Política

Setge al procés sobiranista

Forcadell denuncia la “persecució judicial” dels càrrecs electes a Catalunya

La presidenta del Parlament explica davant l’Assemblea Parlamentària de la Francofonia que l’Estat exigeix a la mesa que “censuri iniciatives legislatives”

Alerta que cinc membres de la mesa pateixen una querella per negar-se a complir aquesta ordre

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha denunciat aquest diumenge “la persecució judicial” contra els càrrecs electes sobiranistes davant la comissió política de l’Assemblea Parlamentària de la Francofonia (APF), que es reuneix a Luxemburg.

Forcadell ha explicat als representants d’una trentena de parlaments, entre els quals el francès, el canadenc i el quebequès, que la cambra catalana viu una situació “insòlita i preocupant” perquè l’Estat espanyol li ordena que, “per raons polítiques, censuri iniciatives legislatives dels diputats i prohibeixi debats parlamentaris”.

Ha afegit que la mesa del Parlament s’ha “negat” a complir aquesta “exigència”, per “preservar la sobirania parlamentària, la llibertat d’expressió, la llibertat ideològica i el dret d’iniciativa dels diputats”, i això ha comportat “una querella penal“ contra cinc membre de l’òrgan parlamentari. “Querellats per complir amb el reglament de la cambra, per complir amb les nostres funcions”, ha afegit.

“Els representants electes a Catalunya estem sotmesos a una persecució judicial”, ha alertat.

Forcadell ha exposat també la causa contra de l’expresident Artur Mas i els exconsellers del seu govern Joana Ortega, Irene Rigau i Francesc Homs pel procés participatiu del 9-N. “Han estat “jutjats i condemnats per haver organitzat una consulta popular on van participar més de 2,3 milions de catalans”, ha lamentat.

A més, ha revelat que hi ha oberts “més de 350 processos judicials contra ajuntaments, alcaldes i regidors per haver expressat el seu suport a la independència de Catalunya, un objectiu polític plenament legítim en el marc constitucional espanyol”. “Aquesta és la resposta del govern espanyol a la majoria de la ciutadania de Catalunya, que demana celebrar un referèndum d’autodeterminació”, ha conclòs.

El Parlament de Catalunya forma part de l’APF des del 2008. La cambra catalana va integrar-se aleshores a l’Assemblea, com a observador permanent. L’APF representa 83 parlaments: 52 membres de ple dret, 14 membres associats i 17 observadors permanents.

A banda de la comissió política, la presidenta del Parlament català també participa a la comissió d’afers parlamentaris de l’APF, on es debat sobre deontologia i els codis ètics dels parlaments de l’espai francòfon. Així mateix, pren part en el debat de la comissió política sobre despenalització del cànnabis des de la perspectiva pública, on exposa l’aprovació al Parlament de la Llei de les associacions de consumidors de cànnabis, impulsada per una iniciativa legislativa popular (ILP).

Dimarts intervindrà a l’Assemblea Plenària, en el marc del debat Diversitat lingüística, diversitat cultural, identitat(s).

El ple, en la qual hi ha representats de parlaments estatals i subestatals d’arreu del món, se celebrarà al Centre de Congressos europeu de Luxemburg els propers 10 i 11 de juliol.

Enfortir les relacions amb el Quebec

Carme Forcadell s’ha reunit aquest diumenge amb el president de l’Assemblea Nacional del Quebec, Jacques Chagnon, actual vicepresident de l’APF, amb qui ha acordat enfortir les relacions entre els dos Parlaments. Segons ha informat la cambra catalana, han acordat reprendre el conveni que les van signar l’any 2002 amb l’objectiu de “desenvolupar una política de cooperació”, tenint en compte “les similituds entre Catalunya i el Quebec”. Els presidents també han parlat de la situació política que es viu als dos països .

Trobada amb Juncker

Forcadell va coincidir dissabte en aterrar a Luxemburg amb el president de la Comissió Europea (CE), el luxemburguès Jean Jean-Claude Juncker. Tots dos es van trobar a l’aeroport i es van fer unes fotos junts.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.