Maduro destitueix Ortega, la fiscal general rebel
L’Assemblea Constituent, durant la seva primera sessió, aparta del càrrec l’enemiga número u del president veneçolà
El Mercosur suspèn de manera indefinida Veneçuela del bloc regional
El president Nicolás Maduro va fer caure ahir l’última figura de l’estructura institucional de Veneçuela que ha decidit plantar cara a la deriva autoritària del seu govern. L’Assemblea Constituent, sota control oficial i que funcionarà com un parlament paral·lel al que, des de les eleccions del 2015, domina l’oposició, va aprovar ahir la destitució Luisa Ortega, cap dels fiscals de Veneçuela, una fidel defensora d’Hugo Chávez que, fa quatre mesos, es va convertir en l’enemiga número u de Maduro. Al seu lloc, va nomenar el defensor dels drets humans Tarek Saab, un aliat del govern a qui l’oposició acusa d’haver fet els ulls grossos amb els abusos de l’estat.
A primera hora del matí, la Guàrdia Nacional havia rodejat la seu principal de la fiscalia general i n’havia impedit l’entrada als funcionaris. L’objectiu: pressionar Ortega. “Rebutjo el setge al Ministeri Públic veneçolà. Denuncio aquesta arbitrarietat davant de la comunitat nacional i internacional”, va escriure l’encara fiscal a Twitter. El destí d’Ortega va quedar sentenciat quan va denunciar frau en les eleccions de diumenge passat a la constituent. Maduro va advertir que la nova assemblea, a més de redactar una nova constitució, tindrà la potestat de destituir alts funcionaris. I va apuntar directament contra Ortega, a qui va acusar de no actuar contra els opositors que s’han llançat als carrers amb marxes que han deixat més de 120 morts. “Parlem clar al país: si hi hagués hagut una fiscalia que hagués actuat d’acord amb la justícia i amb valentia, faria molt de temps que aquests criminals [opositors] estarien detinguts, castigats i empresonats”, va proclamar el president. Lluny d’actuar, però, Ortega va denunciar “terrorisme d’estat” davant la repressió i la “ruptura de l’ordre constitucional” quan l’1 d’abril passat el Tribunal Suprem, sota control chavista, va retirar totes les atribucions a l’Assemblea Nacional (Parlament), de majoria opositora.
El mateix Suprem va aplanar el terreny a la sortida definitiva d’Ortega i, segons el diari oficialista Últimas Noticias els jutges del Suprem ja tenen redactada la sentència que ordenarà el seu eventual processament.
Paraguai, el precedent
Tal com estan les coses, hi ha poc espai per al diàleg amb l’oposició, que no para de denunciar que Veneçuela avança inexorablement cap a una dictadura. Aquesta deriva és la que va portar ahir els països del Mercosur –Argentina, Brasil, Paraguai i Uruguai– a aplicar la Carta Democràtica del bloc contra Veneçuela, país en procés d’associació.
Impulsat per l’Argentina i el Brasil, el bloc va suspendre Caracas de totes les atribucions polítiques, una mesura que suposa un missatge polític de fort rebuig a la ruptura de l’ordre democràtic per part de Maduro.
L’últim país a ser sancionat pel Mercosur va ser el Paraguai, quan el 2012 el Congrés va destituir en un temps rècord el president Fernando Lugo. Ara els socis han aplicat el mateix càstig a Veneçuela que, d’aquesta manera, queda una mica més aïllada a la regió.