Política

Aturada de país

3-O

Un país aturat per dignitat

Més d’un milió de ciutadans van secundar la jornada, la més nombrosa des del 1988

L’afectació als serveis de salut públics va ser del 75%, i al transport de viatgers la incidència va ser alta tot el dia

Amb cartells com “Tancat per dignitat” o “Aturada contra la repressió” comerços i negocis d’arreu de Catalunya van voler condemnar la cruel repressió amb la qual les forces i cossos de seguretat espanyols van actuar diumenge passat arreu del territori. La vaga general convocada pels sindicats d’esquerres (CGT, Intersindical-CSC, IAC, Ustec i COS) i l’aturada de país a què van cridar la Taula per la Democràcia (amb unes quaranta entitats), van aturar el país de manera desigual, amb sectors i territoris més o menys afectats. Més d’un milió de treballadors van secundar la jornada, la més nombrosa des del 1988.

Al transport públic de viatgers, l’aturada va ser més que visible i els problemes per circular pel país, evidents. El tancament gairebé total d’escoles, instituts i universitats i centres de salut i activitat ordinària als hospitals també van propiciar generar la imatge d’aturada total. Al port de Barcelona l’activitat va ser inexistent, mentre que als aeroports cap vol se’n va veure afectat. Tampoc es va interrompre la producció en grans empreses de l’àrea de Barcelona, com ara la SEAT, Nissan o Grífols.

La consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, va assegurar al migdia que la coincidència de les dues convocatòries gaudia d’un “seguiment massiu amb diferents afectacions” i les patronals Cecot i Pimec asseguraven que el tancament i l’aturada a les empreses va ser d’entre el 85% i el 88%. Els pactes entre empreses i treballadors va elogiar Bassa, van propiciar l’abaixada de persianes. En molts casos, les mateixes empreses van assumir els costos de l’aturada. La patronal Cecot assegurava no haver trobat en el seu arxiu històric de seguiment de mobilitzacions “una aturada de l’activitat empresarial tan massiva com la que s’ha viscut avui [per ahir]”.

La CGT, un dels convocants de la vaga general, xifrava en un 80% el seguiment de la convocatòria i qualificava de massiva la incidència “a l’ensenyament, als transports, a la pagesia i a moltes àrees de l’administració pública”, alhora que apuntava que havia estat “molt estesa al petit comerç, a la neteja i a una bona part dels polígons de Catalunya”. Al sector del metall, on el seguiment va ser menor, el percentatge de treballadors que s’hi van adherir va ser “igualment considerable”, segons aquest sindicat. El govern espanyol, segons una nota del Ministeri de Foment, limitava el seguiment a infraestructures i serveis que en depenen a un pírric 8,85%. A més, ahir es va dedicar a encendre els ànims després que el Ministeri d’Hisenda anunciés que descomptaria als funcionaris la part proporcional del sou corresponent a la jornada d’ahir, improductiva.

El ministeri, al capdavant del qual hi ha Cristóbal Montoro, va advertir a la Generalitat que ha de reflectir en les nòmines dels funcionaris catalans que li enviï la reducció de sou corresponent a l’aturada de país que va tenir lloc ahir. Amb tot, la consellera Dolors Bassa contradeia Montoro i assegurava que només se’ls descomptarà el sou als que van comunicar que s’adherien a la vaga de la CGT i altres de minoritaris i no pas als que van secundar l’aturada de país.

El secretari general de CCOO, Javier Pacheco, recordava que la mobilització d’ahir “ no és ni una vaga ni un tancament patronal, sinó una resposta a les agressions que s’han produït i que no es poden tolerar”. De la seva banda, el secretari general de la UGT de Catalunya, Camil Ros, assegurava a preguntes dels periodistes que l’aturada havia estat un èxit i matisava que “en cap moment això era una vaga general tradicional, sinó una acció pactada per sindicats, algunes patronals i entitats socials per donar una resposta democràtica i cívica a la violència exercida per la policia sota les ordres del govern del PP”.

Comerç

La resposta del comerç va ser massiva i va ser un dels sectors on l’aturada va ser més visible. La patronal Pimec xifrava en un 85% el seguiment en aquest sector, mentre que la Cecot pujava la xifra al 93%. L’entitat Retail.cat, que aplega 32.000 botigues a Catalunya, assegurava que el 90% dels establiments comercials (també inclou els restaurants) s’hi van afegir i que el 80% dels eixos comercials de Barcelona havien secundat la convocatòria. Als eixos més turístics, com el passeig de Gràcia i la rambla de Catalunya, van obrir les botigues de marques comercials, que van tancar a mesura que avançaven les mobilitzacions, segons deien a quarts de quatre de la tarda. Alguns mercats municipals van restar tancats i les cadenes de supermercats van tancar, sobretot les de fora de Barcelona. Altres van tancar algunes hores.

El comerç majorista a Mercabarna va secundar massivament la convocatòria, després que les 770 empreses de l’Associació de Concessionaris de Mercabarna (Assocome) decidissin no obrir.

Agricultura

Pimec xifrava en un 99% l’aturada al camp i la Unió de Pagesos territorialitzava les dades i apuntava que el seguiment havia estat del 85% a les comarques de Girona, del 90% a Lleida, 95% a les de Tarragona, 90% a les Terres de l’Ebre, 70% a Muntanya, 90% a la Catalunya Central i 80% a l’àrea metropolitana. Uns 5.000 tractors, a més, van sortir a les carreteres, carrers i places del país.

Indústria

Els associats a la Cecot van fer vaga en un 96% dels casos, gairebé a parts iguals, entre els quals s’hi havien afegit per tancament patronal, per acord o per exercir el dret de vaga. Algunes grans empreses de l’àrea de Barcelona no van interrompre la seva activitat, com va passar amb SEAT, Nissan o Grífols, tot i que l’activitat no va ser la mateixa que en un dia normal. Una de les línies de producció a Nissan es va veure afectada parcialment. Les empreses del polígon químic de Tarragona van funcionar també amb serveis mínims i el seguiment va ser del 75%, segons Treball.

Construcció

La Cecot apuntava que s’havia secundat l’aturada en un del 95%. En el 83,5% dels casos, per tancament patronal i en un 9,5% gràcies a un permís pactat entre empresa i treballadors.

Ports comercials

Els ports de Barcelona i Tarragona no va registrar activitat marítima ni terrestre pel seguiment massiu de la vaga per part d’ estibadors i transportistes.

Aeroports

La incidència als aeroports catalans va ser menor i el Ministeri de Foment va informar que no s’havia cancel·lat cap vol a les instal·lacions del Prat, Girona, Reus i Sabadell.

Consum elèctric

A les 11 del matí, la demanda elèctrica a la xarxa de distribució d’Endesa ja havia caigut un 11,5% en relació amb el dia anterior.

Transports

Mentre que el seguiment de la vaga als Ferrocarrils de la Generalitat va ser del 35%, a la Renfe es van sumar a la protesta el 45% dels treballadores. Per que fa al metro la incidència va ser del 62 per cent i al servei d’autobusos el seguiment dels empleats va ser del 45%. La incidència al Tram va ser del 20% i als autobusos interurbans del 30%. L’afectació a les carreteres va ser especialment rellevant. A les 12 del migdia hi havien una seixantena de carreteres tallades. Entre les vies afectades hi va haver l’AP-7, tant en sentit a Tarragona com a Girona, amb quilòmetres amb circulació amb congestió. Els punts de més dificultat van ser la Roca del Vallès, el Pont de Molins i l’arribada a l’N-II, la C-35 o la C-37.

Salut

Fonts del Departament de Salut van assegurar que l’aturada general d’ahir va tenir un seguiment del 75%. Tots els hospitals i els centres de salut van garantir els serveis mínims essencials, els quals van permetre el funcionament normal de les urgències, l’activitat quirúrgica inajornable, el transport sanitari d’urgència, la coordinació d’urgències i emergències i unitats especials com és l’atenció oncològica.

L’Associació Catalana d’Entitats de Salut va afirmar que el seguiment de la vaga havia estat desigual, amb una mitjana de només el 8,4%, que arriba a ser de fins a un 50% d’aturada en alguns centres.

Justícia

L’afectació general en el conjunt de les dependències judicials va ser del 76%. A l’àmbit de la Ciutat de la Justícia, el seguiment del personal de la Generalitat ha estat del 79%, i pel que fa al personal de l’administració de justícia va ser del 68%. A l’Audiència Provincial i al TSJC el seguiment a primera hora del matí va ser del 63%. Al Registre Civil de Barcelona el seguiment a primera hora del matí va ser del 76%. I pel que fa als centres penitenciaris, el Departament de Justícia va assegurar que es va garantir el servei amb “el mínim personal de servei interior” però sense que es duguessin a terme gaires activitats programades.

Ensenyament

Pel que fa a l’ensenyament reglat, no hi va haver activitat normal en cap centre. Es van complir els serveis mínims en els centres que no han pactat amb les AMPA la suspensió de l’activitat. Totes les universitats públiques es van adherir a l’aturada general.

La borsa s’ho mira amb calma

L’Ibex 35 va tancar ahir quasi planer després de la tímida caiguda de dilluns d’un 1,21%. Pel director general de Gaesco, Jaume Puig, la calma dels mercats s’explica perquè, si bé els inversors internacionals estan seguint amb atenció els esdeveniments, “aquests encara no preveuen un final immediat”. Això, però, no vol dir que els fets violents de diumenge no tinguin cap impacte: “Els informes dels analistes estan indicant que això pot fer créixer la base social favorable a la independència, i que l’opinió pública europea està més a prop ara dels seus posicionaments, amb la qual cosa la posició catalana guanya força en les negociacions”. Puig creu que la calma es mantindria en cas de DUI, si bé el context està fent que la borsa espanyola no estigui participant ara de la tendència alcista a Europa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.