El PSC de Platja d’Aro, contra els excessos de la violència policial i dels manifestants
El grup s’afegeix a la moció d’ERC de rebuig dels aldarulls violents de manifestants i que insta a depurar els responsables de respostes desproporcionades
El PSC de Castell-Platja d’Aro, que governa el municipi en coalició amb ERC i Comuns, s’ha afegit aquesta setmana a una moció dels republicans “contra la violència policial d’octubre”. Entre els acords de la proposta, que va rebre el suport dels tres grups del govern i del de JxCat, hi ha “el rebuig de qualsevol tipus de violència i expressament de la generada pels cossos i forces de seguretat” i demana al govern de la Generalitat i al de l’Estat espanyol que “depurin responsabilitats per a tots aquells agents i responsables d’operatius que hagin incorregut en actuacions desproporcionades o il·legals”.
L’alcalde, Maurici Jiménez, va assumir la defensa del vot del grup socialista i va agrair a ERC la possibilitat d’acostar la moció cap a la perspectiva del seu grup i la vindicació del “compromís amb els moviments pacífics, on ens trobaran sempre”. Jiménez va mirar de relativitzar les afirmacions absolutes: “Ni tothom és dolent en el bàndol dels manifestants, ni tothom és dolent en el bàndol de la policia”, a banda de reconèixer l’actuació dels agents que han actuat correctament. Va tancar la intervenció, però, demanant que és l’“hora de tornar a la política”, tot i mostrar els seus “dubtes” sobre els interlocutors en les dues bandes de la taula. Per JxCat, l’exalcalde Joan Giraut no va obviar que “un Estat s’ha de defensar, però fa molts anys les coses se solucionaven bombardejant Barcelona i ara es continuen solucionant amb repressió”.
“Bon exemple”, per ERC
Per part d’ERC, la portaveu ponent, Montse Rovira, va agrair “el compromís amb la democràcia” dels grups que hi van donar suport –també els Comuns– i va destacar que “és un bon exemple que s’hauria de traslladar a tots els racons del nostre país en pro d’un diàleg polític ara inexistent”, amb el record del lema “Sit and talk”.
L’altre grup del ple, Som, es va abstenir tot i compartir “el 100% dels motius”, però hi va trobar a faltar la condemna de la presència de grups anarquistes. I el regidor no adscrit, José Luis Villa –exregidor de Cs– hi va votar en contra perquè no hi havia cap al·lusió als policies ferits.
No a la independència; sí al diàleg
El relleu de CiU al PSC a l’alcaldia va posar en qüestió aspectes com ara la continuïtat de la pancarta per la llibertat dels presos al balcó de l’ajuntament. Ara mateix és al magatzem per ordre de la junta electoral, però el socialista Jiménez va optar per sotmetre la seva continuïtat a la decisió sobirana del ple municipal. I la setmana passada, amb els vots d’ERC, JxCat i un de Som –i el PSC en contra– es va aprovar la restitució de la pancarta un cop acabada la campanya dels comicis estatals del 10-N. Va ser en el marc del debat de la moció de l’AMI i l’ACM per rebutjar la sentència, que Jiménez no va compartir en la literalitat –el grup no subscriu la independència– però va mostrar la disconformitat amb la duresa de les penes als presos i va obrir la porta a aprovar un text de consens, com ara el de dimecres. El consistori manté, d’altra banda, la presència a l’AMI, i curiosament amb la figura de l’alcalde com a representant oficial, però que de moment té delegada en la primera tinenta, Montse Rovira (ERC).