Londres no sap què fer
La divisió en el govern de May entorpeix les negociacions amb la Comissió Europea
Diputats conservadors afirmen que els britànics no deuen res a la UE i adverteixen que no pagaran ni un penic per marxar
El Regne Unit continua sense mostrar una idea clara sobre quina mena de Brexit vol. Cap de les declaracions que emanen de l’executiu de la primera ministra, Theresa May, ajuda a esclarir la seva posició. L’últim a denunciar aquest caos ha estat el subsecretari permanent d’Afers Estrangers britànic entre el 2010 i el 2015, Sir Simon Fraser, que ahir va acusar el govern de May d’haver estat “una mica absent” en la taula de negociacions del Brexit.
Fraser va criticar la falta de consens. “Les negociacions amb prou feines han començat i no han tingut un inici prometedor per part britànica”, va remarcar en unes declaracions a la ràdio de la BBC. Considera que això és conseqüència de la divisió interna del govern britànic entre els partidaris del trencament total amb la UE i els de seguir al mercat únic i la unió duanera.
Els enfrontaments interns i els dubtes es van incrementar després que May perdés la majoria absoluta en les eleccions del juny, uns comicis que ella mateixa va anticipar per aconseguir l’efecte contrari: ampliar la seva majoria i arribar enfortida a les negociacions amb Brussel·les. Des d’aleshores, els membres més moderats del partit han guanyat posicions, liderats pel ministre de Finances, Philip Hammond, partidari d’establir un període de transició i ajornar la sortida dos o tres anys perquè el teixit empresarial es pugui adaptar a la nova situació.
Fraser, de 59 anys, que ara assessora les empreses sobre el Brexit, també va lamentar que la delegació liderada per David Davis no hagi proposat res a la Unió Europea, més enllà de regularitzar la situació dels ciutadans europeus residents al país, una oferta que Brussel·les considera insuficient.
“No hem ofert gaires coses perquè hi ha moltes diferències en el gabinet sobre quina mena de Brexit hem d’adoptar i, fins que no les resolguem, serà complicat que tinguem una idea clara [de la qüestió]”, va subratllar l’exdiplomàtic conservador.
“Contra rellotge”
També va desafiar el govern a demostrar que aporta “substància” pel que fa a la frontera d’Irlanda del Nord i la factura de sortida, els altres dos temes clau en les negociacions, a més dels drets dels ciutadans. “Estem enmig de la negociació diplomàtica i econòmica més important de la nostra història; ens movem contra rellotge i el govern encara està dirimint quina mena de Brexit vol”, va lamentar Tom Brake, portaveu de l’oposició demòcrata liberal.
Un altre punt de discrepància dins del govern de May és la coneguda com a “factura de divorci”, és a dir, els diners que ha d’entregar el Regne Unit a la UE pels compromisos adquirits en els propers anys. Citant fonts governamentals, el Sunday Telegraph deia aquest cap de setmana que May està disposada a pagar 40.000 milions d’euros, però ahir un portaveu de la premier va negar aquesta informació. La publicació d’aquest import va provocar la ira dels tories més euroescèptics, que mantenen que no entregaran ni un penic a la UE. “Una de les principals raons per les quals el Regne Unit va votar per sortir de la UE és deixar d’entregar milers de milions de lliures cada any”, va replicar el diputat conservador Peter Bone.
Document aclaridor
I hi va afegir: “Seria del tot estrambòtic entregar qualsevol quantitat de diners a la UE, i menys encara 40.000 milions, ja que els hem entregat més de 200.000 milions els últims anys.” “No els devem res”, va reblar el també diputat tory Jacob Rees-Mogg. Per si no n’hi hagués prou amb tot això, el comissari europeu Günther Oettinger va advertir ahir que Londres “haurà de seguir transferint fons a Brussel·les almenys fins al 2020” –encara que marxi el març del 2019– per complir amb els compromisos adquirits a llarg termini.
Davant la pressió, Downing Street va anunciar ahir que, en les pròximes setmanes, té previst publicar un document en què explicarà la seva posició sobre la unió duanera, la frontera d’Irlanda del Nord i la fórmula per calcular el que deuen a la Unió Europea.
LES FRASES
Tardor calenta contra el ‘Brexit’
daniel posticoDiversos grups anti-Brexit van anunciar ahir manifestacions massives per protestar contra la sortida de la UE a Manchester, on se celebrarà el congrés del Partit Conservador a partir del dia 1 d’octubre. Els organitzadors pretenen aplegar grups escocesos i nord-irlandesos, i també de conservadors contraris al Brexit. Pretenen crear una “tardor del descontentament”, com les protestes sindicals que van fer caure el govern laborista de Callaghan el 1978. “És l’oportunitat de començar a canviar la situació i aturar el Brexit; les coses comencen a girar cap a aquesta direcció”, va declarar Peter French, un dels organitzadors de la plataforma Unite for Europe. Els demòcrates liberals trencaran la tradició de no boicotejar els congressos dels partits rivals i participaran també en les marxes. “El Brexit és la batalla de les nostres vides i no podem ignorar el mal que May causarà a futures generacions”, va justificar Tom Brake, portaveu demòcrata liberal.