Política

nacions unides

referèndum

L’ONU demana a l’Estat que respecti els drets humans en la seva resposta a l’1-O

Dos experts del Consell de Drets Humans qualifiquen de “preocupants” les mesures adoptades fins ara pel govern espanyol

Adverteixen que l’enviament de milers de policies a Catalunya i l’ordre d’evitar el referèndum pot “augmentar les tensions i el malestar social”

Les Nacions Unides (ONU) insten l’Estat espanyol a respectar els drets fonamentals en la seva ofensiva contra l’independentisme català en un pronunciament poc habitual per part de l’organització.

Dos experts del Consell de Drets Humans ONU, David Kaye, Relator Especial sobre la promoció del dret a la llibertat d’opinió i expressió, i Alfred de Zayas, expert independent sobre la promoció d’un odre internacional democràtic i equitatiu, han estat en contacte amb el govern espanyol en relació amb la situació a Catalunya.

Tots dos han exhortat les autoritats espanyoles a “garantir” que les mesures adoptades enfront al “referèndum català” del proper 1 d’octubre “no interfereixin amb els drets fonamentals a la llibertat d’expressió, reunió i associació i participació pública”.

Els experts assenyalen que, al marge de la “legalitat del referèndum” –que recorden que ha estat declarat “inconstitucional” pel Tribunal Constitucional (TC)– les autoritats espanyoles “tenen la responsabilitat de respectar els drets que son essencials per a les societats democràtiques”.

En canvi, observen amb “preocupació” les mesures que està adoptant l’Estat “perquè semblen violar drets individuals fonamentals, limitant el flux d’informació pública i la possibilitat d’un debat obert en un moment crític per a la democràcia espanyola”.

Els experts expliquen que des de la sentència del TC les tensions han augmentat i centenars de milers de catalans han sortit al carrer per protestar.

Constaten que com a resposta a la convocatòria de l’1-O les autoritats han escorcollat impremtes i confiscat materials electorals, diversos llocs web relacionat han estat bloquejats, les reunions polítiques al respecte han cessat. A més, diferents personatges polítics han estat arrestats i els dirigents de les protestes massives s’enfronten a penes de fins a 15 anys de presó en haver estat acusats de sedició.

També veu amb “preocupació” que el govern espanyol hagi desplegat més de 4.000 agents de les policies estatals a Catalunya amb l’ordre d’actuar en cas en cas que se celebri el referèndum. “Ens preocupa que aquesta ordre i la retòrica que l’acompanya puguin augmentar les tensions i el malestar social”, alerten.

Kaye i De Zayas conclouen amb una crida “a totes les parts a exercir la major moderació i evitar actes violents de qualsevol tipus en el context de les protestes pacífiques que es produeixin els propers dies”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Vanesa Peiró i Royan
Alcaldessa de Mont-ras (JxCat)

“Hem hagut d’apujar taxes després de deu anys”

Mont-ras

Les contradiccions dels laboristes britànics

Londres
política

Sánchez exigeix al Suprem l’aplicació de l’amnistia i Feijóo imputa parcialitat al TC

madrid
política

L’Eurocambra exclou de moment Comín ignorant, com la JEC, la jurisprudència

barcelona
estats units

Kamala Harris superaria Biden en un hipotètic duel electoral contra Trump

barcelona
estats units

L’exalcalde de Nova York Rudy Giuliani queda inhabilitat com a advocat

barcelona
ESTAT FRANCÈS

L’esquerra i Macron retiren més de 200 candidats per frenar Le Pen

BARCELONA

Els policies investigats per càrregues de l’1-O ja demanen l’amnistia

GIRONA
bce

Lagarde: “Estem molt avançats en el camí de la desinflació”

barcelona