Política

JOAN ROMA

ALCALDE DE BORREDÀ (PSC)

“Un poble no pot contaminar al segle XXI”

“M’hauria agradat negociar el conflicte d’una altra manera però al final hem aconseguit una depuradora en millors condicions”

“Quan falti un any decidiré. M’agradaria acabar projectes i marxar amb els deures fets”

Quin és el projecte estel·lar del mandat?
Desencallar la construcció de la depuradora, paralitzada des del 2003. Fa un any vam desencallar el projecte, que puja a 850.000 euros i que paga l’ACA. Fa quinze dies les obres van començar. No només hem aconseguit desencallar-ho sinó que les obres són una realitat i d’aquí deu mesos entrarà en servei.
S’hi ha hagut de fer canvis per les queixes de veïns. Quina valoració en fa, de la polèmica?
Sí, quan es volien començar obres un sector de veïns van dir que volien la depuradora més lluny del nucli. Hi va haver una negociació i vam aconseguim un acord satisfactori per a tots, que era cobrir la part que anava descoberta. La solució és positiva perquè el més important era fer la depuradora per dos motius. Un és que un poble al segle XXI no pot continuar contaminant una riera. Per nosaltres era realment greu de veure com contaminàvem la riera. El segon és que protegim el medi ambient i tenim un poble més bonic i més protegit. D’aquí a un any, no arriba, ja tindrem totes les aigües brutes depurades, i la riera en perfectes condicions. Cal tenir en compte que tirar les aigües residuals a la riera és un delicte ambiental. M’hauria agradat negociar el conflicte d’una altra manera. En comptes de les mobilitzacions, s’hauria pogut fer d’una altra manera però al final hem aconseguit una depuradora en millors condicions que la que estava planificada; per tant valoro positivament el resultat. El més important és com acaba.
Destacaria algun altre projecte que s’hagi engegat?
Sí, la nova entrada del poble, fer nova una part del carrer principal que ha pujat 400.000 euros. Ha suposat fer nova la xarxa de clavegueram i d’aigua . Aquestes són les dues grans obres en pressupost després hi ha altres coses més petites però també importants com arreglar tres camins del poble, la tercera i quarta fase del canvi de llum tradicional per led, i l’inventari del patrimoni municipal, que tindrem d’aquí a quinze dies. S’ha de tenir present que l’any 1979 amb les primeres eleccions Borredà tenia un patrimoni de 300.000 euros i ara 38 anys després és de prop de 9 milions d’euros. També d’aquí a un parell de mesos acabarem el catàleg de camins municipals, que és molt important perquè Borredà té 44 km2 i aproximadament 80km de camins públics. Hem de saber què és nostre i què no.
I en un futur?
En perspectiva tenim dues obres importants. Una és modernitzar el carrer de la Font, el més antic del poble, per un import de 200.000 euros, que paga la Diputació de Barcelona. I després arreglar el camí de la zona esportiva, que costarà 90.000 euros i també paga la Diputació. També tenim previst buscar alguna nova captació d’aigua per garantir el subministrament d’aigua del poble i estem fent unes millores de protecció dels diposits d’aigua. Quan acabem el mandat haurem complert un 80% o 90% dels compromisos electorals que figuraven al programa electoral. Estic satisfet del ritme de compliment.
És alcalde des de fa prop de trenta anys. Pensa en el relleu?
Vaig entrar a l’Ajuntament el 1979 i ja fa 38 anys que hi soc, dotze com a regidor i 26 com a alcalde. L’any que ve la candidatura decidirem el nostre futur. No m’agrada prendre decisions massa aviat. Estem a mig mandat, quan falti un any decidiré què faig. M’agradaria acabar projectes en marxa i marxar amb els deures fets.I he de dir una cosa important, en 38 anys que porto hem fet moltes obres però l’ajuntament està sanejat. Estem en un endeutament del 52%, molt raonable i els íltims 5 anys hem amb superàvit.
S’ha resolt el problema de cobertura de l’antena d’Alpens?
És un dels temes que realment preocupa. He de dir que hem aconseguit que hi hagi una millora clara en la recepció i sobretot en la continuïtat del senyal. S’han fet millores al repetidor i ho hem notat.
Quin paper han de tenir els ajuntaments en el procés que viu Catalunya?
Com alcalde socialista, soc clarament defensor de la legalitat vigent, entenc que els ajuntaments hem de complir i fer complir amb legalitat vigent. Sempre que he jurat el càrrec de regidor, alcalde, conseller comarcal i diputat al Parlament he jurat fidelitat a la Constitució i a l’Estatut de Catalunya. No m’agrada quan hi ha peticions que els ajuntaments se situïn fora de la legalitat. Mai he incomplert la llei i mai la incompliré. L’ actual situació és complicada i complexe, ens complica la vida als alcaldes, als regidors i als funcionaris de l’ajuntament. Confio que a Madrid canviïn de posició i aquí també per acostar posicions i trobar un acord satisfactori per totes bandes.
I pel que fa als espais per a l’1-0?
Jo ni col·laboraré ni participaré ni impediré el referèndum. Quan m’han demanat si cediré un local electoral he dit que si m’ho demanen per escrit demanaré a la secretaria un informe jurídic i si la secretaria em diu que podem atendre la petició, l’atendré. Si no, no. Però en principi no penso impedir cap mena de petició que em vingui de la Generalitat. Actuarem en funció de la legalitat . No deixa de ser situació enrevessada però confio que no posaran els ajuntaments ni els funcionaris en una situació compromesa. És el que m’han dit des del Govenr de la Generalitat i me’n refio.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.