Política

Tribunals

cas pujol

La deixa, segona part

La investigació judicial sobre l'origen de la fortuna de la família Pujol Ferrusola se centra cada vegada més en la figura de la dona de l'expresident

Es vol saber si Marta Ferrusola ja tenia diners a Andorra abans del 1990

La investigació sobre l'origen de la fortuna de la família Pujol Ferrusola ha fet aquesta setmana un gir determinant. L'interès del jutge i fiscals ha passat d'estar centrat en el fill gran de la família, Jordi Pujol i Ferrusola, a indagar en la persona de la seva mare i dona de l'expresident de la Generalitat, Marta Ferrusola, de qui es vol conèixer quina va ser la seva intervenció en el domini i gestió dels fons, a la vegada que es vol aclarir el volum i l'origen dels diners que tenia dipositats en el seu compte corrent al Principat d'Andorra.

L'any 2014, després que Jordi Pujol expliqués públicament que el seu pare, Florenci, havia deixat a la seva dona i fills 140 milions de dòlars de l'any 1980, va transcendir que Marta Ferrusola havia regularitzat amb Hisenda la seva situació per un valor de 838.000 euros. La versió que fins ara ha justificat l'existència d'aquests diners a l'estranger era la deixa, tal com l'anomena Jordi Pujol, de la qual l'única prova documental és una carta que l'avi Florenci va escriure a Marta Ferrusola explicant-li els motius pels quals li deixava a ella i els seus fills uns diners en un compte a l'estranger. Pujol sempre ha insistit que ell mai en va voler saber res, d'aquells diners.

Els fons provinents de la deixa van ser gestionats entre el 1980 i el 1990 per Delfí Mateu i Joaquim Pujol i Figa, que finalment en va cedir el control al fill gran dels Pujol, que després els va repartir entre germans i la mare. El repartiment d'aquests diners es va fer a través d'una entitat bancària d'Andorra on havien arribat procedents aparentment de Suïssa. El que s'investiga ara és si quan es va fer aquest traspàs Marta Ferrusola ja tenia un compte obert en un banc andorrà.

Jutge i fiscals sospiten que la dona de l'expresident hauria rebut a l'estranger uns diners donats pel seu pare en morir, Josep Ferrusola, segons publicava ahir La Vanguardia. Aquesta donació s'hauria produït abans del traspàs de diners del 1990 i tindria el mateix origen temporal que la deixa de l'avi Florenci, ja que els pares de la parella formada per Jordi Pujol i Marta Ferrusola van morir tots dos el 1980, amb molts pocs dies de diferència. És a dir, a la deixa de l'avi Florenci, revelada el 2014, se li podria sumar ara una altra de l'avi Josep, si les sospites es confirmen.

En el context d'aquesta investigació cal entendre els escorcolls ordenats pel jutge de l'Audiencia Nacional José de la Mata l'endemà mateix d'haver decretat l'ingrés a presó del fill gran dels Pujol. Si bé és cert que en les inspeccions dutes a terme dimecres passat la policia va entrar al domicili particular i al despatx de Jordi Pujol Ferrusola, el que va cridar l'atenció és la recerca a fons que es va fer al domicili de Jordi Pujol i Marta Ferrusola a la ronda del General Mitre i a la casa d'estiueig, a Queralbs, a banda de la que es va portar a terme al despatx particular de Jordi Pujol. L'anàlisi de la documentació que es van endur els agents de la UDEF determinarà ara el camí que ha de seguir la investigació, que podria tenir com a proper episodi una nova citació del matrimoni per declarar a l'Audiencia Nacional. Marta Ferrusola i el seu marit ja van haver de presentar-se davant el jutge De la Mata el febrer del 2016. El jutge també estaria pendent d'una nova comissió rogatòria amb Andorra pels moviments bancaris que hauria fet als anys noranta Marta Ferrusola.

Qui té comptes on?
Jordi Pujol ha declarat amb tota rotunditat davant els jutges que l'han interrogat que ell no té ni ha tingut mai comptes a l'estranger. El jutge De la Mata, però, no se'l creu i en la resolució ordenant l'escorcoll de dimecres assegura que “figura com a titular de comptes en entitats andorranes”.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

judicial

Turull presenta recurs de súplica al Suprem per no aplicar-li l’amnistia

barcelona

L’ANC convoca una manifestació el 13 de juliol contra el “cop d’estat” dels jutges que no apliquen l’amnistia

barcelona
política

Sabrià plega, es desvincula del cartell a Maragall i diu que se li ha atribuït per apartar-lo

barcelona
pròxim orient

Hezbol·là llança més de 200 coets contra posicions militars israelianes

barcelona
política

El PPC insta el PSC a no col·laborar amb el “cordó sanitari” dels independentistes

barcelona
guerra a gaza

Israel estudia la nova resposta de Hamàs a la proposta d’alto el foc

barcelona
tribunals

Marlaska creu que el Suprem ha fet una “interpretació extensiva” de la malversació

barcelona
política

Trias: “No entenc unes noves eleccions sense que Puigdemont sigui el candidat”

estats units

Biden promet seguir “fins al final” mentre creix la pressió perquè es retiri

barcelona