judicialització del procés
PDeCAT, ERC i En Comú Podem reclamen que Maza declari al Congrés
El diputat demòcrata Ferran Bel creu que l’actuació del fiscal general busca un “impacte mediàtic” i no “investigar delictes”
Denuncien que Maza busqui atemorir els alcaldes per evitar
Els grups de PDeCAT, ERC, En Comú Podem, Compromís, PNB i EH Bildu al Congrés dels Diputats exigeixen al fiscal general de l’Estat, José Manuel Maza, que doni explicacions a la cambra espanyola per la investigació als alcaldes catalans per la seva participació en el referèndum de l’1-O. Les formacions sobiranistes han recordat que Maza va ser reprovat pel Parlament espanyol.
En un roda de premsa aquest dimecres a la cambra baixa per anunciar l’entrada a registre de la petició de compareixença de Maza, el diputat demòcrata Ferran Bel –que també és i alcalde de Tortosa– ha criticat que la Fiscalia “municipalitzi l’antireferèndum”. “Intentar generar pressió en els alcaldes per evitar que els nostres conciutadans votin, no és de rebut”, ha denunciat.
Bel ha apuntat que té “la sensació” que amb aquestes actuacions contra els ajuntaments Maza busca més “un impacte mediàtic” que no “investigar delictes”. En aquest sentit, ha recordat que, com ell mateix, molts alcaldes són diputats al Congrés o al Parlament i, per tant, no poden ser citats pel procediment ordinari.
En qualsevol cas, ha avançat que els alcaldes i regidors afectats donaran avui mateix una resposta conjunta unitària que s’està debatent aquesta tarda en una reunió de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) i l’Associació Catalana de Municipis (ACM).
La diputada d’ERC Esther Capella ha lamentat que “davant la disjuntiva de dialogar i possibilitar un referèndum, que per cert la constitució no prohibeix, la resposta del govern de l’Estat es posar la Fiscalia General al seu dictat”. Segons ella, “exerciten la por generalitzada posant ara el dit acusador sobre els alcaldes i regidors”, en concret, sobre “més del 75 %” d’aquests.
“És una causa general dirigida a la ciutadania perquè no es mobilitzin i no vagin a votar”, ha assegurat.
Tant Capella com Bel s’han mostrat convençuts que, malgrat la pressió a la que se sotmet a la ciutadania catalana, aquesta no caurà en les provocacions i no hi haurà confrontació.
La diputada republicana ha recordat que la ciutadania “és cívica i compromesa” i s’ha manifestat moltes vegades “sense trencar ni una sola paperera”. “Continuarem actuant cívica i pacíficament. Anar a votar no té res de radical i violent”, ha subratllat.
En la mateixa línia, Bel ha dit que “si algú es pensa que amb aquestes provocacions provocarà una confrontació, que s’ho tregui del cap”. “I tampoc evitarà que votem i ens expressem democràticament”, ha reblat.
El diputat d’En Comú Podem Jaume Moya ha alertat que el fiscal general ha passat a ser “un instrument més d’un autèntic estat d’excepció”. Moya ha lamentat que el govern espanyol “utilitzi institucions que haurien de ser independents com a instrument de coacció” i s’hi “parapeti” per “no donar respostes polítiques”.
“Veiem un pas més en aquesta política de repressió, ara a través dels ajuntaments. Més de 700 ajuntaments estan sent coaccionats perquè no intervinguin en el referèndum”, ha explicat.
Per això, ha garantit que la seva formació no permetrà “aquest atac preventiu a les institucions catalanes”. “Seguirem sortint en defensa de les institucions catalanes”, ha reblat.
La diputada d’EH Bildu Marian Beitialarrangoitia ha expressat el seu suport a la voluntat dels catalans del seu dret a decidir, a la qual, ha afegit, respon l’actuació dels alcaldes.
Ha lamentat que davant aquesta aspiració el govern espanyol “només sap respondre amb amenaces i tribunals”, circumstància que ha atribuït a la seva incapacitat de fer propostes polítiques”. “No ens sorprèn d’un govern antidemocràtic”, ha admès.