Política

L’independentisme no atura les manifestacions contínues

Al centre de Barcelona es van convocar ahir a la mateixa hora dues protestes nocturnes, cap amb incidents

A la plaça de Sant Jaume es van sentir les veus crítiques amb el govern i la plaça Universitat va ser el feu dels joves

Les mobilitzacions contra la sentència del procés no s’aturen, 200 detinguts, 28 empresonaments, més de 600 ferits, 18 hospitalitzacions i 4 mutilacions oculars després. Ahir va ser el dotzè dia que de manera ininterrompuda i espontània la gent va sortir als carrers. De dia i de nit.

Al centre de Barcelona, abans de fer-se fosc va arrencar no una sinó dues manifestacions que van congregar unes 3.000 persones, segons la Guàrdia Urbana. Dues manis a la mateixa hora, en llocs i amb lemes diferents i, inclús, intencions de fons en bona mesura divergents. A l’hora del tancament d’aquest diari, a mitjanit, no s’havien registrat incidents. Als carrers ja no hi quedava pràcticament ningú. No va ser una jornada de calma tensa. Simplement, va ser de calma.

A la plaça de Sant Jaume es van congregar les veus més crítiques amb la gestió que està fent el govern català de les reivindicacions marcades per l’extrema violència policial. El lema ho feia explícit: “Assenyalem els culpables, que ens obliguen a tornar-ho a fer.” I els càntics també. El més sorollós: “Fora Buch.” El més original: “Menys canapés, obriu Lledoners.”

Tant l’Ajuntament com, sobretot, el Palau de la Generalitat van reforçar la seguretat als seus accessos, trufats d’agents, per impedir el més mínim intent d’ocupació a l’estil de l’acció dels CDR de Girona al migdia. Havia corregut el rumor per les xarxes socials que la capital seria el següent objectiu. Però en l’ambient en viu no hi havia cap indici que pogués passar, tret d’algun crit esporàdic d’“Entrem al Palau!” Al carrer Ferran, quatre furgons de la Brimo dels Mossos d’Esquadra estaven atents.

La manifestació que es va desplegar davant del Palau de la Generalitat s’havia anunciat fa dies (amb una organització anònima), mentre que l’altra crida, de tall estudiantil i que va allotjar la plaça Universitat (tampoc amb cap entitat, ni partit, liderant-la, tot i que tenia el suport del CDR), es va activar just a última hora. “La setmana passada vam acabar esgotats. Hem perdut intensitat però el marc mental ha canviat i en qualsevol moment podem tornar a estar mobilitzats 24 hores els set dies de la setmana. Ja hem demostrat que ho podem fer”, deien la Júlia (21 anys) i l’Argi (20), dues d’una gran colla d’universitaris que passaven olímpicament dels sis furgons de la Brimo dels Mossos que blindaven la ronda de Sant Antoni.

Allà on alguns han vist una guerra de manifestacions, d’altres, els mateixos manifestants, es van passar el vespre d’aquest divendres anant d’una plaça a l’altra sense més preocupacions. I cap a les nou de la nit tots van convergir a la plaça de Sant Jaume. Els estudiants van tenir més poder de convocatòria. De la plaça Universitat van marxar cap a la Via Laietana, on sí que hi havia un desplegament de les forces de l’ordre més imponent, que arribava fins al Palau de la Música (per als turistes, un atractiu més per fer fotos). Cap por entre els manifestants? “Sí i no. Bé, sí, però la por individual es dilueix en el col·lectiu”, assegurava el Pedro (23 anys).

“Prou llirisme!” Mentre a la plaça de Sant Jaume aquest era un dels crits rei, Rambla amunt pujava una altra (tres, doncs) manifestació, i aquesta no de gestació recent. Eren, són, els membres de l’ANC que fa més de dos anys surten amb torxes des de la plaça de Catalunya tots els divendres a les set de la tarda. Van fins a la plaça de Sant Jaume i tornem cap a la plaça de Catalunya. Prou llirisme? “Una tàctica no treu l’altra. Dit això, els joves han fet una feina impagable aquests dies. I se’ls ha criminalitzat excessivament”, raonava en Joan (73 anys). Ell no, però altres manifestants caminaven encadenats.

De protestes nocturnes també n’hi va haver a Santa Coloma de Gramenet i a Sabadell en solidaritat amb els detinguts el 23-S; a Tarragona, Puigcerdà... I una nit més es va tallar la Meridiana. També la C-17.

“Demà, més i millor”, es van acomiadar alguns dels manifestants.

LA XIFRA

3.000
assistents
a les protestes d’ahir, segons la Guàrdia Urbana.

Ferran Garcia Sevilla enganxa adhesius de “Llibertat” al Macba

L’artista Ferran Garcia Sevilla ha fet una acció al Museu d’Art Contemporani de Barcelona (Macba) amb la intenció de dotar una obra que va crear fa trenta anys d’una lectura actual compromesa amb el conflicte català. Garcia Sevilla va enganxar dijous a la tarda uns adhesius amb la paraula “llibertat” als laterals de la sèrie de pintures Déus, del 1981, que el museu de la plaça dels Àngels ha penjat a les seves sales recentment. “Els museus han de ser permeables a l’exterior, i no ho són: justifiquen els discursos dominants i desactiven els missatges de les obres. Jo he vingut a rellançar la meva obra en el context d’avui”, sosté.

“No he demanat permís a ningú per fer-ho perquè tinc el dret moral de modificar-la com a autor que en soc”, explica aquest artista de llarga trajectòria i de combat polític des del tardofranquisme. El personal de seguretat del museu va mirar de convènce’l que s’aturés, sense èxit. L’artista no podia fer res que malmetés la peça, ja que el propietari és el Macba. Per això ha posat els adhesius als laterals dels bastidors.

Els adhesius són molt precaris i Garcia Sevilla ja compta que amb el pas dels dies s’aniran desprenent. “He demanat als responsables del museu que no les recullin del terra, que les deixin com fulles caigudes.” Garcia Sevilla, que va entrar al museu acompanyat de Francesca Llopis i Albert Merino, que el van ajudar en l’acció, espera que el seu gest sacsegi el sector de l’art: “No es defineix mai perquè té por. Un artista no és ni millor ni pitjor per ser independentista o unionista, però una reculada de drets democràtics tan aberrant com la que estem patint ens afecta a tots”, rebla.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.