Política

L’Estat podrà intervenir internet en cas d’aldarulls

El decret llei de Sánchez contra la ‘República digital’ torpedina projectes clau de la Generalitat com l’IdentiCat

El govern català busca la complicitat d’altres administracions per litigar contra la mesura

El 31 d’octubre passat el Consell de Ministres aprovava un decret llei per lligar curt les polítiques de la Generalitat en matèria digital, amb l’argument que són una peça més, però clau, en l’estratègia de l’independentisme per transitar cap a un estat propi. Aquesta voluntat més o menys abstracta, s’ha plasmat ara en un articulat que ahir va aparèixer publicat al BOE, i que avui entra en vigor. I com sol ser habitual, la lectura de la lletra petita de la norma ha servit per detectar intencions inicialment no anunciades. Tot plegat ha fet que l’executiu de Torra interpreti el text com un atac frontal, ja que pretén instal·lar un marc regulador homogeni i tutelat per l’Estat: “És un intent de posar fi a la versió digital de l’estat de les autonomies”, declarava ahir el conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró.

En total, el decret modifica set lleis estatals i, de tots aquests retocs, el més innovador, i també controvertit, és el que afecta l’article 6 de la llei de telecomunicacions, i que preveu que l’Estat, de manera excepcional i transitòria, pugui intervenir “les xarxes i serveis de comunicacions electròniques”, sense manament judicial, en casos que puguin afectar “l’ordre públic, la seguretat pública i la nacional”. La redacció, tan laxa com ambigua, permetria, segons diversos experts consultats, clausurar planes web que l’executiu de torn consideri que inciten a provocar aldarulls –el del Tsunami Democràtic és l’exemple que surt a l’instant– o, fins i tot, inhabilitar el conjunt de la xarxa. “Es trenca una línia vermella com és la de poder intervenir sense ordre judicial. Ens hem de remuntar a la llei Corcuera per trobar un antecedent similar”, reblava Puigneró. En un altre apartat, també s’obre la porta a tancar planes web que es consideri que poden lesionar els interessos “econòmics” de proveïdors o usuaris.

Una de les estocades directes del nou marc normatiu va adreçada a l’IdentiCat, un projecte de la Generalitat que, a grans trets, preveu que els ciutadans es puguin dotar d’una identitat digital autònoma, ja sigui per operar a àmbit privat o amb qualsevol administració. Doncs bé, el govern espanyol diu ara que iniciatives com aquestes han de rebre el seu aval i, sobretot, que no poden utilitzar tecnologies de registre distributiu, com el blockchain. I sense elles, no hi ha IdentiCat possible. Pel que fa a la intenció inicial que tots els servidors de les administracions públiques estiguin en territori de la UE, el decret llei ara circumscriu aquesta obligació als que tinguin informació sensible com el cens, registres sanitaris o fiscals o el padró, entre d’altres. El període que dona l’executiu estatal a les administracions afectades per ajustar-se a tot aquest conjunt de canvis és de sis mesos.

La resposta de la Generalitat anirà en una doble via. La primera, és la jurídica. Ja s’estan estudiant les escletxes que pugui tenir la regulació, per impugnar-les. En l’àmbit polític, el govern buscarà la complicitat d’altres administracions, com l’executiu basc, per fer pressió conjunta a Madrid.

Pirates de Catalunya denuncia Espanya a la UE

M.Piulachs

El partit polític Pirates de Catalunya, a través de l’advocat Josep Jover, ha presentat una denúncia contra Espanya a la Unió Europea (UE) perquè és “rebel” a la normativa, tractats i resolucions del TJUE en haver fet tancar la web i l’app de Tsunami Democràtic, sota la incriminació de promoure actes de terrorisme “sense prova ni resolució judicial ferma”. També demanda la Comissió Europea per no fer complir a l’Estat espanyol el dret de la Unió. En la demanda s’afirma: “La judicatura i el ministeri fiscal han demonitzat Tsunami, que no està classificada com a organització terrorista, i només es dedica a informar de manifestacions pacífiques els ciutadans, com fan altres webs, com les dels armilles grogues a França o els sindicats, en defensa de drets fonamentals”, i alerta que: “Està en perill la llibertat de nombroses persones.”

Jover, especialista en dret de la UE, va avançar ahir a El Punt Avui que ampliaran la demanda perquè el nou decret llei, publicat ahir al BOE, de mesures urgents per al control de l’administració digital i les telecomunicacions “infringeix quatre llibertats de la Unió”, com és la d’expressió. Pirates ja va denunciar l’Estat espanyol l’any 2017 pel tancament massiu de webs relacionades amb l’1-O, causa que la UE no va acceptar, tot i que la persecució penal als clonadors es va arxivar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.