Catalunya en Comú demana sentir “orgull” del que són
Ada Colau diu que farà “tots els possibles perquè aquells que vulguin puguin votar en la mobilització de l’1-O”
Iglesias proposa de nou un pacte d’esquerres per fer fora el PP del govern espanyol
Catalunya en Comú va celebrar ahir l’acte central de la Diada amb un exercici d’autoestima i reivindicació de la seva sempre ben valorada i tantes vegades esmentada transversalitat. Tant el coordinador general, Xavier Domènech, com l’alcaldessa de Barcelona i coordinadora de Catalunya en Comú, Ada Colau, van rebutjar rebre lliçons i, a més, van demanar als assistents, prop d’un miler i mig de persones, que se sentin orgullosos del que són. “No cal que ningú ens expliqui el que hem de fer”, va dir Xavier Domènech. “No volem ni una lliçó més d’aquells que veien com es destruïen els nostres drets i no només no sortien al carrer, sinó que ens enviaven la policia”, va dir.
“Hem de sentir orgull del que som i hem de dur el cap ben alt, perquè aquest país sou també vosaltres”, els va dir. Colau, que va ser l’encarregada d’obrir els parlaments, va lamentar que els acusin d’“equidistants i ambigus” i va rebutjar les desqualificacions i les “pressions” que reben de totes bandes perquè es defineixin “cap a un costat o cap a l’altre”. Mentre elevava el to de la seva intervenció, Colau va assegurar: “No acceptarem lliçons de ningú, i menys de convergents que fins fa dos dies no sabien què era la desobediència civil.” L’alcaldessa es preguntava on eren “els senyorets de Convergència” mentre els moviments socials que conflueixen amb els comuns lluitaven contra la retallada dels drets socials i els desnonaments.
“La valentia no és fer el que digui la gent de Junts pel Sí; cal ser coherents i defensar la pluralitat. La valentia és defensar la pluralitat de Catalunya malgrat que et diguin que ets equidistant i ambigu”, va dir Colau. I continuava: “I no ho dic des de la rancúnia. M’alegro que hagin trepitjat una mica de carrer i esperem que ho continuïn fent per evitar desnonaments en un futur.”
Per la seva banda, Domènech va assegurar que “aquest poble esdevé més digne quan es construeix des de la diversitat”, i va insistir que el futur de Catalunya “va més enllà del sí i del no; no es pot construir només a partir d’aquesta pregunta”.
El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, va recordar que el primer que cal fer, “el més urgent” de tot, és “fer pinya i fer fora el PP d’Espanya”, i va insistir que “cal un nou compromís històric per eliminar l’amenaça que és el PP”.
Unitat a la formació lila
Amb tot, també va demanar unitat al seu propi partit. “Cal continuar construint En Comú Podem perquè hi càpiga tota la gent que a Catalunya vulgui construir una nova majoria.” “En el nostre partit, hi caben [Joan] Coscubiela, [Jéssica] Albiach, [Jaume] Asens i [Albano-Dante] Fachin”, va assegurar. I va remarcar que “cap plantejament individual” pot estar “per damunt” del partit de les confluències, perquè és un “instrument imprescindible” per a les classes populars, un comentari que alguns van considerar que assenyalava clarament els que defensen amb més fervor el dret a decidir, tant al Parlament de Catalunya com a l’Ajuntament de Barcelona.
El discurs de Pablo Iglesias va ser el més seguit per la concurrència, que un cop conclòs el míting es va acabar dispersant per refugiar-se del sol de justícia que queia al migdia sobre Can Zam. De fet, l’assistència dels membres de la formació morada que venien de l’Estat va ser la que més expectació va generar, amb aglomeracions en acabar la trobada per poder-se fer fotos amb Juan Carlos Monedero. Entre les absències, destaquen les de Jaume Asens i Albano-Dante Fachin, que van intervenir en l’acte convocat per Procés Constituent davant la Borsa de Barcelona.
LES FRASES
“No ens espanten les seves amenaces, senyor Rajoy”
Malgrat que l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha jugat aquests dies a fet i amagar i ha evitat prendre posició de manera clara pel que fa a la cessió de locals municipals per al referèndum de l’1 d’octubre, ahir va voler adreçar un missatge directe al president del govern espanyol. “Davant les amenaces del govern de Rajoy, li vull dir que, com a alcaldessa, tinc molt clar que la meva obligació és respectar i defensar la institució. Ara bé, amb la mateixa fermesa li dic que farem tots els possibles perquè aquells que vulguin puguin votar en la mobilització de l’1-O. No ens espanten les seves amenaces, senyor Rajoy!”, va exclamar Colau.
Per la seva banda, el líder de Podem, Pablo Iglesias, va fer una crida per “construir una nova aliança” d’esquerres que permeti “fer fora el PP” del govern espanyol i crear “un nou compromís històric i democràtic per a Catalunya i Espanya” que solucioni el conflicte a través d’un referèndum en què “es respecti” la decisió dels catalans. Iglesias va defensar aquesta fórmula per resoldre la situació política de Catalunya: “No és impossible imaginar un govern progressista a Catalunya que dialogui amb un govern progressista a Espanya.”