Política

Els estudiants acampen a la plaça d’Universitat de Barcelona i tallen la Gran Via

Uns 200 joves asseguren que no se’n mouran fins que no se’ls torni “tot el que els han pres”

Prop d’un centenar de tendes de campanya ocupen la plaça d’Universitat contra “la repressió”

Una quarantena de tendes de campanya ocupen des d’aquest dimecres a primera hora la plaça d’Universitat de Barcelona. Uns dos-cents estudiants han començat una acampada indefinida per reclamar que se’ls torni “tot el que els han pres’’. El moviment, que aplega bàsicament estudiants universitaris però que espera el suport d’altres col·lectius juvenils, es defineix com la “generació 14 d’octubre’ ’ reclama “responsabilitats’’ als representants polítics per garantir un “futur digne’’. Reclamen l’amnistia dels presos polítics i critiquen la violència policial, i per això, asseguren que no deixaran l’espai de la plaça fins que no s’aturi “la repressió’’ i se’ls torni “tot el que els han pres’’, referits a “drets i llibertats’’.

Els joves han anat arribant des de les deu del matí amb tendes de campanya i equipats amb sacs, màrfegues, tauletes i menjar per passar les primeres d’una acampada que preveuen indefinida. També portaven material per confeccionar pancartes, pilotes per jugar durant les estones mortes i fins i tot alguns s’han emportat un sofà per no renunciar a les comoditats. Prop d’un centenar de tendes de campanya ocupen la plaça d’Universitat contra “’la repressió’’. D’altra banda, desenes d’estudiants universitaris i joves d’altres col·lectius han tallat aquest dimecres al migdia la Gran Via de Barcelona a l’altura de la plaça d’Universitat. La intenció de la “Generació 14-O” –així és com s’autoanomenen– és que, un cop es decideixi el futur de l’acció a les cinc de la tarda, aquest tram de calçada també pugui ser ocupat per tendes de campanya. Des del matí, ja se n’han instal·lat prop d’un centenar.

Els joves, que vinculen drets socials, laborals i nacionals, no tenen previst marxar fins que no s’aturi “la repressió”, s’aprovi una amnistia als “presos polítics” i se’ls pugui garantir un “futur digne”.

En un manifest, els joves expliquen que són una generació “sense futur” i “de la precarietat”. Critiquen que no tenen accés a l’habitatge, denuncien l’emergència climàtica i consideren que els han robat els drets “socials i laborals més bàsics”. A totes aquestes reivindicacions, hi sumen la sentència del TS, i per això, s’autoanomenen la “generació 14 d’octubre”. Asseguren que no toleraran “100 anys de presó per exercir els seus drets” i que per tant, “paralitzaran” el món fins a aconseguir tot el que demanen.

La seva principal reivindicació és que s’aturi “la repressió” de “forma immediata” i demanen que es depurin les responsabilitats als cossos de la Policia Nacional i Guàrdia Civil i també als Mossos d’Esquadra. També demanen que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, condemni “la repressió” i la “violència policial” i que s’assegui a negociar un referèndum d’autodeterminació que doni “veu” a la ciutadania. Demanen que es garanteixi l’amnistia total contra els “presos i preses polítiques” i que els drets civils i polítics que han estat “vulnerats” i “posats en qüestió per la sentència del procés”.

L’objectiu final dels joves és que se’ls garanteixi un “futur digne” a la generació, amb accés a l’habitatge social, la plena igualtat entre homes i dones, l’adopció de mesures reals per frenar l’emergència climàtica i la garantia dels drets socials.

Els joves han acampat de manera indefinida i s’organitzaran a través d’assemblees obertes. La primera serà a aquest dimecres a les cinc de la tarda.

D’altra banda, quatre entitats d’escoltes i esplais catalans han donat suport a l’acampada de la plaça Universitat i han anunciat que comparteixen les seves reivindicacions i celebren que la joventut s’organitzi per canviar la societat.

Acció Escolta de Catalunya, Escoltes Catalans, Esplais Catalans i Minyons, Escoltes i Guies de Catalunya han emès un comunicat conjunt per donar suport a l’acampada jove de la plaça Universitat que ha començat aquest dimecres. Consideren que es tracta d’una proposta “legítima de protesta des de la no-violència” i comparteixen les seves reivindicacions d’”aturar la brutalitat policial, l’amnistia total contra totes les preses polítiques, el retorn segur de les exiliades, la restitució dels drets civils i polítics vulnerats per la sentència i la negociació d’un referèndum”.

Les quatre entitats se sumen a l’acampada amb caps i monitors i fan una crida a la ciutadania perquè hi doni suport i valori que la joventut s’organitzi per millorar la societat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.