Les protestes reobren el debat per identificar els antiavalots
Una comissió del Parlament podria discutir enguany la proposta d’AI i Irídia d’endurir l’actual normativa
Les denúncies d’abusos policials en els disturbis de les protestes contra la sentència del procés han reobert el debat sobre la identificació dels antiavalots dels Mossos, que organitzacions pro-drets humans reclamen que sigui visible, amb una numeració curta, fàcil de recordar i d’ús obligatori, escrita amb tipografia més gran. Si el calendari es compleix, abans que acabi l’any es podria discutir en una comissió del Parlament la proposta d’Amnistia Internacional (AI) i el centre Irídia per endurir la normativa actual, que data del 2013.
La proposta de resolució, a la qual ja s’han sumat ERC, els comuns i la CUP, advoca perquè els agents de les unitats Brimo i ARRO llueixin de manera visible el número operatiu policial (NOP) a l’esquena, el tors i el casc, i proposen un termini de transició de sis mesos perquè es compleixi amb l’obligació.
“Les imatges d’aquests dies demostren que no tots [els antiavalots] van identificats”, ha denunciat la coordinadora d’AI a Catalunya, Adriana Ribas, que ha alertat d’un augment “significatiu” en els darrers dos anys de “dispositius sencers” sense NOP o amb aquest tapat per les armilles antitrauma. Una situació, segons Ribas, que afavoreix la “impunitat policial” davant un excés. En la mateixa línia, l’advocat Andrés García Berrio, d’Irídia, ha afirmat que aquesta reforma permetrà perseguir “actuacions il·legals” com per exemple els cops de porra al cap.
El portaveu del sindicat de Mossos Fepol, Toni Castejón, ha assegurat que els agents “ja van identificats”, alhora que ha exigit que “tots juguin en igualtat de condicions”, referint-se als manifestants que van amb caputxa i la cara tapada.