L’Audiencia Nacional estudia si pot jutjar per encobriment els acompanyants de Puigdemont
El titular del Jutjat d’Instrucció 6 declara el caràcter complex de la investigació contra Josep Maria Matamala, Josep Lluís Alay i dos mossos que viatjaven amb el president al març de 2018
El jutge lliura un ofici a les ambaixades d’Alemanya, Finlàndia, Suècia i Dinamarca perquè determinin si l’encobriment constitueix un delicte penal en aquests estats
El jutge de l’Audiència Nacional que investiga les quatre persones que acompanyaven Carles Puigdemont quan va ser detingut a Alemanya estudia si l’encobriment és delicte als països que va travessar el líder de Junts per Catalunya (JxCat), requisit indispensable per mantenir oberta la causa contra ells.
El jutjat d’instrucció número 6 de l’Audiència Nacional ha dictat una interlocutòria, al qual ha tingut accés Efe, en la que acorda declarar el caràcter complex de la investigació que va obrir contra l’empresari i exsenador de JxCat Josep Maria Matamala, l’historiador Josep Lluís Alay i dos mossos d’esquadra que anaven amb Puigdemont quan va ser detingut, el mes de març de l’any passat.
Abans de tirar endavant el procediment, el jutge ha acordat lliurar un ofici a les ambaixades de la República Federal d’Alemanya, Finlàndia, Suècia i Dinamarca, països pels quals Puigdemont va circular en cotxe amb els seus quatre acompanyants investigats, perquè determinin si “l’encobriment constitueix una conducta castigada com a delicte per la legislació penal” d’aquells estats.
Així mateix, el magistrat accepta la petició de la Fiscalia perquè es declari la complexitat de la causa per encobriment, fins al límit de 18 mesos, en entendre que és “indispensable la culminació de la fase d’instrucció amb l’enllestiment de les diligències d’investigació encara pendents”, atès que són “essencials”.
La causa contra els quatre acompanyants de Puigdemont va ser arxivada inicialment, però l’Audiència Nacional va ordenar reobrir-la, en entendre que els investigats podrien haver incorregut en un delicte d’encobriment de rebel·lió.
La sala va estimar que tots ells necessàriament havien de conèixer la situació de fugit de la justícia del president català quan el van acompanyar en el seu viatge en automòbil des d’Estocolm (Suècia) fins a Alemanya, on va ser detingut el 25 de març del 2018 en compliment d’una euroodre cursada pel jutge del Suprem instructor del procés a l’1-O, Pablo Llarena.
La causa contra Matamala, amic personal de Puigdemont, hauria passat al Tribunal Suprem quan aquest va ser elegit senador de JxCat en les últimes eleccions generals.
Això no obstant, l’empresari va perdre l’aforament la setmana passada, per això va decidir marxar de l’Estat per tornar a Waterloo (Bèlgica).