Política

DESMUNTANT EL NO

Els diaris (NO) sempre diuen la veritat

Els mitjans de comunicació unionistes són els millors aliats de la guerra bruta contra el procés

El banc UBS va trencar el seu silenci per desmentir que Xavier Trias tingués cap compte a Suïssa

Fins i tot el banc UBS va tren­car a l’octu­bre de fa tres anys el seu habi­tual silenci per asse­gu­rar que no, que tot i que l’apa­rença era d’abso­luta vera­ci­tat perquè El Mundo reproduïa el número de compte –en por­tada, és clar–, Xavier Trias no tenia diners a Suïssa. UBS entre­gava un cer­ti­fi­cat als advo­cats de l’ales­ho­res alcalde de Bar­ce­lona expli­cant que ni tan sols exis­tia un dipòsit amb aquesta com­bi­nació de dígits. D’aquesta manera s’esvaïa el dubte i que­dava al des­co­bert la men­tida que feia set­ma­nes que s’estava ofe­rint al millor postor i final­ment va com­prar El Mundo. Però, la majo­ria de vega­des, les pro­ves ofi­ci­als que des­men­tei­xen les infor­ma­ci­ons ter­gi­ver­sa­des o direc­ta­ment fal­ses no arri­ben o ho fan molt tard, de manera que l’objec­tiu –des­pres­ti­giar l’adver­sari– està sem­pre garan­tit.

De cara enfora, el govern espa­nyol de seguida va mini­mit­zar la mani­fes­tació de l’11 de Setem­bre del 2012 que va con­vo­car l’Assem­blea Naci­o­nal Cata­lana sota el lema Cata­lu­nya, nou estat d’Europa, però era només façana. Mai la va subes­ti­mar perquè es va ado­nar de seguida que era un impor­tant punt d’inflexió: no cada dia sur­ten al car­rer un milió i mig de per­so­nes amb un clam tan clar i unànime. El ner­vi­o­sisme que ara ja és evi­dent va començar a calar i es va acti­var l’arma que s’uti­litza quan no hi ha argu­ments: la guerra bruta. Va ser el tret de sor­tida d’una ope­ració secreta al marge de la justícia, pro­ta­go­nit­zada per una poli­cia paral·lela que amb la con­nivència d’una part dels poders públics i l’alta­veu que li pro­por­ci­o­nen els mit­jans de comu­ni­cació afins ha inten­tat posar bas­tons a les rodes al procés inde­pen­den­tista amb tot el que ha tin­gut al seu abast: asset­ja­ment mediàtic, inves­ti­ga­ci­ons amb mètodes il·legals –així es va des­ta­par el cas Pujol–, ela­bo­ració de dos­si­ers fal­sos, fil­tració de notícies interes­sa­des. En unes gra­va­ci­ons que va difon­dre el diari Público, Daniel de Alfonso, lla­vors direc­tor de l’Ofi­cina Anti­frau –va ser des­tituït–, pas­sava revista l’any pas­sat amb el minis­tre d’Inte­rior Jorge Fernández Díaz. “Estem inves­ti­gant coses d’Esquerra però són molt dèbils; aquesta és la veri­tat, minis­tre”, adme­tia. De tota manera, quan De Alfonso mos­tra reticències a fil­trar una infor­mació que s’aguanta pels pèls, el minis­tre el tran­quil·litza ràpida­ment: “Això la fis­ca­lia t’ho afina.”

El docu­men­tal Les cla­ve­gue­res d’Inte­rior deixa al des­co­bert la mag­ni­tud i fero­ci­tat de l’ano­me­nada ope­ració Cata­lu­nya. El tre­ball diri­git per Jaume Rou­res aporta pro­ves audi­o­vi­su­als i docu­ments que evi­den­cien la par­ti­ci­pació de La Mon­cloa en la cons­pi­ració poli­cial, i també tes­ti­mo­nis de comis­sa­ris i extre­ba­lla­dors del minis­teri que rela­ten les pràcti­ques irre­gu­lars que s’han fet ser­vir per ata­car adver­sa­ris polítics. Els infor­mes fal­sos neces­si­ten la com­pli­ci­tat dels mit­jans de comu­ni­cació per ampli­fi­car-se i dotar-se d’apa­rença de vera­ci­tat. En les eufemísti­ques parau­les de l’excap d’Afers Interns de la Policía Naci­o­nal Mar­ce­lino Martín Blas, als infor­mes sobre polítics –inde­pen­den­tis­tes, és clar, perquè són els únics que s’inves­ti­guen– s’hi va posar “sal i pebre”. Ho va dir a la comissió de l’ope­ració Cata­lu­nya del Par­la­ment, on també va com­parèixer la peri­o­dista de Público Patrícia López, que asse­gu­rava que les cla­ve­gue­res de l’Estat tenen peri­o­dis­tes “infil­trats” des de fa anys en mit­jans de comu­ni­cació com El Mundo, La Razón i l’ABC, donava noms i cognoms i expli­cava les mil i una argúcies uti­lit­za­des per mani­pu­lar l’opinió pública.

Amb la maquinària de l’Estat, els mit­jans con­tra­ris al procés ho tenen fàcil per omplir pàgines, i amb poca cosa en tenen prou. Un sim­ple rumor o una font inven­tada que cor­ro­bori la seva línia edi­to­rial són sufi­ci­ents. A mit­jan juliol, un arti­cle de La Van­guar­dia que asse­gu­rava que hi havia una bata­lla cam­pal entre els con­se­llers d’Esquerra i el PDe­CAT feia escla­tar el pre­si­dent Car­les Puig­de­mont: “A la premsa de referència emer­geix un nou gènere periodístic (...) La nar­ra­tiva de la ver­sem­blança ho aguanta tot.” “El peri­o­disme de ficció”, el bate­java.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.