problema “polític” de la relació entre Catalunya i Espanya. “Espanya corre el risc de deixar de ser formalment un estat democràtic si no permet que els catalans elegeixin democràticament el seu futur”, va advertir la consellera, que va recordar que el conflicte actual “és el principal impediment” per a “l’estabilitat a Espanya”.

Budó, que va iniciar el seu discurs fent referència als presos independentistes, va destacar que la Constitució té mecanismes per permetre un referèndum a Catalunya i hi va afegir que les mobilitzacions de la Diada dels últims vuit anys consecutius demostren que la judicialització no resoldrà el conflicte. “Què és més important, la democràcia, la voluntat de la ciutadania o la unitat d’Espanya?”, va preguntar Budó, que va afirmar que el govern “continua esperant que es reprengui el diàleg” per superar aquesta crisi. “Nosaltres continuem esperant que algú vulgui tornar a seure a dialogar, que es reprengui un diàleg on es puguin confrontar totes les posicions i els punts de vista, sense exclusions, però un diàleg efectiu i amb una actitud sincera de voler superar aquesta crisi”, va afirmar la consellera. També va instar el PSOE i Podem a constituir un govern que pugui afrontar aquests reptes perquè “Espanya acumula massa anys d’inestabilitat” i no l’abandonarà mentre “no es resolgui el conflicte” amb Catalunya. La consellera va denunciar el “relat tergiversat” dels mitjans espanyols sobre el suport a l’independentisme, la situació de l’economia catalana o una suposada fractura de la societat catalana. L’acte, al qual van assistir els portaveus d’ERC i JxCat a Madrid, Gabriel Rufián i Laura Borràs, representants del PNB i el delegat del govern a Madrid, Gorka Knörr, va reunir unes 300 persones.

Record a Montse Oliva

Aquest any els premis Amic del Blanquerna han recordat, entre d’altres, la figura de la desapareguda delegada d’El Punt Avui a Madrid Montse Oliva, i van incloure una interpretació musical de Paula Valls i David Soler.

L’acte va tenir com a eix la conferència del periodista Antoni Bassas, que en la seva glossa sobre l’evolució de les relacions entre Catalunya i Espanya des de la Transició fins als nostres dies, va recordar que la sentència que el Suprem dictarà en les pròximes setmanes afectarà “persones de pau que estan acusades de delictes que no han comès” i que sumen “dos anys de presó provisional” a mode “d’escarment”.

Acte a Brussel·les

La Diada també va ser celebrada ahir a la capital belga amb un acte durant el qual la delegada de la Generalitat a Brussel·les, Meritxell Serret, va reclamar que Carles Puigdemont, Oriol Junqueras i Toni Comín puguin exercir “els seus drets com a representants electes” a l’eurocambra. “No és un desig egoista, sinó que estem convençuts que és el millor també per a la democràcia a Europa”, va dir Serret. “Demanem la llibertat de les nou persones que aviat farà dos anys que són a la presó per haver organitzat un referèndum”, hi va afegir la delegada.

L’expresident Carles Puigdemont i els exconsellers Toni Comín i Lluís Puig van assistir a l’acte, junt amb diversos membres del Consell per la República com ara Aurora Madaula, Marta Sibina, Antoni Castellà o Guillem Fuster.

Assaltants fora de la presó

La portaveu de JxCat al Congrés, Laura Borràs, va criticar ahir que sis anys després que el Suprem condemnés els assaltants al centre cultural Blanquerna, el setembre del 2013, els culpables d’aquells fets encara no hagin entrat a la presó perquè el cas està pendent de resolució al Tribunal Constitucional, mentre que els líders independentistes fa dos anys que estan en presó preventiva. Fa dos anys, el TC va suspendre cautelarment l’ingrés a la presó dels condemnats per l’assalt al centre Blanquerna, mentre no es resolguessin els recursos d’empara contra les penes de gairebé quatre anys de presó que els va imposar el Suprem. El TC va consultar el fiscal i, amb el seu informe favorable, va prendre la decisió de mantenir els condemnats en llibertat fins a la resolució dels recursos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia