Política

La paradoxa de l’hospital

L’activitat cau en picat als centres d’atenció primària i hospitalària, malgrat que les xifres oficials apunten que només el 23% de la plantilla secunda l’aturada de país

Sor­tint de l’hos­pi­tal de Mataró, la Maria estava feta una fúria. “Estic molt enfa­dada. Al meu marit, que és diabètic, li havien de fer un segui­ment de com té el peu i no l’han visi­tat. Amb la salut no s’hi juga”, deia quei­xosa. Poc després, però, adme­tia que ente­nia els motius de la vaga con­vo­cada per ahir. Pot sem­blar un con­tra­sen­tit, però no va ser el prin­ci­pal dels vis­cuts ahir al sec­tor sani­tari català. Tot i que les xifres ofi­ci­als sobre la incidència de l’atu­rada són més bai­xes que a altres àmbits, la sen­sació als hos­pi­tals i cen­tres d’atenció primària (CAP) del país va ser d’una clara dava­llada de l’acti­vi­tat. Així doncs, a banda de met­ges i infer­me­res, molts paci­ents també van fer vaga ahir.

La con­se­llera de Salut, Alba Vergés, va xifrar en un 23,7% el nom­bre de pro­fes­si­o­nals del sis­tema públic de salut que van secun­dar la vaga gene­ral. Segons les xifres que va ofe­rir el Depar­ta­ment, ahir es van fer un 35% menys de visi­tes mèdiques en l’atenció primària per com­pa­ració a diven­dres, men­tre que el volum de recep­tes va decaure un 30%. Per ter­ri­to­ris, les comar­ques cen­trals i les de Girona van ser les que van ofe­rir un segui­ment més mas­siu. “Ha estat una magnífica res­posta de país i una magnífica coor­di­nació del sis­tema sani­tari”, va indi­car Vergés.

Els ser­veis mínims van garan­tir el fun­ci­o­na­ment abso­lu­ta­ment nor­mal dels ser­veis d’urgències, on les plan­ti­lles dels hos­pi­tals van fun­ci­o­nar al 100%. Els malalts ingres­sats a les uni­tats de cures inten­si­ves tam­poc no van notar cap incidència, com a altres ser­veis no ajor­na­bles que esta­ven garan­tits i van ope­rar amb nor­ma­li­tat, espe­ci­al­ment les uni­tats coronàries, de neo­na­to­lo­gia, radi­o­teràpia, qui­mi­o­teràpia i hemodiàlisi i les sales d’ope­ra­ci­ons d’urgències.

Tor­nant a Mataró, doncs, la incidència més clara es va notar en ser­veis com ara les extrac­ci­ons per anàlisis de sang, que es van anul·lar excepte si es trac­tava de pre­o­pe­ra­to­ris, i les con­sul­tes exter­nes, que van tenir una dava­llada impor­tant d’acti­vi­tat tant per la falta de met­ges com de paci­ents. “Molta gent ha tru­cat per veure si l’atendríem i molts altres, direc­ta­ment, ja no han vin­gut. L’ambi­ent aquí, pel que fa a volum de visi­tants, ha estat com en un dia de festa. Molta tran­quil·litat”, expli­ca­ven fonts de l’hos­pi­tal.

Ho con­fir­ma­ven el Jesús i l’Isi, que en sor­tir del ser­vei de reha­bi­li­tació cons­ta­ta­ven que la mei­tat dels habi­tu­als no havien fet acte de presència. El mateix va pas­sar a molts CAP, on els ser­veis mínims eren del 25% del per­so­nal i l’acti­vi­tat també va ser clara­ment menor que en un dia habi­tual. El segui­ment en la sani­tat pri­vada i con­cer­tada va ser menor que en la pública.

La vaga també va afec­tar la recerca. Molts cen­tres d’inves­ti­gació van ajor­nar o sus­pen­dre els semi­na­ris i con­ferències que solen fer en diven­dres. A més, es va regis­trar un segui­ment impor­tant entre el per­so­nal admi­nis­tra­tiu i no tant en l’inves­ti­ga­dor, on hi ha un per­fil més inter­na­ci­o­nal i s’havien esta­blert ser­veis mínims per no desa­ten­dre inves­ti­ga­ci­ons en curs que es podrien per­dre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.