vist des de fora
«Europa no està preparada»
En aquesta Europa occidental conformista i individualista, l'espectacle de milers de ciutadans fent llargues cues per votar, amb alegria, amb ganes, amb il·lusió, descol·locava uns corresponsals estrangers que intentaven amb poc èxit entendre què passava ahir a tants pobles i ciutats de Catalunya.
Fins i tot en les democràcies més consolidades del continent, aconseguir que la gent participi és cada vegada més difícil. Per aquest motiu, els periodistes acreditats de mitjans estrangers no arribaven a entendre les cues que sobrepassaven la cantonada del temple romà de Vic per prendre part en una consulta sense cap valor ni conseqüència legal, organitzada de manera altruista per milers de voluntaris, al marge dels partits i les institucions.
No passava desapercebuda la participació dels nous catalans. «És la primera vegada que els marroquins poden votar a Europa», destacava el corresponsal de la cadena Al-Jazeera a Sant Cugat del Vallès.
Els mitjans més reconeguts, com ara la BBC o France-Presse, eren presents per cobrir les consultes en dos formats: la majoria preparaven reportatges amb color com qui visita una tribu amazònica, i d'altres –pocs– donaven a l'esdeveniment el tractament informatiu que donarien a qualsevol jornada electoral.
Mitjans de les zones més llunyanes d'Europa també es van interessar per les consultes. Stein Svala, un periodista de Lapònia, la nació nòrdica repartida entre Finlàndia, Noruega, Suècia i Rússia, va desplaçar-se fins a Osona, enviat per un diari noruec i per una organització de drets humans que reporta a les Nacions Unides, per preparar un informe detallat de tot plegat.
Per Svala, el valor de les consultes és clar: «Es tracta d'un poble que vol practicar democràticament els seus drets», i va afegir que «l'autodeterminació és un dret fonamental reconegut per les Nacions Unides i per la mateixa Espanya». El cronista lapó creu que «Europa no està preparada per l'autodeterminació de Catalunya, Escòcia o Flandes, però això està passant de tota manera». Pel que ha pogut saber de la realitat espanyola, Svala adverteix sobre el «dèficit democràtic d'un estat que tanca diaris, que prohibeix partits polítics i que resta validesa a consultes populars».
Una visió diferent
Víctor Mallet, corresponsal del Financial Times a Madrid que va viatjar a Vic convidat pel col·lectiu Emma, creu que en la jornada d'ahir «hi havia una història per explicar», però alhora està convençut que la «mútua dependència entre Espanya i Catalunya fan difícil d'imaginar una separació». D'altra banda, té la sensació que «quan més a prop és la possibilitat de la independència per a Escòcia, Flandes o Catalunya, la gent dubta més de la seva conveniència».
Per Mallet, el que més crida l'atenció del procés de les consultes és constatar «fins a quin punt els partits polítics s'han vist sorpresos pels esdeveniments», tot i que va recomanar als catalans «treballar molt més en la projecció exterior, perquè ni a la Gran Bretanya ni a Europa se sap del cert què és Catalunya». De fet, va reconèixer que «no va ser fàcil vendre la història al meu editor, i el que és segur és que no és una notícia de portada».