Satisfacció organitzadora
Els col·lectius promotors de les consultes gironines en fan valoracions positives
Alt Empordà.
La plataforma de Roses va valorar la baixa participació que hi va haver –amb només un 10%–. L'explicació que hi dóna és que hi ha molta gent estrangera que només va a Roses per vacances o que viu en urbanitzacions i és molt difícil accedir-hi.
Baix Empordà.
A Torroella de Montgrí, el portaveu de l'entitat organitzadora, Marc Roura, va reconèixer la realitat diferent dels dos nuclis del terme, Torroella i l'Estartit, però va mostrar-se satisfet de la consulta. A part de Torroella, també han fet consultes a Jafre i Verges, i ja es preparen pel febrer a Palamós, Palafrugell i Palau-sator.
Cerdanya.
Els portaveus de la comissió que va impulsar la consulta a Bolvir, l'únic poble de la Cerdanya que la va fer, van atribuir l'elevat percentatge de vot en blanc –19 per 4 de negatius i 112 de positius– a la participació elevada que hi va haver, un 42,4% i al fet que hi ha moltes persones amb segona residència. Una altra comissió treballa per fer una consulta a Alp, al febrer. A Bolvir hi va haver observadors del Centre d'Estudis i del Grup de Recerca de la Cerdanya, que segurament impulsaran la de Puigcerdà. També hi havia veïns de Prats i Samsó (Cerdanya lleidatana) i de la Seu d'Urgell, on segurament es faran consultes.
Garrotxa.
El portaveu de la Garrotxa Decideix, Jordi Gasulla, va assegurar que els sis pobles de la comarca que diumenge no van fer consulta la celebraran al febrer o a l'abril. Gasulla va remarcar que la Garrotxa va ser una de les comarques amb més participació del país, un 38,7%.
Gironès.
Tothom coincideix a destacar l'interès, la il·lusió i les ganes amb què la gent anava a votar, sobretot la gent gran. També molts immigrats van acudir a votar, tot i que alguns no ho van poder fer perquè no van poder demostrar que residien al poble. En la llista de resultats que va publicar El Punt ahir constava un vot contrari a Llambilles quan en realitat havia de ser nul.
Pla de l'Estany.
Al Pla de l'Estany, el programa de Tele 5 d'Ana Rosa Quintana va vetar ahir una entrevista amb el portaveu de la plataforma El Pla de l'Estany Decideix, Pep Comas, perquè es va negar a parlar en castellà. Comas va explicar que una periodista del programa es va posar en contacte amb ells per fer l'entrevista, perquè la comarca havia estat l'única del país en què la consulta popular sobre la independència es va fer a tots els municipis. El portaveu de la plataforma hi ha afegit que, abans d'entrar en directe al programa d'Ana Rosa Quintana, la reportera els va demanar –exigir, segons ell– que parlessin en castellà. «El català és la nostra llengua i tenim el dret democràtic d'expressar-nos-hi amb tota llibertat», va argumentar a la periodista de Tele 5.
Ripollès.
La plataforma Ripoll, Bressol de Catalunya, Decideix està satisfeta per la participació, tot i que es planteja per què va anar a votar més gent gran que no pas joves.
Selva.
La valoració de la consulta per part dels organitzadors va ser positiva, sobretot a la Cellera, on va votar més del 44% del padró, i van destacar que hi havia hagut més vots favorables a la independència que a l'Estatut. A tots els pobles es va remarcar que l'afegit de la població immigrada, que normalment no pot votar, havia fet baixar la dada final de participació. A tots els llocs, menys a Sils, però, va votar força gent immigrada.
[Aquesta informació ha estat elaborada per Montse Barrera, Jordi Casas, Jordi Colomer, Òscar Pinilla, Mar Vicente i Albert Vilar]
Notícies relacionades
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.