Un festiu polèmic
Mig centenar de consistoris catalans mantindran avui la seva activitat habitual
Sabadell, Berga, Argentona i Celrà, entre els municipis que faran objecció a la festa del Dia de la Hispanitat
La majoria són governats per ERC o la CUP
Aquest any el Dia de la Hispanitat serà un feiner més en molts ajuntaments del país. Una cinquantena de municipis, segons l'ACN, no celebraran el festiu i mantindran l'activitat als seus consistoris. Berga, Sabadell, Argentona, Celrà, Linyola i Prats de Lluçanès són algunes de les poblacions on avui treballaran. Hi ha consistoris que atendran el públic durant l'horari habitual perquè hi haurà prou funcionaris, però en d'altres treballaran de manera interna o bé només ho faran els regidors de govern. Els que han optat per no celebrar el festiu són poblacions majoritàriament governades per la CUP i per ERC, tot i que també n'hi ha alguna del PDC.
Badalona és el municipi més gran que ha decidit treballar aquest 12 d'octubre, però no és l'únic que no celebrarà el Dia de la Hispanitat. Un d'aquests és Sabadell, on l'alcalde, Juli Fernàndez (ERC), i els regidors de l'equip de govern aniran a treballar amb normalitat i mantindran les reunions habituals. A Argentona (Maresme) el govern també treballarà, però l'alcalde, Eudald Calvo (CUP), ha explicat que no tots els membres. En aquesta població la CUP hi governa amb ERC, ICV i el PSC, i els regidors socialistes han dit que sí que faran festa. Pel que fa als treballadors del consistori, el govern local els dóna l'opció de canviar aquest festiu per un altre dia laborable, però les dependències municipals no obriran de cara al públic. Als ajuntaments de Sant Pere de Riudebitlles (Alt Penedès), Mieres (Garrotxa), Verges (Alt Empordà), Artés (Bages), Agramunt (Urgell) i Capellades (Anoia) també treballaran aquest 12 d'octubre. Així mateix ho faran a Vilella Alta (Priorat), Viladrau (Osona) i Cervera. L'Ajuntament de Girona tancarà de portes enfora, però els regidors que ho vulguin podran anar a treballar. L'alcaldessa de Tàrrega i els alcaldes de Sort i de Soriguera (Pallars Sobirà) també treballaran aquest 12 d'octubre.
Pintades a monuments barcelonins
Diversos monuments i espais públics de Barcelona van aparèixer amb pintades, la nit de dilluns, en una acció reivindicativa en contra del Dia de la Hispanitat. Un d'aquests va ser l'estàtua de Colom, on a banda de la proclama “12-O, res a celebrar” alguns elements escultòrics de la seva base van ser acolorits de vermell o taronja. L'efígie dedicada a Antonio López, situada a tocar de la Via Laietana, va ser una de les altres damnificades, en aquest cas amb inscripcions al·legòriques al grup Black Panthers per contraposar-les amb el passat com a esclavista de l'homenatjat. La placa de la plaça del Duc de Medinacelli també va ser tacada amb pintura. La majoria d'aquestes pintades ja havien estat netejades ahir al matí per personal de l'Ajuntament de Barcelona. Malgrat que l'episodi no va ser reivindicat formalment, el grup municipal de la CUP –que és el que va difondre les imatges– les va contextualitzar com una mostra de rebuig públic contra el “colonialisme”, l'“imperialisme” i el “racisme”.