RAÚL GARCIA BARROSO
PORTAVEU DE LA PLATAFORMA SABADELL LLIURE DE CORRUPCIÓ
“Lluitar contra la corrupció és fer política”
“Quatre anys després de l'esclat del cas Mercuri, hi ha una condemna en ferm i 65 investigats”
“Sabadell Lliure de Corrupció esperava més implicació de l'Ajuntament i de la ciutadania”
El cas Mercuri representa un abans i un després tant per als polítics com per als funcionaris
Raúl Garcia Barroso és una de les cares més visibles de la plataforma Sabadell Lliure de Corrupció. Fa de portaveu i és l'advocat de l'acusació popular que encapçala l'entitat. Quatre anys després de l'esclat del cas Mercuri en fa balanç.
En quin punt es troba el cas Mercuri?
Estem en una fase de transició judicial en què les instruccions estan arribant al final. Fins avui s'ha fet un judici amb sentència ferma i quatre condemnats [els germans Bustos, Daniel Fernàndez i María Elena Pérez] per la peça de Montcada. Per nosaltres és molt important perquè el fet que el Suprem doni validesa legal a les escoltes telefòniques determina que la resta de peces que tenen com a nucli jurídic probatori les escoltes telefòniques tenen l'aval de la màxima autoritat judicial. Fins ara hi ha 65 investigats i 38 peces obertes, 15 de les quals estan actives i en tres d'aquestes s'ha acabat la instrucció. Són la 6, la de Can Xupa, la 18 sobre llicència urbanística i la 30, que és la de les multes. S'ha anat ràpid tenint en compte la complexitat del procés.
Creu que ha canviat alguna cosa a Sabadell en quatre anys?
Alguna cosa ha canviat quan hi va haver eleccions fa un any i mig i el PSC va perdre vuit regidors. L'opinió pública ha entès que hi havia una xarxa política familiar i va castigar electoralment un partit esquitxat per la corrupció.
Hi ha més implicació?
Entenem que n'hi hauria d'haver més. Sabadell és una ciutat lluitadora i trobo a faltar una implicació ciutadana més enllà de no votar el Partit Socialista. Però està vinculat a la corrupció. La gent diu que tots fan igual, i que no passa res. Hi ha pessimisme i una falta de confiança en el sistema judicial. De tota manera, hem aconseguit mantenir el tipus i ser fonamentals com a acusació popular. Si la plataforma no s'hagués presentat com a acusació popular la gent veuria el cas Mercuri com un tema que es va fent als jutjats però que no es viu com a ciutat. Continuarem fent actes i sent la veu crítica contra tot el que va passar.
Què pensa quan es diu que la plataforma és un instrument d'alguns partits?
Entenc la política com un tema més ampli que un tema electoral o de partit. No sóc neutral en les coses que passen cada dia. La plataforma fa acció política perquè lluitar contra la corrupció és fer política. El que no fem és una acció partidista per molt que els partits en formin part. Està oberta a tothom.
Com valora que l'Ajuntament s'hagi personat en el cas?
Confiava que un cop l'Ajuntament es personés tindria un protagonisme més actiu del que a la pràctica està tenint. Ells sí que estan en contacte amb els expedients i funcionaris que poden haver tingut algun tipus de participació o coneixement dels fets delictius. L'Ajuntament hauria d'adoptar un rol d'acusació molt més potent que el nostre, ja que al capdavall som una plataforma ciutadana i advocats que treballen de forma altruista.
L'exalcalde Manuel Bustos ha dit en més d'una ocasió, com a defensa, que no està investigat a la peça número 1 de Mercuri.
No, no hi és, però per mi la peça 1 està mitificada perquè hi ha una visió massa mediàtica de la corrupció i es pensa només en maletins i temes urbanístics. Hi ha peces tan o més greus que la primera. Per exemple, la 6, la de Can Xupa. S'han fet abocaments il·legals de milers de metres cúbics que han provocat un dany ecològic irreparable. En el tema Montcada, confirmat pel Suprem, parlem sempre de Carmina Llumà però ens oblidem de la persona que va guanyar de forma legitima.
Com definiria, doncs, el cas Mercuri?
És un cas especial. Mostra un llarg llistat de delictes de tot tipus en els quals es veu com l'administració es feia servir per a interessos privats, fet que implica treure multes a la família de l'alcalde, col·locar persones afins al partit, fer els ulls grossos en llicències de construcció... Em pregunto per què no va sortir abans. Qui finalment va denunciar va ser una persona investigada en la peça número 1. Per què no va sortir una denúncia des de dins de l'Ajuntament?
Què diria a la gent que pensa que el Mercuri quedarà en no res?
Crec que tant la fiscalia com la jutge estan fent una feina increïble d'implicació, treball i esforços. Les peces que estan sent instruïdes, que s'estan investigant i que no quedaran arxivades, és perquè hi ha una investigació i un fonament jurídic clar. Arribaran a judici i podrem veure ben bé vuit o deu condemnes.
Tornarà la normalitat, a Sabadell?
No ho sé. Mentre el procés continuï obert el tema estarà molt present, però representa un abans i després tant per als polítics que són regidors com per als funcionaris de l'administració en el sentit que són línies vermelles que no s'han de creuar.
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.