Política

La Carme torna a casa

L'Ajuntament d'Esplugues acull les cendres de l'exministra Carme Chacón perquè la ciutadania pugui dir-li adeu

El saló de plens queda petit per acollir els centenars de persones que van voler homenatjar la socialista

Carme Chacón era una política estimada a la seva natal Esplugues de Llobregat, com va demostrar l'enorme cua que es va generar ahir a l'ajuntament, on es van exposar les seves cendres perquè els ciutadans poguessin acomiadar-se'n. L'exministra socialista va entrar com a regidora en aquesta localitat del Baix Llobregat l'estiu de 1999, on va arribar a ser tinenta d'alcalde, i centenars de persones van voler dir-li adeu ahir des del saló de plens.

La gran afluència va obligar a restringir l'accés a la sala del primer pis als familiars i als representants polítics més destacats per tal d'evitar aglomeracions, la qual cosa es va traduir en una llarga fila­més o menys ordenada a la planta baixa i a l'entrada de l'ajuntament. De fet, l'edifici ja era ple una hora abans d'obrir la sala al públic, on l'urna amb les restes de Chacón compartien espai amb corones de flors roses socialistes i una imatge en blanc i negre de l'extitular de Defensa i Habitatge. Al vestíbul de la casa consistorial també s'hi va col·locar un llibre de condol perquè els ciutadans que ho desitgessin hi deixessin un missatge.

Malgrat que des de dilluns es van habilitar punts de condol a la seu del PSOE, a Madrid, i a la del PSC, a Barcelona, per on van passar destacats polítics de Catalunya i de l'Estat, ahir no van voler faltar a Esplugues prominents figures del socialisme com l'expresident de la Generalitat i ara Senador José Montilla; el primer secretari del PSC, Miquel Iceta; els exministres espanyols Celestino Corbacho i Leire Pajín, entre d'altres. També s'hi va poder veure representants de l'exèrcit, els consellers de la Generalitat Toni Comín, Meritxell Borràs i Jordi Jané; diputats i regidors de formacions diverses i, fins i tot, la presentadora de televisió Mercedes Milà, nascuda també a Esplugues.

La majoria dels assistents coincidien a recordar la lluita de Chacón per la normalització de la dona en les institucions i el símbol en què es va convertir quan va decidir passar revista a les tropes en un estat avançat d'embaràs. Malgrat que sabia des de ben petita que patia una cardiopatia congènita –tenia “un cor imperfecte”, com ella havia explicat diverses vegades–, això no li va impedir jugar a bàsquet, ocupar altes responsabilitats en el govern de l'Estat i, fins i tot, tenir un fill, en Miquel, de 9 anys. És per això que la seva mort sobtada, que es va conèixer diumenge, va agafar tothom per sorpresa i va generar una emotiva mostra de solidaritat i condol que va arribar d'arreu.

La decisió de permetre als espluguins d'acomiadar-se de Chacón abans del funeral la van prendre els seus mateixos familiars, conscients de la rellevància que tenia la seva figura. Els socialistes catalans, a més, tenen previst de dedicar-li un acte dimecres vinent, dia 17, al recinte firal de Montjuïc, a Barcelona, en què el PSC espera l'assistència de l'expresident espanyol José Luis Rodríguez Zapatero.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.