Violència policial durant l'1-O
Les institucions del Camp i l’Ebre reproven la violència
Montblanc retira els honors de la casa reial i no vol que Elionor de Borbó faci servei el títol de duquessa de Montblanc
El consell d’alcaldes del Montsià reclama la dimissió de Millo i el declara ‘persona non grata’
Les seqüeles del que va passar diumenge encara són vives i mentre els agents de la Policía Macional marxaven ahir de Reus, ajuntaments i institucions aprofitaven per condemnar la violència dels fets i declarar el delegat del govern, Enric Millo, persona non grata. A Montblanc també retiraven els honors a la casa reial.
Montblanc
Per unanimitat, tots els regidors del consistori montblanquí van aprovar dimecres una moció per retirar els honors de la casa reial. La decisió, que no deixava de ser una reiteració de la moció que Montblanc ja havia aprovat el 2013, es va prendre en resposta al discurs que 24 hores abans havia fet el rei Felip VI, que no va fer cap referència als disturbis ocasionats per la Guàrdia Civil i la Policía Nacional durant l’1-O. Amb aquesta moció la vila ducal no vol que ni el rei ni la princesa Elionor de Borbó facin servir el títol del seu ducat. D’altra banda, el ple també va donar llum verd a una moció per declarar persona non grata el delegat del govern espanyol, Enric Millo, i demanar-li la dimissió per l’actuació “violenta i desproporcionada” de diumenge.
Montsià
El consell d’alcaldes del Montsià, encapçalat pel socialista Francesc Miró, també reclama la dimissió del delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, perquè el considera un dels principals responsables de l’actuació violenta i desproporcionada dels cossos policials l’1-O. A més, han declarat Millo persona non grata a la comarca. Els alcaldes del Montsià exigeixen la retirada dels efectius policials desplegats per impedir el referèndum i demana a l’Estat que assumeixi totes les responsabilitats pels danys personals i materials ocasionats. Els alcaldes se solidaritzen amb els 84 ferits durant la càrrega policial a la Ràpita i reconeixen l’actitud de valentia i el comportament pacífic de totes les persones que van votar. Finalment, el consell d’alcaldes demana la mediació de les institucions europees i la comunitat internacional.
Salou
El ple de Salou va aprovar la moció –proposada per quatre regidors de Fups i quatre del PSC– que condemna i rebutja les accions policials de l’1-O. A més, “exigeixen” a tots els grups parlamentaris del Congrés dels Diputats i del Parlament de Catalunya que dialoguin, acordin i proposin una solució política al conflicte actual entre Catalunya i Espanya. El que no es va aprovar va ser la petició –per part de tres regidors del PDeCAT, Demòcrates i el regidor de Guanyem Salou– de retirar els efectius policials que van actuar durant la jornada del referèndum.
Reus
Els agents de la policia espanyola allotjats a l’Hotel Gaudí de Reus van abandonar ahir aquest allotjament. Des de les set del matí, una trentena de membres van sortir definitivament de l’establiment hoteler de forma progressiva davant l’àmplia presència de Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana. La marxa es va fer sense incidents destacables, només amb la presència durant el matí de diversos unionistes, i també d’una vintena de ciutadans contraris a l’actuació feta pels efectius durant l’1-O. Dimarts, el govern municipal i la CUP van emetre un comunicat en què s’instava la propietat de l’equipament a fer “el més adient” per tal que els agents de la policia el deixessin. Avui està previst un acte d’adhesió al manifest a la sala Santa Llúcia amb la presència de diversitats entitats.
Informació elaborada per
A Tarragona, Prats marxa amb suport
j.cL’exconseller de Cultura de Tarragona, Josep Maria Prats (Units per Avançar), que ha deixat el govern local en minoria com a rebuig a la violència de l’1-O, va rebre ahir a l’Antiga Audiència un acte de suport promogut per Òmnium que va reunir un centenar de persones del món cultural, treballadors i polítics d’ERC, el PDeCAT, la CUP i ICV-EUiA. Prats va lamentar: “Sé que això és una hipoteca” per als projectes culturals que estan en marxa. El regidor es va sincerar: “S’havia de tancar l’Auditori del Camp de Mart; fa pena”, i el Teatre Metropol “fa llàstima perquè no s’hi ha invertit mai”. Prats va reconèixer: “M’avergonyia dir que no a propostes per manca de pressupost, o de no tenir ni un sol local de la ciutat per a la Sala Trono.” Tot i passar a l’oposició, el regidor d’UpA diu que serà lleial als compromisos del Pacte de Ciutat –com ara els Jocs o la creació d’estructures culturals– i va deixar clar: “Des de la meva llibertat, prendré les decisions que cregui que he de prendre.” Prats va afirmar que el pacte “no es trenca perquè encara hi ha dos signants que el mantenen”, el PSC i el PP, però “jo me’n desvinculo”. L’exconseller es va mostrar “dolgut i desconcertat” pel fet que socis del govern no hagin condemnat de manera contundent la violència policial de l’1-O. Finalment, va carregar contra Cs, que va qualificar la seva dimissió de “xantatge”. “Mai he demanat ni exigit res al govern, només m’he dedicat a treballar”, va sentenciar.