La consulta a Barcelona es podria ajornar fins passat l'estiu

Els impulsors del 13-D escenifiquen la recuperació de la unitat

Amb els resultats de les consultes de diumenge a la mà –prop d'un 30% de participació i un 95% de vots favorables perquè Catalunya tingui estat propi–, la Coordinadora per la Consulta sobre la Independència es planteja ajornar el referèndum a la capital del país, previst pel 25 d'abril. La raó és, bàsicament, organitzativa. Barcelona Decideix es proposa aconseguir 10.000 voluntaris i això comporta un treball intens amb el teixit associatiu i estendre la complicitat als partits. El portaveu de la coordinadora i l'alcalde d'Arenys de Munt, Carles Móra, és un dels partidaris d'ajornar-la fins al setembre. «Nosaltres no estem al servei de les dates, les dates estan a servei nostre», va defensar en declaracions a aquest diari. L'alcalde d'Arenys considera que, així, la capital del país tancaria el cicle obert a Arenys al cap d'un any. Uriel Bertran, responsable de la coordinadora, també va advocar per no caure en les «presses». Si fos al setembre, la consulta s'acostaria a les pròximes eleccions, previstes per la tardor.

Al matí, en una reunió per tancar l'espiral de retrets oberta dilluns entre la Coordinadora i Osona Decideix, Móra va convenir amb el criteri d'Alfons López Tena, director executiu de la plataforma osonenca, que la convocatòria a l'abril podria ser prematura per garantir un bon resultat de participació. Amb la trobada, que es va celebrar a Vic a petició de Móra, els dos impulsors de les consultes van voler escenificar la recuperació de la unitat. López Tena també va dinar amb Bertran per tancar les esquerdes obertes. Tots dos van segellar la pau amb una fotografia davant del Parlament i una apel·lació al protagonisme dels voluntaris que el 13-D van deixar-hi la pell. Amb el trumfo d'haver aconseguit més d'un 40% de participació a Osona, López Tena ni tanca ni obre la porta per ara a participar activament en l'organització de més consultes.

El plenari de la coordinadora es reunirà dissabte amb totes aquestes qüestions sobre la taula. Móra preveu sotmetre-hi a votació la iniciativa legislativa popular que dilluns va registrar al Parlament, amb altres impulsors de les consultes, perquè es convoqui un referèndum nacional d'autodeterminació. Després decidirà si la manté o la retira. La iniciativa va generar malestar dins la coordinadora, perquè no s'havia consensuat, i crítiques del món sobiranista, una part del qual la considera precipitada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.