TERESA GINESTÀ

ALCALDESSA DE MOLLERUSSA

«Mollerussa encara bé la crisi per la vitalitat del seu teixit econòmic»

L'alcaldessa de Mollerussa afronta la segona meitat del mandat amb el govern en minoria. Diu que això comporta més diàleg i consens i creu que la ciutat pot resistir bé la crisi tot i que necessita reforçar els serveis socials.

– Com està afec­tant la crisi econòmica a Molle­russa?
– «Per sort el tei­xit econòmic de la ciu­tat té molta vita­li­tat. El comerç és la pri­mera empresa de Molle­russa, la petita i mit­jana empresa és molt impor­tant. També tenim grans empre­ses com són Pujol o Nufri i que estan molt vin­cu­la­des a la ciu­tat i que també se sen­ten molt seva la comarca, de manera que no hi ha perill de des­lo­ca­lit­zació com els ha pas­sat en altres ciu­tats. Amb aques­tes armes, amb aquesta vita­li­tat, crec que el tei­xit econòmic de Molle­russa té prou bones pers­pec­ti­ves per enca­rar bé la crisi i sor­tir bé d'aquesta situ­ació.»
– Aquesta vita­li­tat s'ha traduït en un fort aug­ment de la població els dar­rers anys. La ciu­tat ho ha encai­xat bé?
– «En sis anys hem pas­sat de 10.000 a 15.000 habi­tants. Sobre­tot, aquest incre­ment es deu a l'arri­bada de gent nou­vin­guda d'altres països. Ara, amb la crisi, n'hi ha força que es que­den sense feina. Per tant, l'acció social és molt impor­tant, ens ha cal­gut i ens caldrà encara més incre­men­tar els ser­veis soci­als, les aju­des bàsiques, a l'habi­tatge, els ajuts a les per­so­nes joves, a la inserció labo­ral, a diver­ses qüesti­ons vitals per a la gent. Hem de tre­ba­llar aques­tes qüesti­ons i també l'edu­cació, els drets i els deu­res de tot­hom, que és la base de la inte­gració, per pre­ve­nir futurs con­flic­tes. Ara mateix hem llançat un con­veni per a aug­men­tar el pro­grama de medi­ació social, que resol petits con­flic­tes fami­li­ars i d'inte­gració.»
– Amb aquesta con­jun­tura econòmica, les inver­si­ons estan asse­gu­ra­des?
– «Hem enge­gat un pla finan­cer per opti­mit­zar recur­sos, fer un con­trol molt rigorós de les des­pe­ses i man­te­nir les inver­si­ons i ser­veis. Inclou ini­ci­a­ti­ves com incre­men­tar la plan­ti­lla de la bri­gada per fer les obres de man­te­ni­ment amb els pro­pis recur­sos. Per exem­ple, hem acce­le­rat els tre­balls fent-los de la pis­cina muni­ci­pal des de la bri­gada. Tot això fa pos­si­ble man­te­nir un alt nivell d'inver­si­ons. A Molle­russa hi ha ara grans inver­si­ons que feia temps no hi eren. Estem tirant enda­vant obres ini­ci­a­des per governs ante­ri­ors, com l'arxiu comar­cal, el museu dels ves­tits de paper o els ves­ti­dors del pavelló, i d'altres que hem ini­ciat nosal­tres com els pisos soci­als de l'Incasòl, les refor­mes vin­cu­la­des al pla esta­tal com l'edi­fici Sant Jordi. I tenim plans de futur com el Parc de la Serra a través d'un pla direc­tor que inte­gra l'entorn natu­ral, la fira, els ins­ti­tuts, l'IRTA, empre­ses, i que aplega més de mil alum­nes.»
– És com­plex, gover­nar en mino­ria?
– «Cal més diàleg. El tren­ca­ment amb Esquerra ens ha reque­rit més esforç, més pla­ni­fi­cació, ens ha obli­gat a bus­car encara més el con­sens amb els grups de l'opo­sició, amb tots. Així hem pogut apro­var els temes impor­tants mal­grat tro­bar-nos ara mateix en mino­ria al ple muni­ci­pal.»
– El man­dat aca­barà així, o tro­ba­ran algun nou soci?
– «Jo crec que aca­barà així. Fal­ten dos anys. I aviat tot­hom començarà a pre­pa­rar les elec­ci­ons, cosa que no afa­vo­reix assu­mir acords i com­pro­mi­sos.»
– A què aspira Molle­russa din­tre del con­junt de ciu­tats de les ter­res de Lleida?
– «A con­ti­nuar sent una ciu­tat molt dinàmica i empre­ne­dora, encara amb més inten­si­tat si és pos­si­ble. Som un pol econòmic impor­tant. Orga­nit­zem 11 fires a l'any. El nos­tre prin­cipi bàsic és man­te­nir i millo­rar l'acti­vi­tat cul­tu­ral, espor­tiva i firal del muni­cipi. Això ens dóna vida, llocs de tre­ball. Ara ens hem de plan­te­jar què fer en un futur, i per això volem enge­gar el Pla Estratègic de la Ciu­tat fet des de la base, des de la ciu­ta­da­nia.»
– En què con­sis­teix?
– «Volem que Molle­russa defi­neixi quina és la seva estratègia de futur i que ho faci no des dels polítics i les ins­ti­tu­ci­ons, sinó que les pro­pos­tes sur­tin de la ciu­ta­da­nia. Enge­ga­rem un procés de par­ti­ci­pació per ela­bo­rar-lo. La intenció és defi­nir no només el model urbanístic sinó anar més enllà, fins al model comer­cial o el turístic, on tenim molt camp per córrer gràcies a l'estany d'Ivars, el museu de l'Aigua i la Casa Canal, o el Museu dels Ves­tits de Paper, on som una referència.»


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.