L’Oficina de Drets Civils veu greus deficiències en accions policials
Detecta “escenes d’acarnissament” impròpies d’una policia democràtica
Demanarà als Mossos que informin de les males praxis i resolguin ràpid el cas de la manifestant ferida de gravetat
L’Oficina de Drets Civils i Polítics (ODCiP) del govern català constata que “la gestió de l’ordre públic en les protestes de la setmana passada va tenir deficiències importants i greus”, segons va informar ahir el seu director, Adam Majó, durant la reunió d’urgència del consell assessor ampliat de l’organisme. L’oficina ha rebut al voltant d’un centenar de denúncies sobre les actuacions policials en els aldarulls recents, entre les quals avança que hi ha “queixes ben argumentades i demostrades amb proves” sobre actuacions desproporcionades dels Mossos d’Esquadra i la Policía Nacional que no s’ajusten “al codi ètic de la policia catalana”, basat en els criteris de proporció, congruència i oportunitat, si bé Majó no amaga que “hi ha més queixes, i més negatives”, sobre l’actuació de la Policía Nacional.
El consell assessor considera evident que hi va haver usos “punitius abusius” de la força pública i que, en determinats casos, no es va optar per la regla de sentit comú “d’ús mínim de la força indispensable”. Així, Majó recorda que una cosa és utilitzar-la per dissoldre una concentració que causa desordres i una altra de molt diferent, continuar usant-la contra una persona sola que marxa de la zona o, fins i tot, contra un detingut: “Hem vist escenes d’acarnissament que no són pròpies d’una policia democràtica.”
L’oficina, que n’elaborarà un informe, demanarà al Departament d’Interior, i ho considerarà un “pas important”, que faci públiques les conclusions de la revisió de les seves actuacions d’aquesta setmana. El director de l’ens deixa clar que no demanen identificar públicament ni agents ni llocs, però sí el nombre i les tipologies de males pràctiques constatades i les modificacions de protocols fetes, així com els expedients oberts i les sancions imposades. “Bàsicament, demanem transparència en vista de l’alarma i la preocupació ciutadanes”, conclou Majó, que ho considera “la millor manera d’evitar una crisi de confiança en la policia”. En espera de l’anàlisi i l’informe intern de la policia catalana, l’oficina sí que demana a Interior urgència en la investigació i la resolució del cas de la noia ferida de gravetat amb un traumatisme cranioencefàlic pel presumpte impacte d’una bala de foam als Jardinets de Gràcia de Barcelona.
Tot i que l’ODCiP no té competències sobre la Policía Nacional, també li demanarà que avaluï actuacions i que l’informi d’aquelles que no s’han ajustat als paràmetres exigibles.
Aldarulls no emparats en el dret de manifestació
Majó deixa clar que, com a òrgan assessor del govern, s’ha de centrar en l’anàlisi de l’actuació dels Mossos d’Esquadra, però admet que els membres assessors de l’ODCiP també han constatat que “determinades actituds, activitats i fets” causats per manifestants durant els aldarulls no tenen empara en el dret de manifestació, ja que “el superen de molt”. Majó recorda que aquest dret no és sinó “la síntesi entre el dret de reunió pacífica i el dret a la llibertat d’expressió de manera col·lectiva i pública”.
L’oficina entén que una actuació policial per respondre a aldarulls era “previsible, comprensible i acceptada per la majoria de la ciutadania”. Però hi afegeix que això no justifica accions dels cossos que no s’ajusten al que s’espera. Majó recorda que la policia ha de ser un cos “especialment professional”, primer, perquè ha de “protegir” els drets fonamentals de manifestació, reunió i expressió. En segon lloc, perquè tenir el monopoli de l’ús de la força suposa una “responsabilitat majúscula”, tenint en compte que està en joc la integritat física i, fins i tot, la vida de persones. I, en tercer lloc, Majó assenyala que alguns membres del consell assessor van posar sobre la taula que “les males praxis policials, en lloc de calmar els disturbis, els incentiven i els multipliquen”.