Alerten que “la repressió ha vingut per quedar-se”
El president i els expresidents del Parlament reivindiquen Forcadell i asseguren que el Suprem no li ha perdonat el seu paper d’activista
“Ataquen l’essència del parlamentarisme”, denuncien
La sentència d’11 anys i mig de presó per a l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell va ser replicada per tots els seus homòlegs des del despatx d’audiències de la cambra catalana. Els presidents Roger Torrent, Ernest Benach, Joan Rigol i Núria de Gispert van donar lectura a un comunicat en què es qualificava la jornada d’ahir com “un dels moments mes foscos des de la restauració d’aquest Parlament amb la fi del franquisme”, assenyalava el president Torrent.
Quant a la sentència, i tal com hores abans havien fet el president Torra i la resta de membres del govern, inclou una condemna “injusta i injustificable” i, en paraules de Rigol, “limita l’exercici dels drets fonamentals a l’Estat espanyol i això interpel·la tots els demòcrates, als que són independentistes i als que no ho són”, lamentava. Tots quatre presidents consideren que els fets que es criminalitzen en la sentència són “exercicis legítims del dret a la llibertat d’expressió, d’opinió i de manifestació”. “Onze anys i mig de presó per no haver convertit la mesa en un òrgan censor”, hi afegia. Va ser Rigol qui també va retreure a l’Estat un “esperit venjatiu” que ara delimita l’exercici dels drets fonamentals fins a punts ridículs. I, segons Rigol, tot això és perquè l’Estat “no li perdona que hagués presidit una entitat social responsable de les majors manifestacions fetes en aquest país, sempre cíviques i pacífiques”, finalitzava.
Benach va posar el focus en les nul·les solucions que aquesta sentència comportarà per al conflicte entre Catalunya i l’Estat. “Al contrari, aquesta condemna allunya i trenca ponts de diàleg”, advertia. Segons l’expresident, aquesta sentència suposa un trencament emocional molt superior a la que va generar la sentència de l’Estatut”, ja que s’esta “empresonant gent innocent, gent de pau per delictes que requereixen l’ús de la força”, resumia. Benach recordava una vegada més que la celebració d’un referèndum no és cap delicte, ja que es va despenalitzar el 2005. Finalment, la presidenta De Gispert advertia de l’arribada de “temps difícils” i que el camí per resoldre el conflicte “no serà fàcil”. Torrent va tancar el discurs amb l’ànim de canalitzar la “indignació democràtica per construir i avançar cap a un escenari de resolució democràtica del conflicte”, va cloure després de participar al matí en un acte de denúncia amb treballadors del Parlament.
LA FRASE
Nou ple extraordinari a la cambra
La mesa del Parlament es reuneix aquest matí en sessió ordinària i sobre la taula ja té la petició registrada ahir al vespre de celebrar un ple que inclogui la compareixença del president Quim Torra. Ara caldrà discutir el format d’aquest ple tenint en compte que, d’acord amb el reglament de la cambra, quan compareix el president no es voten propostes de resolució. La intervenció de Torra podrà ser replicada per la resta de portaveus parlamentaris durant un temps de deu minuts. A partir d’aquí caldrà veure si demà també es registra un text com a proposta de resolució per part dels grups independentistes que pugui ser votada en l’hemicicle. Els dies més favorables a una convocatòria seran dimecres o dijous.