Política

Merkel respon a l’activisme amb un pla ambiciós

El govern presenta un paquet d’actuacions per valor de 54.000 milions fins al 2023

Els Verds el veuen insuficient

Centenars de milers de nens, sols o amb els seus pares i mestres, al carrer, des de la Porta de Brandenburg fins a centenars de ciutats de províncies; col·lectius d’empresaris i discotequers donant-los suport; els Verds com a força capdavantera en intenció de vot; la crisi climàtica com a principal preocupació ciutadana, segons les enquestes, i la cimera de l’ONU, la setmana vinent, en què Angela Merkel vol presentar-se com a líder compromesa amb la defensa del clima. Aquest era el context en què la coalició alemanya presentava ahir el seu pla climàtic.

L’objectiu prioritari per al que queda de legislatura –fins al 2021, la data fixada per al seu comiat del poder– se centra en la defensa del planeta i a complir el compromís de reduir al 55% les emissions (respecte al 1990) el 2030, ja que s’ha renunciat a aconseguir-ho el 2020. “Som davant d’evidències massives” de la crisi climàtica, va començar dient Merkel, visiblement cansada després d’una nit de negociacions (18 hores) entre el seu bloc conservador i els socialdemòcrates.

A aquestes evidències del món científic, no s’hi pot respondre “ignorant-les”. Qui ho faci actua “sense justícia de cara al futur”, envers “els nostres fills i nets”, els principals protagonistes de les protestes globals, a Alemanya i arreu del món. A l’àmbit polític li correspon actuar també amb mesures “realistes i aplicables”, va defensar. Cosa que significa quedar curt davant l’actuació contundent que reclama el carrer. L’ambiciós paquet de mesures –qualificat d’insuficient pels Verds, en una declaració gairebé simultània a la presentació de Merkel– implicarà 54.000 milions d’euros en inversions en energia, transport, construcció i innovació.

No hi ha mesures espectaculars, sinó la implantació d’uns mecanismes, consistents en taxes progressives a les emissions de CO2. A partir del 2021, es carregarà amb 10 euros cada tona de CO2, una taxa que pujarà als 35 euros fins al 2025. La idea és encarir el transport per carretera i abaratir el ferroviari –actualment, viatjar en tren és gairebé un luxe–. També es gravaran les calefaccions antigues i altament contaminants. I s’apujarà el preu de la gasolina i del dièsel.

Uns canvis que no agradaran a molts ciutadans, però que, de moment, salven la coalició. Els socialdemòcrates es van comprometre a “revisar” l’acord de coalició arribats a la meitat de la legislatura. És a dir, aquesta tardor. No presentar-se plegats amb un paquet consensuat sobre el que teòricament és l’objectiu prioritari del govern, la defensa climàtica, era una sentència de mort.

Carola, una Greta adulta i alemanya

Gemma C. Serra

“Nosaltres, els adults, ens hem de manifestar amb la mateixa contundència que els joves”, deia Carola Rackete, la capitana del vaixell Sea-Watch 3, que va desafiar l’ultradretà Matteo Silvini, el fins fa poc totpoderós ministre de l’Interior italià. Rackete va ser rebuda com la Greta Thunberg alemanya –i adulta, respecte a l’adolescent sueca– davant la Porta de Brandenburg, que es va convertir ahir en el punt de concentració d’uns 150.000 manifestants a Berlín. “No actuar podria tenir conseqüències dramàtiques”, va dir, en una al·lusió més o menys clara al destí que amenaça els immigrants a la Mediterrània, com els que va decidir desembarcar a l’illa de Lampedusa, el juny passat, en contra de les ordres de Salvini i la seva política de ports tancats als rescats marítims.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.