Política

Setge al procés sobiranista

L'Estat alerta el TC del “compromís inequívoc” dels independentistes de “culminar” el procés amb un referèndum

El govern espanyol subratlla que els pressupostos són l'eix per a poder finançar la celebrar la consulta

La Moncloa assegura que aquesta no és “una impugnació més”

El recurs d'inconstitucionalitat contra els pressupostos de la Generalitat aprovat pel consell de ministres –al qual ha tingut accés l'ACN– adverteix que aquesta no és una “impugnació més” sinó que té com a objectiu aturar la culminació “de l'anomenat procés constituent al 2017” impulsat pels grups polítics independentistes mitjançant la celebració del referèndum.

“És cert que els successius fulls de ruta elaborats pels grups polítics que impulsen el procés sobiranista han anat adaptant-se amb el temps, però existeix en aquest moment un compromís inequívoc amb la celebració del referèndum independentista el 2017”, adverteix.

Segons l'executiu de Rajoy, la Llei dels pressupostos és l'eix del full de ruta independentista perquè el referèndum “necessita per a la seva realització finançar les despeses pròpies de la seva organització per part del la Generalitat de Catalunya”.

El recurs recull les dues resolucions aprovades pel Parlament i recorda que els serveis jurídics de la cambra catalana van advertir que la votació i eventual aprovació de la disposició addicional sobre el referèndum suposaria ignorar l'advertència del Tribunal Constitucional (TC) sobre el deure d'impedir o paralitzar iniciatives que contravinguin la declaració de nul·litat” .

Segons la Moncloa, els pressupostos vulneren les competències de l'Estat i transgredeixen la jurisprudència del TC, que estableix que el poder de la despesa dels territoris s'ha d'exercir “dins i no al marge” dels límits de la Constitució. “Per tant”, segons el govern espanyol, “els preceptes qüestionats vulneren les competències estatals recollides a l'article 149.1.32, 81 i 92.3 de la Constitució.

El recurs sosté que l'ordenament constitucional espanyol no dona cabuda a la celebració d'un referèndum perquè “només es poden convocar i celebrar referèndums que expressament estiguin previstos a les normes de l'Estat, inclosos els estatuts d'autonomia, i de conformitat amb la Constitució”.

“No tenen cabuda actuacions per altres vies ni de les Comunitats Autònomes ni de qualsevol òrgan de l'Estat, perquè sobre tots hi ha sempre la voluntat del poble espanyol, titular exclusiu de la sobirania nacional, fonament de la Constitució origen de qualsevol poder polític”, conclou.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.