Política

L'actualització del valor cadastral fa apujar un 8% el rebut de l'IBI a Vilobí

Per l'alcaldessa, l'entrada de diners és important i l'afectació als veïns, baixa

El 0,5% dels ingressos per béns i immobles revertiran en el medi natural

L'Ajuntament de Vilobí d'Onyar augmentarà un 8% els ingressos corresponent a l'impost de béns immobles (IBI) a causa de l'actualització del valor cadastral de les finques, que no s'havia tocat des del 1989. L'alcaldessa, Cristina Mundet (Grup Municipal Independent), explica que l'augment del rebut “és important per a l'Ajuntament i afectarà molt poc els veïns”.

L'any passat, la pujada del 10% va quedar compensada per la reducció del percentatge (del 0,93% al 0,85%), però aquest any no serà així. Un veí que pagava 200 euros, ara en pagarà 216. Mundet diu que l'actualització afavoreix en cas de venda (i pagament de la plusvàlua) i en l'hipotètic cas d'una expropiació per una obra d'interès públic.

A l'hora de fer el pressupost, l'Ajuntament ha inclòs a “ingrés probable” la partida referent a l'autopista perquè aquest any Abertis podria perdre la bonificació del 95% de l'IBI per l'AP-7.

L'equip de govern preveu destinar el 0,5% de l'IBI –uns 7.480 euros del total d'1.446.000 euros– a la conservació del medi natural. “És un compromís que volem que vagi més enllà de nosaltres. Tenim un paratge molt natural com [el volcà de] la Crosa o l'Onyar i no hi ha cap més actuació prevista més enllà del manteniment”.

La moció aprovada el 26 de gener forma part de la proposta #binatura, de la Fundació Emys, que vol desenvolupar una estratègia que impulsi la conservació del medi natural amb la col·laboració de la ciutadania. La moció havia estat aprovada a Riudellots, Santa Coloma, Viladrau i Maçanet.

LA FRASE

La repercussió de l'IBI és important per a l'Ajuntament, però va lligada a l'augment del valor cadastral
Cristina Mundet
alcaldessa de vilobí d'onyar

LA XIFRA

7.480
euros
preveu destinar l'Ajuntament a la conservació del medi natural tenint en compte els ingressos del 2016.

Els diners provinents de la regularització

A banda de l'actualització del valor cadastral, l'Ajuntament percebrà diners d'IBI corresponents a la regularització cadastral de l'Estat espanyol. Els propietaris amb piscina, coberta o reformes no declarades hauran de pagar una taxa a Hisenda (60 euros). L'Ajuntament cobrarà l'IBI no declarat per aquella ampliació, amb quatre anys de retroactivitat. A Vilobí, hi hauria una cinquantena de propietaris afectats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia