JxCat i ERC deixen a Torra la resposta a la sentència
La mesa acorda una sessió demà al matí perquè comparegui el president
Els grups, i també la CUP, no aconsegueixen per ara consensuar un text en comú perquè sigui aprovat pel Parlament
La resposta del Parlament a la sentència del Tribunal Suprem contra el procés independentista queda limitada, ara per ara, a una compareixença del president de la Generalitat, Quim Torra, a l’hemicicle de la cambra catalana. Serà en un ple que la mesa, després d’escoltar la junta de portaveus, va acordar ahir que se celebraria demà dijous a les 10 del matí.
En tractar-se d’un ple en què compareix el president de la Generalitat, l’ordre del dia de la sessió només inclou aquesta intervenció amb una rèplica de la resta de grups parlamentaris durant deu minuts cadascun. Si el president els respon en un segon torn, el temps emprat es distribuirà entre la resta de grups en aquesta segona volta.
Durant les sessions dedicades a la compareixença del cap de l’executiu, no hi ha textos per sotmetre a votació, tal com recull el reglament de la cambra catalana. El cert, però, és que els grups fa dies que intenten, sense èxit, consensuar un text que es porti a debat, votació i aprovació en un ple a la cambra com a posició i full ruta de la majoria parlamentaria de la cambra. Però no hi ha acord ni consens i, de moment, no hi haurà cap posició conjunta per escrit.
La CUP encara intentava, ahir al migdia des de la sala de premsa del Parlament, fer una última crida a la unitat de posicions a causa del “moment excepcional” que viu la política catalana. Tanmateix, ni JxCat ni tampoc els comuns són del mateix parer i consideren suficients les paraules del president Torra i el consegüent debat parlamentari a la cambra.
La presidenta del grup de Catalunya en Comú Podem, Jessica Albiach, fixa l’interès del seu grup a conèixer de primera mà el full de ruta del president Torra amb el qual vol “solucionar el conflicte i aconseguir la llibertat dels presos”. A més a més, consideren una “contradicció flagrant” d’aquest govern que, d’una banda, cridi a la mobilització i, de l’altra, enviï els Mossos d’Esquadra a reprimir-la amb “un ús abusiu de la força”, destacava Albiach. “Cal buscar fórmules i asseure’ns a parlar perquè no es poden tapar els problemes únicament fent propaganda”, lamentava la presidenta del grup.
Pel que fa a JxCat, el seu portaveu, Eduard Pujol, llançava una reflexió sobre els límits que el Tribunal Suprem ha imposat al debat parlamentari en la cambra catalana. “Sabem des d’ahir que la feina d’un servidor públic és més difícil que mai”, assenyalava després de “la bomba democràtica llançada pel Suprema”, en format de sentència, hi afegia. Amb tot, Pujol no donava per tancat res i ahir a la tarda els grups continuaven treballant en la redacció d’un text que es porti al ple i obtingui prous suports a l’hemicicle tot i que ho veien complicat.
Els comuns s’han mantingut al marge d’aquest text i no han participat en les reunions.
Preguntat per la reclamació d’unitat als partits després de la sentència, el president Roger Torrent creu que hi ha més unitat estratègica de la que saben mostrar i explicar, però va admetre que cal fer autocrítica i que han d’explicar-se millor.
Tot i això, va garantir que la majoria parlamentària que conformen els partits independentistes tenen la voluntat “ferma i evident” de “cosir” la unitat estratègica i traslladar als ciutadans quina és l’agenda política per encarar el nou cicle. El president va advertir que la sentència “ens interpel·la a tots perquè va en contra dels propis fonaments de la democràcia i obre la porta a considerar sedició qualsevol mobilització”, va afirmar després de visitar l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell a la presó de Mas d’Enric.
Torrent va anunciar que denunciarà per carta a tots els parlaments europeus la condemna de Forcadell a onze anys i mig de presó per sedició. L’objectiu és interpel·lar el conjunt del parlamentarisme perquè defensi “els fonaments de la democràcia” ja que l’expresidenta l’han condemnat de forma “flagrant” i “injusta” per haver permès “un debat parlamentari”.
JxCat també va anunciar ahir que sol·licitaran al Congrés dels Diputats que aixequi la suspensió amb caràcter retroactiu com a diputats a Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull perquè consideren que Meritxell Batet els va suspendre de manera injusta.