Política

diada de la constitució

Celrà ‘celebra' la Constitució esborrant-la del nomenclàtor

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, avala el nou nom de Maria Mercè Marçal per les lluites que evoca

A Girona, veïns i edils sobiranistes escombren la Carta Magna a la plaça del Vi

El canvi de nom de la plaça Constitució de Celrà, des d'ahir oficialment dedicada a l'escriptora Maria Mercè Marçal, i el fet que la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, encapçalés l'acte mentre a l'Ajuntament, a més dels regidors, hi havia funcionaris treballant va situar el municipi com a paradigma de la rebel·lia contra la Carta Magna espanyola. Malgrat no haver-hi “res a celebrar”, dos centenars llargs d'assistents, entre veïns i nombrosos alcaldes i diputats de la CUP i Junts pel Sí, es van sumar a un acte simbòlic.

L'alcalde, Dani Cornellà, ho argumentava com un gest per “deixar enrere la nostra història recent” i mirar cap a un futur millor, en una plaça que està encara a mig completar –com el procés– i que durà un nom de dona per corregir la inèrcia dels nomenclàtors copats majoritàriament per personatges masculins. Per Cornellà, cal una constitució catalana “que garanteixi els drets de les persones, i que no només en parli”. Per la seva banda, Forcadell va reivindicar els “tres dons” del poema de Marçal: “Haver nascut dona, de classe baixa i nació oprimida.” I va recordar que l'escriptora il·lustra un seguit de lluites per les llibertats individuals i col·lectives plenament vigents. La presidenta del Parlament va defensar la “sobirania municipal” i el dret dels regidors i funcionaris que volguessin treballar, abans d'esgrimir una altra efemèride important, que “el 6 de desembre del 1932 es va constituir el primer Parlament democràtic” a Catalunya.

Escombrada a Girona

Més de 200 persones van assistir als actes organitzats a la plaça del Vi de Girona contra la festivitat espanyola. Els més matiners van assistir a la botifarrada popular i, ja amb més concurrència, va arrencar l'acte central de rebuig a la Constitució, a quarts de dotze. L'escombrada teatralitzada va ajuntar en Lluís amb el seu amic de Salamanca. Tots dos van resseguir drets expressats en la Constitució Espanyola i van confrontar-los amb aplicacions reals a la quotidianitat catalana. Al crit d'“escombrem les mentides!” van donar la sortida a l'escombrada de la Constitució, que va anar a càrrec de tots els assistents. Posteriorment, l'alcaldessa, Marta Madrenas, va llegir el manifest de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI). Entre els assistents hi havia regidors i parlamentaris L'acte estava organitzat per l'ANC, Òmnium, l'AMI, l'Adac, la llibreria Les Voltes i el casal El Forn, i també per MES, Demòcrates, la CUP, el PDECat, ERC, les JERC i també la JNC. La trobada de rebuig es va tancar amb el cant d'Els segadors i un visca Catalunya lliure!

LES FRASES

Cal agrair que Celrà dediqui una plaça a una dona, de classe baixa, nació oprimida i tres voltes rebel
Carme Forcadell
PRESIDENTA DEL PARLAMENT
Hem de deixar enrere la part de la nostra història més recent i mirar cap a un futur d'esperança
Dani Cornellà
ALCALDE de CELRÀ (CUP)

Millo brinda per la Carta Magna a la Subdelegació

El delegat del govern estatal a Catalunya, Enric Millo, va celebrar ahir la festa de la Constitució a casa, a la Subdelegació gironina, en un acte que va acabar amb un brindis per la Carta Magna.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

judicial

La fiscalia del Suprem no recorrerà l’amnistia de Buch com anhela la d’aquí

barcelona
judicial

La Fiscalia demanarà demà a Llarena l’amnistia per a Puigdemont

barcelona

L’ANC convoca una manifestació el 13 de juliol contra el “cop d’estat” dels jutges que no apliquen l’amnistia

barcelona
política

Sabrià plega, es desvincula del cartell a Maragall i diu que se li ha atribuït per apartar-lo

barcelona
pròxim orient

Hezbol·là llança més de 200 coets contra posicions militars israelianes

barcelona
política

El PPC insta el PSC a no col·laborar amb el “cordó sanitari” dels independentistes

barcelona
guerra a gaza

Israel estudia la nova resposta de Hamàs a la proposta d’alto el foc

barcelona
tribunals

Marlaska creu que el Suprem ha fet una “interpretació extensiva” de la malversació

barcelona
política

Trias: “No entenc unes noves eleccions sense que Puigdemont sigui el candidat”