Política

Catalunya contra el gihadisme

Una marea blava denunciarà a la marxa “la hipocresia de polítics i monarques”

Més de 170 col·lectius es mobilitzaran amb veu crítica i per recordar tots els atemptats del món

Un acte previ per a qui vol fer boicot al rei i a Rajoy

“Convoquem tothom per demostrar al món que no volem que sigui una manifestació més contra el terrorisme.” Són paraules que va dir ahir el president de Lafede.cat, Tono Albareda, per resumir l’objectiu de la crida a ser a la manifestació d’aquesta tarda. Des del primer moment es va obrir un profund debat entre col·lectius, entitats i moviments socials: ser-hi o no?, ser-hi com? La confirmació de la presència del rei Felip VI i del president espanyol, Mariano Rajoy, ha complicat les respostes. Però les ha facilitades que la capçalera doni protagonisme als professionals i voluntaris que van actuar després dels atemptats de Barcelona i Cambrils, el 17 i el 18 d’agost.

Finalment, les entitats convoquen a ser a la manifestació del passeig de Gràcia amb el fet diferencial de dur la samarreta blava –com a mostra de reclam de pau, solidaritat i convivència en la diversitat–, i han pactat un contundent manifest en què denuncien “la hipocresia de líders i representants polítics, del govern espanyol i de la monarquia [...] que promouen guerres i alimenten conflictes armats”.

A més, precisament per la incomoditat que pot representar per a algunes persones i entitats manifestar-se al costat d’aquests líders polítics, es fa una convocatòria prèvia a la gran marxa: un acte d’homenatge a totes les víctimes del terrorisme a les 4 de la tarda, a la Rambla de Catalunya amb Aragó. “Serà un espai on tothom es pugui sentir còmode”, va explicar Irene Rivas, de la plataforma Stop Mare Mortum. S’ha pensat en un espai on tothom es pugui expressar, on hi haurà parlaments breus de denúncia i reflexió i fotografies de les situacions de violència que hi ha arreu del món. Rivas va recordar que al Mediterrani han mort 35.000 persones que fugien i buscaven refugi en l’últim any.

Pel que fa a la manifestació del passeig de Gràcia –convoquen a les 5 a la cruïlla amb el carrer Diputació–, les entitats pensen la seva presència com van ser a les mobilitzacions del No a la guerra del 2003 –durant la invasió de l’Iraq– o la del 28 de febrer passat a favor de l’acollida de persones refugiades i immigrants. S’ha triat el color blau, el dels moviments per acollir refugiats i també perquè es repartiran 20.000 cartells blaus per construir una gran onada solidària.

Rebuig a la presència de Felip VI

El descontent de bona part de la societat civil organitzada amb la presència avui a la manifestació de certs líders polítics i dels monarques espanyols per la seva relació amb països com ara l’Aràbia Saudita és evident. “Hi ha l’expressió: si sembla un ànec, camina com un ànec i parla com un ànec. És un ànec. Sabem que el rei és amic dels comerciants d’armes. Doncs ja està tot dit”, denunciava ahir David Karvala, d’Unitat Contra el Feixisme i el Racisme.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.