Política

diada de l'11 de setembre

Premsa agitadora

visió partidista ·

Des dels mitjans espanyols es donen missatges de tensió i divisió posant èmfasi en la pressió als alcaldes

Es coincideix a destacar el caràcter ‘especial’, una demostració de força, a vint dies del referèndum

TVE ho minimitza una vegada més amb plans curts per no ensenyar la marxa multitudinària

TVE no retransmet la‘marea groga’, el web fa un minut i minut i el Canal 24 Hores prioritza la tertúlia

A les 17.22 h, mentre la tertúlia de Más vale tarde de La Sexta obria el pla per mostrar la “marea groga”, al Canal 24 Horas de RTVE apostava per donar el protagonisme a una taula de sis tertulians, entre altres al president de Societat Civil Catalana, Mariano Gomá, i l’expresident Josep Ramon Bosch. Ni paritat de gènere ni pluralitat ideològica. El realitzador de TVE havia dividit la pantalla en dues finestres, més petites; una amb una imatge aèria de l’Eixample, en la qual es veien més els edificis i els arbres que la gentada. I una de fixa, un pla molt curt, en el qual no podien evitar les estelades onejant. De tant en tant, pantalla única per la manifestació, fixa i aèria, i molt fosca tot i ser una tarda lluminosa. Des de l’aire, prioritzaven manifestants escampats pels carrers. No es va veure com es formava el signe més gegant ni el collage de colors. I de tant en tant, connexió amb els periodistes a la plaça Catalunya i al passeig de Gràcia. No van oferir els parlaments en directe –bé, un minut del president d’Òmnium, Jordi Cuixart– i només declaracions dels polítics al peu de la manifestació en un vídeo enllaunat. Una tertúlia amb olor de naftalina, en la qual el presentador va entrebancar-se en pronunciar ‘Cuixart’, perquè no era “català”. A La 1 continuaven amb Acacias, un serial de rics i pobres, que passa el 1899, quan Espanya va perdre Cuba.

Des del 2012, TVE ha menystingut la “qüestió catalana” amb cobertures esbiaixades i partidistes com ara minimitzar mobilitzacions multitudinàries cada any, “una demostració de força”, “pacífica i festiva”, tal com destacaven a La Sexta. El seguiment de mínims i clarament postulat amb les tesis del PP de TVE contrasta amb la cobertura de màxims de La Sexta, que en va fer un contingut estel·lar. Però la línia editorial dels mitjans denominats progressistes, tot i la pluralitat de veus, no només unionistes com fa TVE, s’ha alineat amb la il·legalitat del referèndum. Es percep amb el llenguatge que s’utilitza en els informatius d’Antena 3, Tele 5 i La Sexta. Els titulars que ahir se sentien i es llegien en els rètols impressionats eren missatges negatius, que traslladaven la idea contrària del que havia estat un procés cívic i inclusiu: “La Diada més tensa”, “La Diada més desafiant” o “Catalunya arriba a la Diada amb una absoluta divisió.” Ho compensaven amb entrevistes: Hilario Pino, a La Sexta, parlava amb el conseller Raül Romeva, que insistia en el caràcter festiu, popular i reivindicatiu de la Diada i els recordava que el discurs de la por no beneficia ningú. Amb un to de reporter incisiu alhora respectuós, va entrevistar Gabriel Rufián, Artur Mas i Oriol Junqueras.

Tertulians enfurismats

Ä la tertúlia de Más vale tarde de La Sexta, es recordava, en veure les imatges de la manifestació, que el fet que “l’escenificació sigui un èxit no vol dir que el procés sigui possible”. Al migdia, Antonio García Farreras havia destacat la tranquil·litat de la jornada, remarcant, però, els “incidents clàssics” com la “crema de rèpliques de la Constitució”. Els ànims estan molt escalfats a les tertúlies televisives quan es parla de Catalunya. Si al presentador de Los desayunos de TVE, Sergio Martín, sembla que li falti més d’un cafè, als seus companys de taula, no els cal. És el cas del periodista Antonio Pérez Henares, que ahir va dir frases com “el separatisme és quelcom totalitari que imposa el règim d’extrema esquerra de la CUP que està oprimint la població”. La veu creixia en un to amenaçador. Amb el mateix tarannà, s’expressava Graciano Palomo a Espejo público d’Antena 3. “És un espectacle mai vist en el món lliure; qui governa és la CUP i el futur de la quarta potència d’Europa depèn de Colau.”

Des de Madrid els interessa destacar la fractura social que veuen en el procés. “S’està escalfant l’ambient”, deixava anar May Mariño, periodista de l’agència Servimedia, a propòsit del missatge de Puigdemont, la vigília de la Diada, que havia apel·lat a la convivència. Antonio García Farreras ho va deixar clar dissabte a La Sexta Noche : “Espero equivocar-me però crec que acabarà, a partir del 2 d’octubre, amb violència als carrers.”

TVE
El Telediario de les 21 h destacava que era la participació més baixa dels últims anys en la Diada . També deien que la marxa havia transcorregut amb normalitat.
La Sexta
Van fer una cobertura de màxims amb ‘Más vale tarde’ íntegre (17.15 a 20.00 h) que va incloure anècdotes com els actes de la Diada del Cercle Català de Madrid, amb sardanes i un castell.
Diada?
“Catalunya celebra el dia de la seva comunitat.” TVE va obrir el ‘Telediario’ de les 15 h amb aquesta idea


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.