«Si no ho fem els catalans...»

No hi havia res que ahir pogués confondre el veïnat: uns cartells amb fletxes penjats als fanals indicaven el camí cap al col·legi electoral. No hi havia pèrdua i el carrer de Sant Rafel es va convertir per unes hores en el més concorregut de Montbrió del Camp. Anton Medico, responsable de l'organització de la consulta popular en aquest municipi, va cedir els baixos de casa seva perquè la ciutadania pogués exercir el dret a vot. Una gran pancarta a l'entrada i unes banderoles amb la bandera catalana indicaven el punt de reunió, i precisament no era festa major, sinó la jornada en què la ciutadania podia dir que sí o que no a la independència de Catalunya. Estaven cridats a les urnes més de 1.700 veïns dels 2.300 que hi ha empadronats, i Medico va expressar que seria un «èxit» si es registrés una participació del 40%, comptant que dimecres i dijous de la setmana passada una quarantena de veïns ja havien votat de manera anticipada. Al final, van votar 547 veïns, un 31,34% del total, la pràctica majoria, a favor dl sí.

Dels tres municipis del Baix Camp que ahir van celebrar la consulta sobre la independència, Montbrió del Camp era el més gran en volum de població, però alhora també va ser l'únic en què l'Ajuntament no hi va donar suport; per això un veí expressava molt indignat: «És vergonyós el que passa en aquest poble, el consistori no ha deixat el local i no hi ha donat suport.» Però no per això la plataforma organitzadora es va fer enrere, i amb recursos propis i la venda de marxandatge s'han cobert les despeses, que han sumat uns 1.500 euros aproximadament.

Durant tot el matí, doncs, els veïns van viure amb intensitat l'esdeveniment. Es tractava d'una festa popular i democràtica i ho van voler expressar sortint al carrer, tot i les males condicions climatològiques. La dona de Lluís Maria Folch era a la mesa electoral i ell, un cop va haver dipositat la papereta a l'urna, va fer d'observador acompanyat dels seus dos fills, que no podien votar perquè són massa petits. Amb tot, Folch va dir que «des de petits ja cal explicar-los la importància» d'un dia com el d'ahir, i va concloure que, tot i que el referèndum «ja s'hauria d'haver fet abans», aquest «és un primer pas perquè puguem ser un país independent». Una estona després era Miquel Àngel Valero qui es decidia a inserir el seu vot a l'urna. Tapat fins a les orelles pel fred que feia, no va estar-se de donar la seva visió sobre la realitat catalana, i va dir que aquesta iniciativa «fa avançar en els hàbits democràtics, perquè hi ha una part de la població que no té aquesta educació». Anna Francesch, però, va anar més enllà i va sentenciar que «si no ho fem els catalans no ho farà ningú», encara que no tenia gaires esperances sobre els resultats de les votacions.

En una vela muntada a l'exterior alguns dels voluntaris hi venien marxandatge i per fer-se passar el fred es va encendre una barbacoa, on es va cuinar llonganissa i pa torrat durant tot el matí, i encara que la majoria dels actes populars a l'entorn d'aquesta festa –tant la ballada de gegants com les sardanes– es van haver de suspendre a causa de la pluja.

A Montbrió no només van ser els veïns els qui van participar en la jornada. Alguns representants polítics d'altres municipis van fer una ronda de visites als tres municipis de la comarca, mentre que l'alcalde de Riudecanyes, Josep Maria Tost, aprenia els detalls per quan toqui fer la consulta al seu municipi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.