Els enfrontaments a Hong Kong es traslladen als centres universitaris
Protestes per la brutalitat policial de dilluns, que va causar 128 ferits i 287 detencions
Diversos centres educatius van suspendre ahir i avui les classes
Els enfrontaments entre manifestants i forces de seguretat a Hong Kong es van traslladar ahir a les universitats després d’una violenta jornada de vaga dilluns que va deixar 128 ferits i 287 detinguts, dels quals, més del 60% eren estudiants.
Les escenes van ser especialment tenses a la Universitat Xinesa de Hong Kong, on es va arribar a viure una batalla campal, amb els policies utilitzant gas lacrimogen mentre els manifestants encenien les barricades improvisades.
Diversos centres educatius van anunciar la suspensió de les classes ahir i avui a causa de la situació. Alguns serveis de transport públic es van tornar a interrompre, fet que va portar l’operador del metro local, MTR, a condemnar els “actes violents” dels manifestants i recordar-los que llançar objectes contra els ferrocarrils o les vies podria provocar que els trens descarrilessin i hi hagués un gran nombre de víctimes.
Els últims informes apuntaven a una millora del jove de 21 anys que va rebre un tret d’un policia de trànsit dilluns al matí. El seu estat ha passat de crític a greu. Qui no millora és l’home de 27 anys a qui van calar foc després que s’enfrontés verbalment als manifestants, que continua en estat crític amb cremades al 44% del cos.
Canvi d’estratègia
Les protestes de dilluns i les d’ahir, enmig d’una vaga convocada pels manifestants, representen un canvi d’estratègia en el moviment, que fins ara limitava les accions més contundents als caps de setmana. La situació va portar la policia a dir que la societat de Hong Kong està “a punt del col·lapse”.
Mentrestant, la cap del govern local, Carrie Lam, va tornar a comparèixer ahir en una roda de premsa, en la qual va acusar els manifestants de ser “egoistes” pel fet continuar amb el seu intent de paralitzar la ciutat mitjançant el que va qualificar d’“actes vandàlics”. De tota manera, en la seva compareixença no va oferir cap solució al conflicte que es viu a la ciutat.
Més taxatiu, però, va ser el portaveu de la cancelleria xinesa, Geng Shuang, que va reiterar que la prioritat per a Hong Kong ara és “aturar la violència i el caos i restaurar l’ordre”. A més, va ratificar la confiança del govern central en la capacitat de Lam per garantir la seguretat dels ciutadans. També es va referir als dos ferits greus amb diferents punts de vista. Sobre l’home a qui van calar foc, va assegurar que l’incident havia provocat “ansietat i por als ciutadans”, mentre que sobre el que va rebre el tret de la policia va dir: “No importa en quin país passi una cosa així, no es pot atacar un policia ni amenaçar la seva vida.”
Les aturades van ser convocades per la mort d’un estudiant universitari que va caure en una zona on es desenvolupava una protesta el dia 3 i pel cas d’una noia de 16 anys que va avortar després d’haver denunciat que havia estat violada per policies fa una setmana.
Les manifestacions a Hong Kong van començar al juny a conseqüència d’un projecte de llei d’extradició que ja ha estat retirat pel govern, però s’han transformat fins a convertir-se en un moviment que busca la millora dels mecanismes democràtics a Hong Kong i que s’oposa a la ingerència de Pequín.