Política

parlament

pressupostos

Preacord pels pressupostos

Els negociadors atansen posicions i tanquen unes línies bàsiques que la CUP consultarà ara a les bases si mereixen superar el debat a la totalitat

Es podrien gravar les grans fortunes però no les begudes ensucrades

No està fet, però hi ha hagut avenços en les converses que permeten pensar que la Generalitat, ara sí, tindrà pressupost nou el 2017. Segons va transcendir ahir, el govern ha plantejat una primera proposta formal d'acord a la CUP que recull les línies mestres, bàsicament en matèria tributària, en què hi ha coincidència com a resultat de les negociacions que han mantingut des de final d'estiu, si bé no es van accelerar fins després de la qüestió de confiança a Carles Puigdemont i el debat de política general.

Segons fonts properes consultades per El Punt Avui, la proposta podria incloure la tributació extra per a les grans fortunes que es va oferir a la CUP a canvi de no apujar l'IRPF a les rendes altes, per la negativa del PDECat, amb una fórmula que passaria per gravar en funció de la qualitat del patrimoni –diferenciant, més enllà de la xifra econòmica total, segons els actius o béns immobles on està invertida–. També inclouria algun nou tribut especial, a més de partides per a un pla de xoc contra l'emergència social que ja s'havia negociat per al 2016, sense arribar a cap acord final, així com l'augment de certs fons destinats a educació, a demanda de la CUP. En canvi, d'entrada podria no incloure, per exemple, el tribut sobre les begudes ensucrades que també s'havia plantejat.

Entre ahir, avui i demà, l'esquerra alternativa posarà la proposta a debat de les seves assemblees territorials, a qui de fet ja s'ha anat informant periòdicament sobre les converses, perquè donin el vistiplau que els comptes superin almenys aquest cop el debat a la totalitat, a diferència dels del 2016. Fonts internes, en aquest sentit, aclarien ahir que hi ha alguns aspectes en què encara hi ha discrepàncies, i no donen l'acord per tancat. La CUP, així, entén que s'està encara en plenes negociacions, tot i que admet que s'ha avançat molt respecte al maig passat i s'han atansat les posicions fins al punt que, per no dilatar més en el temps la tramitació, ja pot permetre almenys superar el debat a la totalitat. Això sí, en una nota emesa ahir a la nit insistia a demanar “passos clars” per revertir retallades, redistribuir la riquesa i fer passos ferms per la ruptura. En tot cas, i amb el previsible vistiplau de les territorials sota el braç,–en cas contrari, el procés es podria haver d'ajornar uns dies per seguir negociant– el secretariat nacional va convocar ahir al vespre per dissabte un consell polític a Artés (Bages) perquè ratifiqui el suport oficial a la proposta, en el benentès que caldrà seguir negociant després en el tràmit parlamentari, ara ja amb Junts pel Sí, els punts en què ara no hi ha acord per poder garantir el suport final als comptes.

El govern –que també avaluarà ara la proposta a través dels seus filtres interns, com l'informe preceptiu del Consell de Treball Econòmic i Social– té marcada en vermell la data del 29 de novembre per aprovar el projecte de llei tant del pressupost com de la llei d'acompanyament, la que inclou les novetats en matèria fiscal, que entrarien aquell mateix dia a registre del Parlament per obrir el termini perquè els grups presentin esmenes a la totalitat. Segons el calendari amb què treballa JxSí, el ple faria el debat a la totalitat l'última setmana abans de les vacances de Nadal, i iniciaria llavors la tramitació interna. En aquest sentit, els membres de la comissió d'Economia ja han estat avisats que se'ls podria convocar l'última setmana de l'any per complir un tràmit preceptiu de la llei d'acompanyament: la petició –si és el cas, que habitualment no ho és– de compareixences. La llei de pressupostos, en canvi, això s'ho estalvia, i obre directament el termini per presentar esmenes, previ al debat en comissió. Si la mesa apostés per accelerar i declarar hàbils alguns dies de gener que ara no ho són, el debat final en el ple es podria fer com a molt aviat a final de gener. Si es deixessin els tempos habituals, es podria anar a mitjan febrer, termini que s'allargaria un mes més si, com és probable, els grups de l'oposició demanen un dictamen sobre els projectes de llei a la comissió de garanties estatutàries.

El que ja és impossible és que es pugui iniciar el 2017 amb comptes aprovats, la qual cosa faria que, si s'acaben introduint canvis en tributs com ara patrimoni o l'IRPF, ja no es puguessin aplicar fins a l'exercici del 2018, i per tant tampoc recaptar fins al 2019.

LES DATES

29-11-16
El Consell Executiu
preveu aprovar, en principi, el projecte de llei del pressupost i la llei d'acompanyament.
21-12-16
El ple del Parlament
podria fer el debat a la totalitat de les lleis, que s'aprovarien com a mínim a final de gener.

Paga per al personal de justícia

El ple del Parlament va convalidar ahir per unanimitat el decret llei del govern de l'11 d'octubre que estableix la recuperació de la paga extraordinària que es va retirar el desembre del 2012 als funcionaris i interins que treballen a l'administració de justícia de Catalunya. El govern ja s'havia compromès en un decret anterior a tornar la paga, en aquest cas a terminis, de la resta de personal del sector públic, que està inclòs en la llei de pressupostos. El conseller de Justícia, Carles Mundó, va explicar que el seu departament podrà afrontar la despesa, que es desemborsarà íntegrament amb el sou d'aquest novembre, gràcies a romanents propis i sense cap aportació extraordinària des d'Economia. En total són uns 7.600 treballadors els beneficiats, que recuperaran unes quantitats entre els 1.170 i els 1.691 euros, en funció de la categoria laboral. Tot i aprovar-ho, l'oposició va criticar que el retorn arriba molt tard, i després que una sentència judicial hi obligui.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.